Günay, “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü” nedeniyle yayınladığı mesajında, “Tüm tiyatro sanatçılarımızı ve tiyatroya gönül ve emek verenleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.
Tiyatroyu, Anadolu topraklarının uzun tarihindeki kültürel miras ve kültürel devamlılığın önemli unsurlarından biri olarak değerlendirdiğini ifade eden Günay, “Binlerce yıl önceki bir antik Roma tiyatrosunda oynanan tragedyaların, 19. yüzyılda İstanbul’da sergilenen meddah gösterilerinin kökeni olduğuna ve birbirlerinden önemli unsurları ödünç aldığına inanıyorum. Cumhuriyet döneminde Muhsin Ertuğrul, Cüneyt Gökçer, Bedia Muvahhit gibi ustalarla her geçen gün gelişen Türk tiyatrosu da, geçmişi belki de on binlerce yıl önceye dayanan bu köklerden beslenmiştir ve beslenmeye devam etmektedir” dedi.
Günay, tiyatronun bireylerin kendine ve yaşadığı topluma karşı sorumluluklarını da hatırlatan etkili bir sanat durumunda olduğuna dikkat çekerek, tiyatronun topluma bir ayna tutarak onunla ilgili olumlu ve olumsuz her gerçeği oyunlar aracılığıyla yine topluma yansıttığını, bunu yaparken de insanlığın daha iyiye doğru gitmesi ile ilgili önemli mesafelerin kat edilmesine katkıda bulunduğunu, tiyatro sanatçılarının ise yuttukları her ‘sahne tozu’nun toplumsal yaşamı daha da güzelleştirdiğini kaydetti. Bakanlık olarak, diğer sanat dallarında olduğu gibi hem bir görev hem de toplumsal sorumluluk olarak tiyatronun gelişmesine özel bir önem verdiklerini, Türkiye’deki tiyatro imkânlarını arttırmak doğrultusunda çalıştıklarını vurgulayan Günay şöyle devam etti:
“Bu çerçevede somut gelişmeler yaratmaya çabalıyoruz. Örneğin; 2003’ten bu yana açtığımız 35 yeni devlet tiyatrosu sahnesi ile sahne sayımızı 58’e ulaştırdık. Bu yılın sonuna kadar 4 ilimizde daha yeni tiyatro sahnelerinde temsiller verilmeye başlanacak. 2001-2002 sezonunda 4 bin 063 olan devlet tiyatroları temsil sayısı 2009-2010 sezonunda 5624’e ulaştı. 2001-2002 sezonunda 1 milyon 14 bin 57 olan devlet tiyatroları izleyici sayısı yüzde 61,8 artarak 1 milyon 641 bin 139’a yükseldi. 2002’de 59 olan özel tiyatro sayısı 2010’da 138’e erişirken, özel tiyatrolara verilen destek 2002’de 850 bin TL’den 3,5 milyon TL’ye çıktı. Bu düşüncelerle, değerli tiyatro sanatçılarımızın, yazarlarımızın ve tüm tiyatro çalışanlarının Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyor, aramızdan ayrılmış olanları ise saygı ve rahmetle anıyorum.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |