Tiroid bezi tarafından üretilen hormonlar ayrıca kalp atış hızı, vücut ısısı ve kolesterol seviyeleri gibi vücuttaki diğer süreçleri düzenlemeye yardımcı olur.
Arızalı veya yetersiz çalışan bir tiroid, yorgunluk, kilo alımı, depresyon ve saç dökülmesi gibi semptomlara neden olabilir. Ayrıca zamanla tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Tersine, aşırı aktif bir tiroid, hızlı kalp atış hızı ve kilo kaybı ile birlikte sinirlilik ve kaygıya neden olabilir.
Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, hormon düzeylerini ölçmek ve daha fazla değerlendirme gerekip gerekmediğini belirlemek için muhtemelen kan testleri isteyecek olan doktorunuza danışmanız önemlidir.
Tiroid bezi insan vücudunun önemli bir bileşenidir. Boyun bölgesinde bulunur ve asıl amacı birçok farklı vücut fonksiyonunu düzenleyen hormonları üretmektir. Hormonları metabolizma kontrolünden, kalp atış hızından, vücut ısısının düzenlenmesinden ve ruh hali dengesinden sorumludur.
Tiroid bezi, protein sentezi, kas büyümesi ve karbonhidratların ve yağların parçalanması gibi metabolik süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olan tiroksin adı verilen bir hormon üretir. Bu hormon çok fazla veya çok az olduğunda, hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi tıbbi sorunlara neden olabilir. Hipertiroidizm, aşırı tiroksin üretimi olduğunda ortaya çıkarken, hipotiroidizm, bu hormonun yetersiz üretimi olduğunda ortaya çıkar. Her iki durumla ilişkili semptomlar arasında yorgunluk, uyku güçlüğü, kilo alımı veya kaybı ve iştah düzeylerinde değişiklik yer alır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |