Kalkınma Bakanlığı’nca hazırlanan, 3 bölüm ve 221 sayfadan oluşan ‘2014-2018 yılları 10. Kalkınma Planı’nda yer alan bazı uygulamalar şöyle:
Hürriyet'te yer alan haberde görsel, işitsel ve sosyal medya ile internetin aile üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik tedbirler alınacak.
Tarihteki önemli şahsiyetler, olaylar ve masal kahramanları belgesel, dizi ve çizgi filmlere dönüştürülecek.
Körfez bölgesindeki sermayenin Türkiye’ye çekilmesi için çalışılacak.
Türk film endüstrisinde kültürün temel unsurlarının gelişmesine yönelik teşvik mekanizması oluşturulacak. Türk sineması bir marka haline gelmesi ve önemli bir kültürel ihraç ürününe dönüşmesi için ödül, destek, tanıtım ve pazarlama mekanizmalarının çeşitlendirilmesi sağlanacak.
Düşük gelirli bölgelerde çalışmayı özendirecek yasal düzenlemeler yapılacak. Özellikle nitelikli ve tecrübeli kamu personelinin merkez, taşra, kurum ve kuruluşlarla bölgeler arasındaki dengesiz dağılımı giderilecek.
Para, maliye ve teşvik politikalarının uygulanmasında kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi öncelikli olarak gözetilecek. * Vergi ve kredi maliyetlerinin farklılaştırılması gibi araçlarla üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılacak ve tasarruflar üretken alanlardaki yatırımlara yönlendirilecek.
Cari açığın büyüme üzerinde baskı oluşturmayacak seviyelerde tutulması ve ağırlıklı olarak uluslararası doğrudan yatırımlar, borç yaratmayan, uzun vadeli diğer sermaye girişleriyle finanse edilecek.
Aile ve iş yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik esnek çalışma, kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasıyla ebeveyn izni gibi alternatif modeller uygulanacak.
KİŞİ BAŞINA GELİR 16 BİN DOLAR
KALKINMA planında hedeflenen makro ekonomik göstergeler ise şöyle:
Yılda ortalama yüzde 5.5 büyüme.
2018 sonunda 1.3 trilyon dolarlık milli gelir.
2018 sonunda kişi başı gelir 16 bin dolar.
Plan dönemi sonunda yüzde 7.2 işsizlik.
Cari açık 2018 sonunda yüzde 5.5’e düşecek.