TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu, Mayıs ayı toplantısında aldığı karar doğrultusunda Konyaaltı Sahilinde 'Konyaaltı Sahili Düzenleme Projesi' kapsamında incelemelerini basın mensuplarıyla paylaştı. Konyaaltı Varyant'ta yapılan basın açıklamasına meslek oda başkanları katıldı. TMMOB adına açıklama yapan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Derya Ünver, Konyaaltı Sahili'nde usulsüz kullanım ve yasalara aykırı yapılan işletmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.
PROJEDE 6, GERÇEKTE 100 METREKARE
Akdeniz Bulvarı üzerinde bulunan büfelerin, projede 6 metrekare olduğu halde, yerlerinde en az 100 metrekare alan işgal ettikleri ve projede olmayan kapalı mekanlar oluşturulduğunu anlatan Derya Ünver, büfelerin kullanım amaçlarının dışına çıkılarak, aykırı bir şekilde restorana dönüştürüldüğüne dikkat çekti. Proje içerisinde bulunan yaya yolu ve yeşil alanlar üzerine işletmeler tarafından aykırı bir şekilde masa ve sandalye konulduğunu, çim olması gereken alanlarda farklı zemin malzemeleri döşenip, sabit ve üstü kapalı mekanlar oluşturulduğunu belirten Ünver, sahilde kumsal üzerinde aykırı bir şekilde servis büfeleri ve kabinlerin yapılmış olduğunu aktardı. Derya Ünver, “İşletmelerin sahil bölgesinde kullandıkları, üzerinde farklı logo-marka olan eşyalar ve reklam panosuna dönüşmüş objelerin proje standartlarına uymadığı ve sahilde görüntü kirliliğine sebep olduğu görülmektedir. Her işletme için belirlenen şezlong sayısının artırıldığı ve sahilde kiralanmış alanlar izinsiz büyütülmüştür. Sahilde işletmelerin şezlong koyması gereken yerlerde sökülür-takılır üstü kapalı localar oluşturulduğu ve aykırı işgallerin olduğu, büfelerin ön ve yan cephelerinde tezgah ve bulaşık yıkamak için ilavelerin yapıldığı hatta bazı yerlerde depo amaçlı kapalı mekanlar oluşturulduğu, büfe işletmelerinin yaya yolu kenarına dondurma ve mısır satış arabaları vb. koydukları için yaya geçişlerini engellediği göze çarpmaktadır" dedi.
'KONYAALTI SAHİLİ KIYI EROZYONU TEHLİKESİ ALTINDA'
Sahilde taş ve kumlarla kot farkı oluşturulduğunu, aykırı platformlar yapıldığını, buna ek olarak masa sandalye alanları oluşturabilmek için beton dökülerek doğal sahil yapısının acımasızca bozulduğunu açıklayan Derya Ünver, “Sahilde yapılan taş-kum taşıma, doğal sahil yapısının bozulması işlemlerinden dolayı Konyaaltı Sahili'nin sınırları kıyı erozyonu tehlikesi içerisindedir. Akdeniz Bulvarı kenarındaki işletmelerin önlerinde bulunan yaya kaldırımlarını ve yeşil alanları özel otopark gibi kullandığı ve bu durumun taşıt, bisiklet ve yaya geçişlerine engel olduğu, alt yapısı yapılmamış geçici tuvaletlerin yapıldığı ve bu tuvaletler çevre kirliğine ve görüntü kirliliğine yol açmaktadır. Sahilde bulunan işletmelerin sahne vb. alanlar yapıp gündüz ve akşam saatleri yüksek seste canlı müzik yaparak gürültü kirliliklerine sebep olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.
'KIYI ALANLARINDAKİ TAHRİBAT GÖZ ARDI EDİLİYOR'
Derya Ünver, “Anayasa'nın 'Kamu Yararı' genel başlığıyla 'Kıyılardan Yararlanma' alt başlığı altında 43'üncü maddede yer alan 'Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir' hükmü ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanarak yürürlüğe konulan ve bir kopyası bilgi için ilgili meslek odalarına gönderilen Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenleme Projesi Alan Kullanımı Yönetim Usul ve Esasları uyarınca Konyaaltı Sahili'nde yapılan izinsiz uygulamalar göz önüne alındığında; izinsiz uygulamaların kamu yararını içermediği, sebepsiz zenginleşmeye yol açtığı, aykırı ve kaçak yapılaşma sebebiyle işgale sebep olduğu, kıyı alanlarında tahribat yarattığı ve yetkililer tarafından bu durumlar göz ardı edilmektedir" dedi.
'MAVİ BAYRAKLI PLAJ ÖZELLİĞİNİ KAYBEDECEK'
Ünver, “Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenleme Projesi Alan Kullanımı Yönetim Usul ve Esasları'nda bulunan hükümlerin dikkate alınmadan mevcut durumda olduğu gibi işgaller ile yapılan kaçak ve görsel kirlilik yaratacak yapılaşmaların kaldırılmaması durumunda ise Konyaaltı sahili kıyıların korunarak kullanılması, gelecek nesillere daha da kullanılabilir bir kıyı bırakılması ve yarışma projesi ile elde edilen Antalya'nın incisi olan Konyaaltı Plajlarının dünyaca ünlü bir cazibe merkezi haline getirilmesi hayal olacağı gibi 'Mavi Bayraklı' plaj özelliğini de kaybedeceği aşikardır" diye konuştu.
'BAŞKA KONYAALTI SAHİLİ YOK'
TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak halktan ve gelecek kuşaklar adına beklentilerini açıklayan Derya Ünver, “Başta Antalya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yetkili kurumlar ve ilgililerinden; Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenleme Projesi Alan Kullanımı Yönetim Usul ve Esasları hükümlerinin yerine getirilmesi amacıyla sezonun bitmesini beklemeden işgallerin ve kaçak yapıların ivedilikle kaldırılması ve Alan Kullanımı Yönetim Usul ve Esasları hükümleri doğrultusunda, hiçbir taviz verilmeden gerekli denetimler yapılmalı, anında müdahale edilmelidir. Unutmayalım ki başka Konyaaltı Sahili yok, bu alan gelecek nesillere aktarabileceğimiz en önemli Antalya mirasımızdır" dedi.
Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |