Türkiye’de kapari bitkisinin iki çeşidi bulunduğunu söyleyen Prof.Dr. Duran Canatan, antioksidan özelliği (vücutta paslanmayı, oksitlenmeyi önleme) nedeniyle kapari bitkisinin kan hastalıklarının tedavisinde kullanılmaya başlandığını açıkladı. Prof.Dr. Canatan, talasemili hastaların yaşamları boyunca düzenli kan almak zorunda olduklarını ve 2 ile 6 hafta arasında mutlaka kan aldıklarını hatırlattı. Prof.Dr. Canatan, "Alınan bir torba kanla vücuda 200 miligram demir veriyorsunuz. Bir kişinin günlük aldığı vücut demiri 1 ya da 2 miligramdır. Talasemili hastalar bir anda bunun 200 katını alıyor. Bu demir belli bir süreçten sonra vücuda zarar vermeye başlıyor. Karaciğer, kalp ve yaşamsal diğer organlarda sürekli biriken demir, hastaların erkenden yaşlanmasına neden oluyor" dedi.
FAZLA DEMİRİ ATIYOR
Prof.Dr. Duran Canatan, kan transferiyle alınan demirin sürekli hareket halinde olduğunu, vücuda zarar verdiği gibi oksitlenmeye de yol açtığını kaydetti. Prof.Dr. Canatan, şunları söyledi:
"Hareket halindeki demir, serbest radikalleri ortaya çıkarıyor. Fazla demir vücuda zarar verdiği gibi oksitlenmeye de yol açıyor. Demir yükü olan hastalarda oksitlenme de daha fazla oluyor. Bu da talasemili çocukların erkenden yaşlı görünmesine yol açıyor. Bu açıdan bakıldığında fazla demirin vücuttan atılması gerekiyor. Bu noktada hastalarımıza kapari kullanmalarını öneriyoruz. Kapari alan ve almayan hastalarımızı gözlemliyoruz. Düzenli kapari kullanan hastalarımızda fazla demirin vücuttan atıldığın gördük."
Prof.Dr. Canatan, 10- 15 kan naklinden sonra demir birikiminin vücut için zararlı olmaya başladığını belirtti. Prof.Dr. Canatan, "Kapari alan ve almayan hastalarımızı gözlemliyoruz. Normal demir atıcı ilaçları da aynı düzeyde beraber kullandılar. Kanlarını da düzenli aldılar. İzlenimlerimiz sonunda, kapari alan grupta demir yüklerinin atılmasının hızlandığını gördük. Demir atılmasının hızlandırılmasıyla birlikte hastaların karaciğer enzimleri çok hızlı düştü. Antioksidan düzelmeler gördük. Böylelikle kaparinin antioksidan özelliği belgelenmiş oldu" diye konuştu.
Kaparinin marmelatı ve salamurası bulunduğunu, bunun yemekle birlikte yenilmesini önerdiklerini anlatan Prof.Dr. Canatan, ayrıca kapari çiçeğinden yapılan çaydan da günlük yarım litre içilmesini tavsiye ettiklerini kaydetti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||