Step Motor Nedir?
Step motorları, elektrik enerjisini dönme hareketi ile fiziksel enerjiye dönüştüren ve açısal konumu adımlar halinde değiştirebilen sabit mıknatıs kutuplu motorlardır. Birçok çeşidi bulunan step motorlarının yapıları rotor, stator ve rulmanlardan oluşmaktadır. Rulmanlar, rotora bağlı şaftn rahat hareket etmesini sağlamaktadırlar. Statorun birden fazla kutbu vardır ve kutup sayısı motordan motora farklılık göstermektedir.
Step Motor Özellikleri
Step motorlarda hız motor çalışmadan önce isteğe göre ayarlanabilmektedir. Motor çalışmaya başladıktan sonra ise hız sabit kalmakta, değişmemektedir. Step motorlar yüke yeterli moment sağlayabilmektedir, sayısal kontrol sistemlerine uygundur, kontrolleri tekrarlanabilir,rotorun açısal hızı yeterince küçük olduğundan hareket sırasında adım kaybı yaşamaz, kesin açısal mesafe tanımlanırsa motorun dönmesi uygun adımlarla kontrol edilebilir.
Basit bir motor yapısının olması, motorun bakımı ve kullanım süresinin uzun olmasını sağlar. Bu durum da maliyet açısından avantajlıdır.Step motorların ısınma gibi olumsuzluklardan gelen zararları oldukça düşüktür.Motor bir güç kaynağı ve motor cevabını değerlendiren step motor sürücü devresi ile kontrol edilebilir.
Step motorunun açık – çevirim kontrollü olması nedeniyle, takometre veya çözücünün kullanılması gereksizdir. Geri besleme ile mil pozisyonunun tayin edilmesine gerek kalmamaktadır.
Step Motorlarının Kullanım Alanları
Step motorlarının geniş bir kullanım alanı vardır. Her türlü kontrol edilmiş yapı ve hareket ya da pozisyon gerekli olan yerlerde, dijital bilgileri mekanik harekete çeviren bir dönüştürücü olarak işlev görmektedir. Bant sürücüleri, imalat tezgâhları, yazıcılar, dikiş makineleri ve kart okuyucular, teyp sürücüleri, hafıza işlemleri, tıbbi cihazlar, makine tezgahları, kameralar ve uzaktan kumanda göstergelerinde kullanılmaktadır.
Step motor her türlü kontrolü yapılmış pozisyon ve hareket gerektiren ortamlarda dijital bilgileri mekanik harekete çeviren bir işleve sahip olmaktadır.
Step Motorun Avantajları
Birçok sektörde çeşitli amaçlarda kullanılmakta olan step motorlar, kullanıcılarına birçok avantaj sunmaktadır.
Step motorların, servo motorların aksine geri besleme ihtiyaçları bulunmamaktadır. Kontrolü açık döngülü olarak sağlanabilmektedir. Step motorların hareketlerinde pozisyon hatası yaşanmamaktadır. Sayısal kontrol sistemlerine uygun olarak üretildiklerinden kontrolleri bilgisayar ve mikroişlemci gibi donanımlar tarafından kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Mekanik olarak basit bir yapıya sahip oldukları için bakımı çok zaman gerektirmez ve maliyet açısından oldukça avantajlı bir yapıya sahiptir. Herhangi bir kusur meydana getirmeden çalıştırılabilmektedir.
Step Motorun Yapısı
Step motor yapısı temel olarak rotor, stator ve rulmanlardan oluşmaktadır. Rulmanların temel fonksiyonu rotor kısmına bağlı şaftın daha rahat pozisyonlarda devinim göstermesini sağlamaktadır. Step motor yapısının bileşenlerinden statorun ise birden fazla kutbu bulunmaktadır. Statorun polaritesi elektronik anahtar ile kontrol edilmektedir. Kontrolün sağlanmasının ardından statorun güney ve kuzey kutupları döndürülebilmektedir. Rotorun güney kutbu, statorun ise kuzey kutbu sıralı şekildedir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |