Antalya Valisi Münir Karaloğlu, daire müdürleriyle Döşemealtı İlçesi'ndeki tarihi antik kent Termessos'u ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İnceleme gezisine İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yusuf Kelleli, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, DSİ Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun ve ilgili kurumların yetkilileri katıldı. Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyetin ziyaretinde, Türkiye'nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden Termessos'un restoresi ve tanıtımına yönelik çalışmaların yapılması gündeme getirildi.
TURİZME ENTEGRE EDİLECEK
Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında yer alan antik kentteki tarihi kalıntıları inceleyen Vali Karaloğlu, Termessos'un binlerce yıllık tarihten bugüne kadar ulaşan ve en iyi korunmuş antik kentlerden biri olduğunu, turizm açısından çok fazla tanıtımının yapılamadığından bahsetti. Antik kentin turizmde daha çok katkı vermesini sağlamak ve bu tarihi değerin restorasyonu için bir bilim kurulu oluşturulması gerektiğini belirten Vali Karaloğlu, bu konuda hemen bir çalışma yapılmasını da istedi.
KAYA MEZALARINI İNCELEDİ
Denizden ortalama yüksekliği 200 metre olan Antalya dağları çevresindeki travertenlerden 1665 metre yükseklikte, Güllük Dağı'nın tepesinde doğal bir platform üzerine kurulan antik kentteki kaya mezarlarını da inceleyen Vali Karaloğlu, Yılanlı Mezar, Aslanlı Mezar ve Yosunlu Mezar olarak bilinen kaya mezarlarıyla fotoğraf da çektirdi.
TERMESSOS HAKKINDA
Termessos, Pisidya bölgesinin 'Milyas' olarak anılan güneybatı bölümünde konumlanmış önemli bir antik kenttir. Kent, Anadolu'nun en eski halklarından Luvi'lerin soyundan gelme Solym'ler tarafından kuruldu. Şehrin tarih sahnesine çıkışı, Büyük İskender'in M.Ö. 333'de kenti kuşatması ve Termesosluların güçlü bir savunma yaparak kenti teslim etmemesiyle oldu. İskender'in ölümünden sonra kent Ptolemyler tarafından alındı. M.Ö.189 yılında komşu şehir İsinda'yı zapt eden Termessoslular, İsinda halkının şikâyeti üzerine Anadolu'daki Roma kuvvetlerinin komutanı Manlius Vulso tarafından cezalandırıldı. M.Ö. 71'de, Roma ile 'dostluk ve ittifak' içinde olan Termessos'un işlerinde bağımsız olduğu ve kendi kanunlarını kendileri yapacakları konusu da Roma Senatosu'nda kabul ve tasdik edildi. Şehrin Bizans ve sonraki devirlerdeki durumu hakkında ise hiçbir bilgi bulunmamakta.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)