2009 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret alarak ceviz ezmesini tescil ettiren BUTSO bu kez de Burdur şiş köfte için başvuru yaptı. Bunun için BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik başkanlığında 'Burdur Şiş Köftesi Patent Denetim Komisyonu' oluşturuldu. BUTSO'nun yanı sıra Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Burdur Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Aşçı ve Kebapçılar Odası'ndan temsilcilerin yer aldığı komisyon 'Burdur şiş köfte'ye coğrafi işaret alınabilmesi için gerekli patent özelliklerini belirledi.
Burdur şiş köftesini de marka haline getirmek için harekete geçtiklerini belirten BUTSO Başkanı Keyik, "Burdur Şiş Köftesi, Burdur merkezde orijinal olarak doğmuş ve günümüzde çevre illerde de 'Burdur şiş köftesi' adıyla Burdurlu ustalar tarafından yapılan Burdur'a özgü bir et yemeğidir. Sığır etinden ve özellikle kaburga etlerinden elde edilen kıyma ile bir porsiyonu 100 gram olan, 6 adet özel şişe sıvanarak, odun közünde pişirilir ve özel pide ile servis yapılır" diye konuştu.
Daha önce Burdur ceviz ezmesine coğrafi işaret aldıklarını hatırlatan Keyik, "Şimdi de Burdur şiş köftemizin coğrafi işaretini almak üzere Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduk. Komisyonumuzun çalışmalarıyla Türk Patent Enstitüsü'ne verilecek bilgi ve belgeleri ortaya koyacağız" dedi.
BURDUR ŞİŞ KÖFTESİ'NİN TARİHÇESİ
Burdur şiş köftesi, Burdur'un merkezinde yaklaşık 200 yıl kadar önce yapılmaya başlandı. Yörede sığır eti yerine ağırlıklı olarak keçi ve koyun eti yendiği için 1-2 yaş arasındaki kısırlaştırılmış erkek keçi (erkeç) etinden kıyılan kıyma veya aynı yaşlardaki doğurmamış keçinin etinden de (çebiş) yapılır. Kıymanın içine tavuk eti, dana eti, boyun eti, sakatat, iç yağı gibi hiçbir et ve ürünleri konulmaz. Sadece yöreye özgü erkeç veya çebiş eti kullanılarak yapılan şiş köfte, lezzetiyle sadece Burdur'da değil çevre il ve ilçelerde de tercih ediliyor.