Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinde yer alan 'Gazipaşa’da 2 bin 700 kişi okuma yazma bilmiyor' bilgisini düzeltmek için kapsamlı araştırma yapan Gazipaşa Kaymakamlığı, ilçede hiçbir mazereti olmadığı halde okuma- yazma bilmeyen 12 kişiyi tespit etti. Bunun üzerine bu kişilere yönelik okuma- yazma kursu açan Kaymakamlık, kursa sorunsuz şekilde gelebilmeleri için de tüm imkanları seferber etti. Bazı kursiyerlerin ev kirası, mutfak masrafı gibi ihtiyaçlarını karşılayan kaymakamlık, bazı kursiyerlerin de kursa taksiyle gidip gelmelerini sağladı. Kaymakam Muhittin Pamuk’un talimatı üzerine taksi ile evlerinden alınan Ayşe Ceylan, Dursun Gülcan, Ümmühani Koçak ve Yusuf Çelik adlı kursiyerler, ders bitiminde yine taksiyle evlerine bırakılıyor. İstiklal Şehit Süleyman Gür İlköğretim Okulu’nda saat 14.30'da öğrenciler dağıldıktan sonra eğitime başlayan kursiyerler, okuma yazmayı öğrenmeye çalışıyor.
OKULA HİÇ GİTMEMİŞLER
İlköğretim 1'inci sınıf öğrencisi oğlu Adem Ceylan’la aynı okula giden 4 çocuk annesi 48 yaşındaki Ayşe Ceylan, şunları söyledi:
"Bugüne kadar hiç okula gitmedim. Babam kardeşlerimi okula yazdırdı, ama bana kısmet olmadı. Okuma yazma öğrenebilsem güzel olacak ama zor geliyor. Tarlada ve evde çok işim olduğu için ders çalışmaya fazla zaman ayıramıyorum. Eşim gerekirse kursa 2 yıl gitmemi ve okuma yazma öğrenmemi istiyor."
Dizinden ameliyat olduğu için kursa geç başlayabilen 50 yaşındaki Dursun Gülcan da hiç okula gitmediğini belirterek, "Babamın 12 çocuğu vardı, ben 'kardeşlerime bakacağım' diye okuyamadım, ama şimdi zamanla okuma yazmayı öğreneceğim" dedi.
Köylerinde okul olmadığı için okula gidemediğini anlatan 1 çocuk annesi 57 yaşındaki Ümmühani Koçak da, "Okulumuz yoktu, kızları da başka köydeki okula göndermiyorlardı. Şimdi çok hevesliyim ve okumak istiyorum. Allah kaymakamımızdan razı olsun. Kursa gelebileyim diye ev kiramı bile ödüyor. İnşallah okumayı öğrenerek ona mahcup olmam" diye konuştu.
Kıbrıs Gazisi olan 2 çocuk babası 57 yaşındaki Yusuf Yeşil de okuma yazma fırsatı bulduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu kurslara katılmamızı sağlayan devletimiz sağ olsun. Şimdi bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Kaymakamlık gidiş geliş masraflarımızı karşılıyor" diye konuştu.
Okuma yazma bilmeyen 4 kursiyeri okula taşıyan taksi şoförü Hüseyin Tan ise, 4 kursiyerleri haftada 3 gün okula getirip- götürdüğünü, sefer başına 15 lira aldığını, aylık ücretini kaymakamlığın verdiğini söyledi. Tan, "Aslında bu para kurtarmaz ama maddi beklenti içerisinde değilim. Bizim de katkımız olsun diye bu işi kabul ettim" dedi.
"EĞİTİMDE MAZERET KABUL ETMİYORUZ"
Kaymakamlığın tüm kaynaklarını eğitim için seferber ettiklerini açıklayan Kaymakam Pamuk ise şunları söyledi:
"Gazipaşa eğitim konusunda oldukça hassastır. Daha önce eğitim seferberliği döneminde de Fair-Play ödülü almış bir ilçeyiz. Son dönemlerde Valimiz Ahmet Altıparmak'ın da talimatıyla yeni bir eğitim hamlesi başlattık. Bu kapsamda şu anda üç okuma- yazma kursu açıldı. Okuma- yazma konusunda ilçemizde bütün imkanları seferber etmekte kararlıyız. Eğitim için mazeret kabul etmiyoruz. Eğitim konusunda bir sıkıntısı olan vatandaşımız mutlaka bizlere başvursun