Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü bünyesinde, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında çeşitli meslek gruplarındaki esnafın müzik yayınlarına ilişkin telif hakları lisansı uygulamasında şikayete konu olan değişiklik öngörüleri olumlu görüldü.
3 YILDIR İÇİNDEYİZ
1951'de kanunlaşan ve en son 2004'de son halini alan mevcut yasanın yeni teknolojilere cevap vermediğini belirten MÜYOBİR Başkanı Ahmet Koç, 3 yıla yakın süredir bu tasarı üzerinde çalışıldığını ve MÜYOBİR olarak hazırlıklarda yer aldıklarını söyledi. Şikayetlere de konu olan ve özellikle dijital ortamda kafe-barlarla ilgili çalışmaların, birlikler tarafından yürütüldüğü ve inanılmaz maliyetler ortaya koyduğunu belirten Ahmet Koç, Antalya'daki şikayetleri ise populasyon olarak nitelendirdi.
Müzik yayını yapan ve bunu umuma açık alanda ileten her yerin lisanslanmak ve ilgili meslek birliğine telif hakkı ödemek zorunda olduğunu belirten Ahmet Koç, "O berber, lokantacı, ayakkabıcı, para almadan bu işleri yapıyor mu? Peki eser sahibi, şarkıcı ve yapımcı icraları bedava çalınınca nereden para kazanacak? Daha önce yazılı olarak çok uyardık. Onlara kalırsa hiç para ödemek istemiyorlar. Ayrıca bahsedilen ceza değil, bilirkişi, avukat, polis masrafları var. Ancak usulsüzlük varsa ceza da olabilir" dedi.
DEĞİŞİKLİKLER OLUMLU
Esnafın 6 meslek birliği tarafından lisanslanma konusunda haklı olduğunu söyleyen Ahmet Koç, "Aslında ayrı ayrı yapmamızın da onlara maddi külfet getirmediğini söylemek zorundayım. Sonuçta zaten her meslek birliği belli birim üzerinden fiyat almaktadır. Biz insanları mağdur etmek istemiyoruz. Zaten şu an MÜYAP ve MÜYOBİR ortak lisanslama birliği oluşturup birlikte hareket etmektedir. Eskiden mahkemeye gidecekti kullanıcı. Mahkeme süreçleri en az üç sene. Bu konuda yetkin bir kurum olacağından işlemler çok daha kısa zamanda sonuçlanacak" dedi.
Yasadaki diğer değişiklik tekliflerinden de bahseden Ahmet Koç, şunları söyledi; "Yasada bizim istediklerimiz şunlardı; İnternet ortamında izinsiz içerik sunanların mali kaynakları ve reklam gelirleri kesilmeli. Sadece sunan değil, bu içeriği kullanan da ceza almalı. Müzik yayını yapmak isteyen işletme devletten sertifika alıp dükkanda görünen bir yere asmalı. Kitapta yüzde 8 olan KDV oranı albümlerde yüzde 18 ve bunun da yüzde 8'e çekilmesi."
"Özellikle MÜYOBİR açısından, kar amaçlı bir kuruluş olmamamıza rağmen kurumlar vergisi ödememiz mali açıdan birliğimize büyük yükümlülük getirmektedir. Özel kopyalama harcı meslek birliklerine dağıtılması gerekirken yıllardır hükümetler tarafından kullanıldı. Bunların da hak sahiphlerine verilmesi için yasaya girmesiyle her yıl ödenen milyon dolarlar hak sahiplerine ödenecek."
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, yasa tasarısında meslek gruplarının ortak lisanslama birliği oluşturması, fiyatlara esnafın itiraz hakkı ve Telif Hakem Kurulu'nun oluşturulması gelişmelerini olumlu bulduklarını ve esnafın sesine kulak verilmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Sevimçok, OLB içinde TESK ve TOBB temsilcilerine yer verilmesi gerektiğini, bunun fiyatlara itirazların ciddi ölçüde düşmesini de sağlayacağını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)