Havuz tedavisi daha çok kas gelişiminin sağlanması için yapılıyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalarına yönelik aquaterapi yöntemi hakkında bilgi veren SDÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Soyupek, suyun direncinin kasların yorulmasını azalttığını söyledi.
KAS HASTALARI YÜZEREK SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR
Suda vücudun yorulmadan birden fazla kasın çalıştığını, güçlendiğini anlatan Doç. Dr. Soyupek, "En sık gördüğümüz fizik tedavi rahatsızlığı 'kireçlenme' diye bilinen 'kıkırdak' hasarıdır. Havuz tedavisinde ekleme binen yük azaldığı için kasları güçlendirmek mümkün" diye konuştu. Havuz tedavisinde suyun direncinin kullanılarak nörolojik rahatsızlıklar ve omurga problemlerinin de rehabilitasyonun sağlandığını kaydeden Doç. Dr. Soyupek, yüzme ile kasların kuvvetlendirildiği için omurgada ortaya çıkabilecek deformitenin engellendiğini söyledi.
HER HASTAYA UYGULANMIYOR
Nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan havuz tedavisinin hem kası kuvvetlendirme hem de dengeyi çalıştırabildiği için aquaterapinin nörolojik hastalıklarda öneminin büyük olduğunu anlatan Doç. Dr. Soyupek, "Kırıklarda da erken dönemde omurganın üzerin binen stresi su ile azaltmak mümkün olduğundan egzersiz erken yapılabiliyor. Ancak her hastayı havuza alamıyoruz. Hastanın su korkusu, enfeksiyonu, açık yarası, ateşi, bilinmeyen bir deri hastalığı ve kontrol altına alınamayan nöbetleri varsa havuza alamıyoruz" diye konuştu.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)