Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için koruma altına alınan Akdeniz foklarının ilki Çayağzı Limanı'nda görüldü. Dünyada sadece 650 tane kaldığı bilinen Akdeniz foklarının Türkiye'deki 17 yaşam alanından biri olan Kaş- Kekova- Demre ekseninde sık sık görülen fokların insanlardan kaçmaması dikkati çekiyor. Çayağzı Limanı'nda yüzen yaklaşık 2,5 metre uzunluğundaki fok, bir süre sonra gözden kayboldu.
Kekova'da Feneraltı Koyu'nda görülen kumsalda güneşlenirken görülen fok ise bölgeye gelenleri korkuttu. Sahilde hareketsiz yatan 1,5 metre boyundaki fokun öldüğünü zannedenler, durumu jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen ekipler, fokun ölmediğini belirledi. Bir süre kıyıda güneşlenen fok, daha sonra denize girerek gözden kayboldu.
Türkiye Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Kıraç, Feneraltı Koyu'nda görülen fokun yavru olduğunu söyledi. Yavru bir fok görmenin neslin devamı için önemli olduğuna işaret eden Kıraç, "Dünyada 650 Akdeniz fokunun kaldığı biliniyor ve bunlarından 100'ü Türkiye'de. Akdeniz foku, nesli tehlike altında olan canlıların arasında en az bilinen hayvan türü. 1987 yılından bu yana Türkiye sahillerinde Akdeniz foklarını ve yaşam alanlarını araştırıyoruz" dedi.
Akdeniz fokları için en büyük tehlikenin sahillerin imara açılması olduğunu anlatan Kıraç, "Çünkü, Akdeniz fokları yaşamının yarısını karada, yarısını denizde geçiriyor. Bu nedenle kıyıların korunması önemli. İskenderun ve Gazipaşa'da 2 fokun ölmesine çok üzüldük. Demre'de de sahip çıkılmasına çok sevindik. Ancak kıyıların betonlaşması ve imara açılması ile, Akdeniz foklarının yaşam alanlarının tümüyle yok edilmesi demektir" dedi.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)