Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
19 Nisan 2011 Salı - 10:05

İhracat stratejisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şu anda 70 ülkede 2 bin olan Türk markaları mağaza sayısını, 2013 yılında 5 bine çıkartmak, 2023 yılında ise 50 ülkeye 1 miyar doların üzerinde ihracat yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

İhracat stratejisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TİM'in “2023 Türkiye İhracat Stratejisinin Uygulamaya Aktarılması ve Sektörel Kırılımı Projesi”ni düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Büyükekşi, projenin amacının Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye ihracatının 500 milyar dolara çıkartmak için gerekli yol haritası yapmak olduğunu söyledi. “Projeyi, Değişimi Gerçekleştirmek, Geleceği Tasarlamaktır” vizyonu ile Harvard Üniversite'nden Robert Kaplan ve David Norton'un geliştirdiği "Balanced Score Card" metedolojisi ile yaptıklarını açıklayan Büyükekşi, ülke ve sektör ölçeğinde Türkiye'de ilk örneğini gerçekleştirdikleri bu modelde, neden ve sonuç ilişkilerine odaklandıklarını ve bir performans programı ortaya koyduklarını belirtti.

Türkiye'nin 2023 İhracat Stratejisi'nde birinci adımın makro ölçekte ülkenin ihracat stratejisinin uygulamaya aktarılması olduğunu belirten Büyükekşi, ikinci adımda ise sektörel kırılım yaparak, ülke ölçeğinde 18 stratejik hedef, 72 ölçüt ve 24 sektörde strateji haritaları belirlediklerini açıkladı. Projeyi hazırlarken, Türkiye'nin geçmiş 10 yıllık ihracat rakamlarını ve önümüzdeki 15 yılı değerlendirdiklerini belirten Büyükekşi, bu kapsamda 3 aşamada 5'er yıllık ihracat vizyonu gerçekleştirdiklerini, bu aşamaları 'Atılım', 'Yatırım' ve 'Liderlik' şeklinde özetledi.

-“500 MİLYAR DOLAR HEDEFİ İÇİN HER YIL ORTALAMA YÜZDE 12.2 BÜYÜMELİYİZ”-


“Türkiye İhracatı Stratejisi”nin odak alanlarının sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi gücün ve istihdamın artırılması, bölgesel gelişimin temin edilmesi olduğunu belirten Büyükekşi, odak alanlarındaki alt başlıkları ise mevcut pazarlar, hedef pazarlar, ihracat kapasitesi, ihracatçıların güçlendirilmesi, ülke konumlanması, teknolojik gelişim ve altyapı, yasal üst yapı, insan, bilgi ve organizasyon şeklinde sıraladı.
Teknolojik gelişim ve altyapı olarak Türkiye'nin bugün, teknolojik dönüşümde geciken, fiyatta rekabet etmeye çalışan, dışarıya bağımlı, kapasite artışına odaklanan bir yapıda olduğunu, yarın ise vizyoner, yüksek katma değer elde eden, ArGe ve tasarım yapan, etkin ve verimli bir yapıda olmasını hedeflediklerini kaydeden Büyükekşi, “ülke konumlanması” açısından bakıldığında ise bugün; fasoncu, ürün odaklı, yerel üretici konumundan yarın, pazarı set eden, tüketici odaklı, global markalar çıkarmış bir ülke olmayı hedeflediklerini açıkladı.

-“DÜNYA TİCARETİNDEN 2023'DE YÜZDE 1,5 PAY ALMALIYIZ”-


İş yapış şekli açısından bugün; kısa-vadeli çözümlerle idare eden, bürokraside çok başlılık ve koordinasyon eksikliği yaşayan bir ülke iken yarın; stratejik düşünen ve uzun vadeli planlar yapan, paydaşlar arasında koordinasyonu en üst düzeye taşıyarak, sinerji üreten bir ülke hedeflediklerini kaydetti. Referans senaryoya çerçevesinde Türkiye'nin, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için, dünya ticaretinden 2013 yılında yüzde 1, 2018 yılında yüzde 1,25 ve 2023 yılında yüzde 1,5 pay alması gerektiğini belirten Büyükekşi, "Bu düzeye ulaşmak, Türkiye'nin, dünya ihracatından payını 15 yılda 2'ye katlayarak, ilk 20 ihracatçı ülke arasına girmesi anlamına gelmek demektir" dedi. Türkiye'nin temel ihracat senaryosunda yıllık ortalama yüzde 12.2'lik büyüme ile ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak olduğunu söyleyen Büyükekşi, 2023'e gelindiğinde ise yıllık büyümenin yüzde 1.46 şeklinde hesaplandığını vurguladı.

-2023 YILINDA DÜNYA GELİRİ 113.8 TRİLYON DOLAR OLACAK-

Büyükekşi, senaryo temelli projede, önümüzdeki dönemde dünya mal ticaretinin dünya gelirinin üzerinde büyüyeceğinin tahmin edildiğini, 2018 yılında bu rakamın 23.7 trilyon dolar, 2023'de 34.3 trilyon dolar öngörüldüğünü açıkladı. Dünya gelirinin ise 2023 yılında 113.8 trilyon dolar olmasının tahmin edildiğini belirten Büyükekşi, "Bu kapsamda, dünya geliri içinde gelişmekte olan ülkelerin payında artış bekliyoruz" dedi. Dünya geliri gibi dünya ticari için de öngörülerde bulunduklarını söyleyen Büyükekşi, dünya ticaretinin 2023 yılında 34.3 trilyon dolar öngörüldüğünü, önümüzdeki 15 yılda dünya mal ticaretinde yavaş genişleme ve gelişen ülkelerin etkisinde artış beklediklerini bildirdi. Büyükekşi, "Senaryo temelli çalışmamızda gelecek 13 yılda dünya ticareti artış oranının, geçmiş dönem ortalamasının altında olacağını, gelişmekte olan ülkelerin ağırlığının artacağını, büyüme potansiyeli olan pazarların gelişmekte olan ülkelere kayacağını, Türkiye'nin, gelişmekte olan ülkelerin gittikçe artan rekabeti ile karşılaşacağını ve dünya ticaretinde sektörel olarak tarımın payında düşüş, sanayinin payında artış, otomotiv, elektrik-elektronik ve makine sektörlerinin paylarında artış ve yeni sektör ve ürünlerin dünya ticareti içinde yüzde 4 düzeyinde ağırlığa sahip olacağını öngördük" dedi.

-“SAVUNMA SANAYİ İHRACATÇILAR BİRLİĞİNİ KURUYORUZ”-

Bu kapsamda ihracat sonuçlarına bakıldığında, 2023 yılında 50 ülkeye 1 miyar doların üzerinde ihracat olduğunu belirten Büyükekçi, "İhracat artış oranımızı yüzde 12 seviyesinde tutarsak 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata ulaşmış oluruz" dedi. İhracatın artırılması için Türk markaların bilinirliğinin artırılmasının önemine işaret eden Büyükekşi, şu anda 70 ülkede 2 bin olan Türk markaların mağaza sayısını, 2013'de 5 bine çıkartmak olduğunu söyledi.

-KILIÇDAROĞLU'NA İHRACAT STRATEJİSİNİ GÖTÜRECEK-

Türkiye ihracatının artırılması için sermaye ve teknoloji, bilgi yoğun sektörlere önem verilmesi gerektiğini belirten Büyükekşi, bu kapsamda gelişmesini istedikleri havacılık, uzay ve savunma konusunda ilk adımı attıklarını ve önümüzdeki günlerde savunma sanayi ihracatçıları birliğini kuracaklarını söyledi. Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükekşi, ihracat için hedefler ortaya koyduklarını, 500 milyar dolar ihracat hedefinin 7-8 yıldır telaffuz edildiğini belirterek, "Bu nasıl olacak, hangi stratejiler uygulanacak, nasıl bir yol haritası oluşturulacağı konusunda gerek kamuda, gerek özel sektörde böyle bir çalışma yoktu. Biz bu çalışmayı yaptık. Bu her zaman tartışılabilir. Cari açık konuşulabilir" dedi.
Hazırladıkları 2023 Türkiye İhracat Stratejisi'ni bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu'na saat 16.00'da bir sunum ile tanıtacaklarını açıklayan Büyükekşi, daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, Cuma günü ise Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) götürüleceğini belirterek, "Bizim amacımız, bu strateji belgesinin, herhangi bir siyasi partinin çalışması olmadığını, ihracatın partiler üstü bir konuma sahip olduğunu göstermek istiyoruz. İhracat konusunu, toplumun her kesimine sahiplendirmek için çalışıyoruz" dedi. Büyükekşi, ihracat konusunun ulusal politika haline gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Büyükekşi, hedefleri koyarken ulaşılabilir olmasına dikkat ettiklerini kaydetti.

