Beşgöz Deresi civarındaki kumsaldaki çalışmalar nedeniyle savcılığa suç duyurusu, Valilik, Kaymakamlık ve BİMER'e şikayette bulunuldu.
Kadriye Beldesi ile Kumköy arasındaki Beşgöz Deresi'nin denizle birleştiği alandaki iskele ve kumsalda restoran-kafeterya inşa etmek üzere yaklaşık bir haftadır iş makineleri çalışma başlattı. Birinci derecede SİT alanı olan bölgede bulunan bir otele yol açmak ve kumsala tesis yapmaya yönelik çalışmalar, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir turizm anlayışından uzak olduğu gerekçesiyle savcılığa intikal ettirildi.
Serik Cumhuriyet Savcılığı'na bölge sakinleri tarafından yapılan suç duyurusunda, önemli bir kısmı orman olan flora ve fauna elemanları açısından hayli zengin bu bölge içinde birbirinden farklı kuş türleri, sincaplar ve daha bir çok canlı barındığı ve endemik bitkiler yetiştiğine dikkat çekildi.
Tüm bunların ötesinde, bu yörenin nesli dünya çapında tehlike altında bulunan iri başlı deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) elde kalan son yaşam alanlarından birini teşkil ettiği de dile getirilerek, şöyle denildi:
"Kum zambakları için de aynı durum söz konusu. Yöre halkı olarak sivil toplum kuruluşları, çevre uzmanları ve gönüllüleriyle birlikte çok uzun bir zamandır buradaki doğal yapının zarar görmemesi ve söz konusu kaplumbağaların korunup sahilimizde üremesi için gayret sarf etmekteyiz. Ne var ki, yapılan çalışmalarla bunca yıldır verilen emeklerin boşa gitmek üzere olduğunu görüyoruz. Eğer eşsiz bitki örtüsü ve kaplumbağaların yuvalama alanının üzerine yapılan bu inşaatlara bir an önce son verilmezse hem doğa tahrip olacak hem de nesli tehlike altında olan 'Caretta caretta'nın ve kum zambaklarının yok oluş süreci kaçınılmaz bir şekilde hızlanacaktır."
YASAYA AYKIRI
Suç duyurusunda, aynı zamanda birinci derecede doğal sit alanı olan böyle bir yerde yol açılıp sahilde tesis yapılmasının şehircilik anlayışı, planlama esasları ve kamu yararı bakımından doğru ve yerinde olmadığı da belirtildi. Suç duyurusunda, "Yapılan uygulamayla doğal kaynakları, kültür ve tabiat varlıklarını ve kıyıların korunmasını güvence altına alan Anayasaya, altına imza attığımız uluslararası sözleşmelere ve mevzuatımızda yer alan birçok yasal düzenlemeye aykırı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Kıyı Kanunu, Çevre Kanunu gibi yasal düzenlemelere muhalefet etme suçu da işlenmektedir" görüşü dile getirildi.
KIYIM DURDURULSUN
Bölge sakinleri, çevresine ve doğaya sahip çıkan bireyler olarak sürdürülebilir turizm anlayışından uzak bu faaliyetlere bir an önce son verilmesi, doğal çevrenin daha fazla bozulmasına izin verilmemesi, nadide nitelikli bitki örtüsü ve nesli tükenen hayvanların korunabilmesi adına kıyımların durdurulmasını istedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)