Kızılarık Mahallesi sınırlarında kalan 13178 ile 13192 ada arasında geçen yıl açılan 12 metre genişliğindeki yol, geçen süreye rağmen asfaltlanmadı. Bu süreçte sokakta çok sayıda apartman inşa edildi. Apartmanlarda yaşayanlar ise 1 yıldır asfaltlanmayan yoldan geçen araçların havalandırdığı tozlarla mücadele için yola taş dizmeye başladı. Taş dizerek sokaktan geçen araçların süratlerini düşürüp tozun havalanmasını engellemeye çalışan mahalle sakinleri, "Antalya'nın göbeğinde böyle böyle bir manzara Muratpaşa'ya yakışmıyor" dedi.
TOZDAN BALKONA ÇIKAMIYORLAR
Araçların hızını düşürmesi için başka çareleri kalmadığını söyleyen mahalle sakinleri, belediyeden hem yolun asfaltlanmasını, hem de yol açılmadan önce bölgedeki eski binaların adreslerinin güncelleştirilmesini istedi.
Bu bölgede yaşanan uyuşturucu sorununun temelinde geciken imar, mülkiyet ve altyapı sorunlarının geldiğini anlatan mahalle sakinleri, bunun da 2000'li yılların başında imar planı değişikliğiyle başladığını aktardı.
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ TIKADI
Mahalle sakinlerinin iddiasına göre bölgedeki çarpıklığın temelinde ise yıllarca devam eden imar değişiklikleri bulunuyor. İddiaya göre Muratpaşa Belediyesi imarlı olan bu bölgedeki 7 binli bazı imar adalarında 2000'li yılların başında plan değişikliği yaptı. Plan değişikliği yapılan 7 binli imar adalarına 12 binli numaralar verildi. Şehrin haritalarına da bunlar işlendi. Ancak bu plan değişikliği yürürlüğe girmeden hazine ve vakıflar itiraz etti. İtiraz davası yıllarca sürdü. Bu süreçte mülk sahipleri ne arsalarına bina yapabildi, ne mülkiyet sorunlarına çözüm bulunabildi, ne de yollar açılabildi. Bunun yerine gecekondular inşa edildi. Davalık olan plan değişikliği 2009 yılında iptal edildi.
YENİ PLAN DA ÇÖZMEDİ
Belediye eski plana dönmek yerine tekrar bir plan değişikliği yaptı. Bu plan değişikliği nedeniyle bölgedeki arsaların, yolların genişlikleri, güzergahı da değişti. Arsaların sınırları gidip geldi. 2013 yılında yapılan son imar planı değişikliğiyle imar adalarına bu kez 13 binli numaralar verildi. Ancak bu plan değişikliği de sorunları çözmedi. Çünkü imar adalarında kiminle davalık olduğu bilinmeyen imar parselleri oluşturuldu. Buna karşılık bölgedeki imar, mülkiyet ve alt yapı sorunlarının bir ölçüde de olsa ortadan kalkması için son plana kimse itiraz etmedi.
Planın kesinleşmesinden sonra hisseli ve davalık olmayan arsalarda inşaatlar yapılmaya başlandı. Mahalle sakinleri, açılmayı bekleyen yolların bir an önce hizmete girmesi için yol güzergahında kalan ağaçları, evleri kendi eliyle yıkmaya başladı.
1 YIL ÖNCE AÇILDI
13192 ile 13178 imar adası arasından geçen imar yolunun bir an önce açılabilmesi için mülk sahipleri belediyeden para talep etmeden ağaçları kesip, binalarını yıktı. Belediye 2014 yılı eylül ayında sokaktaki yolu açtı. Bu süreçte sokağa çok sayıda apartman inşa edildi. Fakat aradan geçen süreye rağmen ne yolun asfaltı yapıldı, ne de daha önce 1163 numaralı sokaktan numaralandırılan evlerin adresleri güncellendi.
Mahalle sakinlerinden Halil Beşlioğlu, "Bu bölgedeki adreslerde büyük sorun yaşanıyor. Ben kiracı olarak yaşıyorum. Benim oturduğum ev 1163 numaralı sokaktaydı. Bu sokak imar planıyla ortadan kalktı. Ben adresimi değiştirmediğim halde oturduğum evi 2833 Sokak'a bağlamışlar. Sonra 13178 ile 13192 imar arasındaki yol açıldı. Bu yol açılınca da evimin adresi bu kez 2829 Sokak'ta kaldı. Aynı evin sokağı üç kez değişti. Ada ve parsel numarası da üç kez değişti. Fakat elektrik ve su abonelikleri halen 2833 numaralı sokakta görünüyor. Asayiş olaylarında sıkıntı yaşanıyor. Ayrıca bir yıl önce açılan bu yola hala ne sokak numarası levhası asıldı, ne de asfalt döküldü. Tozdan balkonlara çıkamayan mahalleli, sorunu yola taş dizerek çözmeye çalışıyor" dedi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -