‘Kentsel Sit Alanı’ kapsamında koruma altına alınan tarihi özellik taşıyan ahşap binalardan bazıları, şiddetli fırtına ve yağmurun da etkisiyle tamamen enkaz yığınına dönüşürken, harabeleşen boş binalarda yuvalanan kedi büyüklüğündeki fareler ise sokaklar da cirit atıyor. Boş alanları da, çevre esnafı çöplüğe dönüştürünce, çevreye yayılan pis kokularla mahallenin havası değişti.
İSYAN BAYRAĞI ÇEKİLDİ
Her an çökme tehlikesi olan ahşap evler de, halen yaşama savaşı veren mahallenin yerli sakinleri, Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan, ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’nın hayata geçirilmemesine isyan etti. Mahalleli,‘’Doğup, büyüdüğümüz evlerimiz, tek bir çivi bile çakamayınca, göz göre göre çürürken, içlerinde yaşayan bizler de çürüdük. Sit uygulaması yüzünden sağlığımızla, çocuklarımızın geleceğiyle oynandı. Mahallede rant olmadığı için, belediye hizmetlerinden yoksun kaldık. Yeter artık’’ diyerek tepki gösterdi.
CAN GÜVENLİĞİ KALMADI
Haşim İşcan Mahallesi Muhtarı Emine Pehlivan, tarihi özellik taşıyan ahşap binalardan birçoğunun harabeleştiğini, içinde yaşayanların can güvenliklerini tehdit etmesi sonucu da boşaltıldığını söyledi. Şehrin ortasında, harabe bir mahalle görüntüsünün ortaya çıktığını, dünyaya açılan pencere olarak bilinen turizm kentine yakışmadığını belirten Pehlivan, mahallede yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı;
ROMAN KÜLTÜRÜ YOK OLDU
‘’Mahallemiz, Atatürk, Arık, Fevzi Çakmak, Tınastepe, Recep Peker caddeleri arasında kalan eski bir yerleşim alanı. Eskiden Roman aileler çoğunluktaydı. Roman kültürü, mahalleye renk katıyor, ortalık müzikle çınlıyordu. Binalar, harabeye dönüşünce, mülk sahipleri evlerini boşaltıp, başka semtlere taşındı. Az sayıda yerli aile kaldı. Mahallenin nüfusu, çevremizdeki apartman ve işyerleri de dâhil, 5 bin kişi civarında.’’
SOKAKLAR KARANLIK
Emine Pehlivan, 17 sokak içinde, tarihi bir kilise de dâhil 39 tescilli binanın bulunduğunu, yıkılmaya yüz tutmuş birçok yapının, can güvenliğini tehdit ettiğini de belirtti. Pehlivan, sözlerini ‘’Haşim İşcan, Tarihi Kaleiçi semtinin devamı niteliğinde. Çocukların oynayabileceği, küçük bir parkımız bile yok. Sokaklarımız, birkaç eski tip elektrik direğinin lambası ile aydınlatılıyor. Aydınlatma yetersiz. Gece, sokaklarımız bu yüzden çok karanlık ve de tehlikeli. Belediyeden, sadece çöp toplama hizmeti alabiliyoruz’’ diyerek sürdürdü.
TARİHİ DOKU BOZULDU
Muhtar Emine Pehlivan, ‘’5 bin nüfuslu mahallemizin yerli aileleri, ahşap binalar harabeye dönüşünce, doğup, büyüdükleri evlerini terk etti. Bir tek çivi bile çakılamayan, kaderlerine terk edilmiş birçok boş binada, her an çökme tehlikesi mevcut. Tarihi doku da tamamen bozuldu’’ dedi. Belediyelere, bir muhtar evi bile yaptıramamanın üzüntüsünü yaşayan Pehlivan, mahalleyi çevreleyen caddelerdeki kafeterya, bar, lokanta gibi işyerlerinin de, boş buldukları alanları, çöplüğe dönüştürmesine, pis kokuların çevreye yayılıp, insan sağlığını etkilemesine isyan etti.