-“IRAK'IN, 7 MİLYAR DOLARLA İHRACATÇI KONUMU DÖRDÜNCÜ SIRAYA YÜKSELECEK”-


Bir soru üzerine Irak'ın bu yıl ihracatta dördüncü konuma yükseleceğini açıklayan Büyükekşi, "İhracattaki üç aylık gelişmelere baktığımızda Irak'a ihracat artışının yüzde 40 olduğunu görüyoruz. İhracatımızda ilk dörtteki ülke Fransa. Fransa'nın artış hızı yüzde 6'lar seviyesinde. Dolayısıyla, aynı hızla giderse Irak'a ihracatımız, bu yıl 7.5 milyar dolar olacak. Fransa'nın üzerine çıkarak; dördüncü ülke konumuna yükselecek. Irak'tan ithalatımız 1 milyar dolar, 6.5 milyar dolar dış ticaret fazlası vereceğiz" dedi.

-CİROSUNUN YÜZDE 75'İ YURT DIŞINDAN GELEN THY, EN BÜYÜK İHRACATÇI-


Çin'den 2 milyar dolar ihracata karşılık, 15-16 milyar dolar ithalat yapıldığına işaret eden Büyükekşi, aynı durumun ABD ile de yaşandığını belirterek, "Son 10 yıla baktığımızda ihracatımız yüzde 300 artmış. ABD'ye sadece yüzde 35 artmış. Yani çok geriye gitmiş durumdayız. ABD'nin bu yıl 2 trilyon dolar ithalatı olacak. Bu da yaklaşık 4 milyar dolar demek. Yani binde 2 ABD'nin ithalatındaki payımız. Bu pay yüzde 1 olsa, 20 milyar dolar eder" dedi.
ABD'ye öncelikle beş ürün ile öne çıkmak istediklerini belirten Büyükekşi, bunlardan üçünün zaten ABD'ye ihraç edildiğini, iki tane daha ekleneceğini kaydetti. Türkiye'nin en büyük ihracatçısının THY olduğunu söyleyen Büyükekşi, "Hem firma, hem sektörel olarak en çok dövizi THY getiriyor. Çünkü cirosunun yüzde 75'i yurt dışından döviz olarak geliyor" açıklamasında bulundu. TİM'in raporuna göre, 24 ihracatçı sektörün 2023 yılında toplam istihdam hedefi 10 milyon 256 bin 710 olarak belirlendi. Projede, Tekstil ve hammadde sektöründe 2023 yılında 20 milyar dolar, hazırgiyim ve konfeksiyonda 52 milyar dolar, değerli maden ve mücevheratta 12 milyar dolar, demir ve demirdışı metallerde 25 milyar dolar, demir ve çelikte 55 milyar dolar, kara taşıtları ve yan sanayi sektörlerinde 75 milyar dolar ihracat gelir hedefi ortaya konuldu.

 
Tekin: CHP 13 ilde birinci
 
Doğal afetler için güç birliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşverenden istihdam açıklaması
TİSK, bir yıl önce 1 milyon 230 bin kişi olan yıllık işgücü artışının ...
Dış sermayeli şirket sayısı arttı
Türkiye’de son 57 yılda kurulan uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı ...
Para arzı geriledi
En geniş tanımlı para arzı M3, 25 Mart-1 Nisan tarihleri arasında 1 milyar ...
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı oldu
Durmuş Yılmaz'dan boşalacak Merkez Bankası Başkanlığı'na Erdem Başçı getirildi.
Koç vergi şampiyonu
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2010 Vergilendirme Dönemi Gelir Vergisi rekortmenlerini açıkladı.
Döviz rezervi arttı
Merkez Bankası’nın döviz rezervi, 1-8 Nisan haftasında 957 milyon dolar ...
 
Otomotivde artış
TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi 2011 yılı Ocak-Şubat döneminde hafif ...
Sanayide sipariş arttı
Sanayi ciro endeksi Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.7 ...
Külçe altın kazandırdı
Yatırımcısına Mart ayında en çok kazandıran finansal yatırım aracı TÜFE’yle ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva