Antalya'da komaya giren çiçekçi hayatını kaybetti
Antalya'da komaya giren çiçekçi hayatını kaybetti
Antalya'da aranan 490 kişi yakalandı
Antalya'da aranan 490 kişi yakalandı
RTÜK'ten gündüz kuşağı hamlesi
RTÜK'ten gündüz kuşağı hamlesi
'Akdeniz, kana en çok ihtiyaç duyulan bölge'
'Akdeniz, kana en çok ihtiyaç duyulan bölge'
7 Ocak 2024 Pazar - 10:45

Sinyali kesilen caretta 'Tuba', yazın Dalyan'a bekleniyor

MUĞLA Dalyan'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin (DEKAMER), 28 Ağustos 2019'da uydu takip cihazı takarak denize bıraktığı, Akdeniz'in en uzun süre izlenebilen hayvanı olan 'Tuba' adı verilen 25-30 yaşlarındaki caretta carettanın sinyali kesildi.

Sinyali kesilen caretta  Tuba , yazın Dalyan a bekleniyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Takipçi sayısı 9 milyonu geçen Tuba'nın bu yaz Dalyan'a dönüp yuva yapması bekleniyor. 

Dalyan İztuzu Plajı'nda bulunan DEKAMER, Dünya Doğa Koruma Birliği'nin (IUCN) nesli tehlike altındaki türler arasında kırmızı listede yer alan caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yaşamını uydu takip cihazıyla takip ediyor. Aralarında, 2019 yılında denize bırakıldığında kamuoyunun ilgisini çeken 'Tuba' adlı kaplumbağanın da bulunduğu 60 civarında deniz kaplumbağası, uydu takip cihazıyla izlendi. 2019'dan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle 20 civarında deniz kaplumbağasına uydu verici takıldı. Toplamda 26 kaplumbağadan 22'sinin sinyali, farklı zamanlarda kesildi. 

AKDENİZ'İN EN UZUN İZLENEN HAYVANI

25-30 yaşlarında dişi iribaş caretta caretta olan 'Tuba'nın 28 Ağustos 2019 tarihinde İztuzu kumsalından doğal yaşam ortamına bırakıldığını belirten DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Akdeniz'in en uzun izlenen hayvanı konumundaki Tuba'nın sinyalinin kesildiğini, uydu verici cihazının pilinin bittiğini söyledi. Tuba'nın sinyallerini gönderdiği ve güzergahının izlenebildiği harita üzerinde takipçi sayısının 9 milyonu aştığını belirten Prof. Dr. Yakup Kaska, “Tuba'nın bu yönüyle hem DEKAMER hem de ülkemizin tanıtım çalışmalarına büyük katkısı oldu. Akdeniz'in en uzun izlenen hayvanının, bu yaz döneminde yuva yapmak için Dalyan kumsalına dönmesini bekliyoruz. Cihazı da sırtındadır ve küpe numarasından tanıyabiliriz" dedi. 

Uydu verici izleme projeleriyle, Türkiye'nin Akdeniz'deki kumsallarını çok iyi bildiklerini, bu kaplumbağaların kışı nerede geçirdiğine ilişkin önemli verilere ulaştıklarını anlatan Prof. Dr. Kaska, “Son yıllarda 60 civarında kaplumbağayı izledik. Akdeniz'de önemli deniz kaplumbağaları alanlarına yönelik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" diye konuştu. 

DÖRT KAPLUMBAĞA SİNYAL GÖNDERİYOR 

Pamukkale Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, DEKAMER başkan yardımcısı Dr. Doğan Sözbilen, 2019'dan sonra uydu verici cihaz takılarak izlemeye alınan 26 deniz kaplumbağasından 4'ünden sinyal alınmaya devam edildiğini, 22'sinin sinyalinin kesildiğini söyledi. Sinyali kesilmeyen kaplumbağaların 'Güzel İzmir', 'Alice', 'Lansinoh' ve 'Benan' olduğunu belirten Dr. Sözbilen, Tuba dahil diğer 22 kaplumbağanın sinyalinin ise kesildiğini kaydetti. Takibi yapılan tüm kaplumbağaların hepsinden de yeterli verileri aldıklarını anlatan Dr. Sözbilen, “Örneğin Tuba rekor düzeyde izlendi. Uzun süre izlenen Likya, daha önce çok fazla gidildiğini düşünmediğimiz Tunus'a kadar gitti. Lansinoh, Bodrum Gülük körfezinde. Güzel İzmir, Yunan adalarında Ege ortalarına doğru ilerledi. Kuzeye mi gidecek, Yunanistan üzerinden batıya doğru mu devam edecek merak ediyoruz. Alice, Dalyan bölgesinden ayrılmadı. Benan uzun süre Dalaman tarafında kaldıktan sonra şu an Kaş'ta, Türkiye'den ayrılmadı" dedi. 

EYLÜLDE SİNYALİ KESİLDİ

Tuba'nın sinyalinin 2023'ün eylül ayında kesildiğini belirten Dr. Doğan Sözbilen, “Normalde bir sene civarında beklenirken, 4 yılın üzerinde rekor süreyle izledik. Tuba bu süreçte 24 bin kilometre civarında yol yaptı. İlk bıraktığımız dönemde Marmaris'te bir süre kaldıktan sonra Yunan adalarına, sonra Yunanistan'ın güneyine, Malta'da kışı geçirdikten sonra İtalya kıyıları ve Adriyatik denizinde uzun süre yaşadı. Hırvatistan ve Arnavutluk kıyılarına da uğradı. 2023 yılında gelebilir diye bekledik ama gelmedi. 2024 yılı için bekliyoruz. Gelirse yeni bir uydu verici takılmasını planlıyoruz. İkinci kez uydu vericiyle izleyebilirsek önemli bilgiler vereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

MUGLA DALYAN'DAKI DENIZ KAPLUMBAGALARI ARASTIRMA, KURTARMA VE REHABILITASYON MERKEZI'NIN (DEKAMER), 28 AGUSTOS 2019'DA UYDU TAKIP CIHAZI TAKARAK DENIZE BIRAKTIGI, AKDENIZ'IN EN UZUN SURE IZLENEBILEN HAYVANI OLAN 'TUBA' ADI VERILEN 25-30 YASLARINDAKI CARETTA CARETTANIN SINYALI KESILDI. TAKIPCI SAYISI 9 MILYONU GECEN TUBA'NIN BU YAZ DALYAN'A DONUP YUVA YAPMASI BEKLENIYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

MUGLA DALYAN'DAKI DENIZ KAPLUMBAGALARI ARASTIRMA, KURTARMA VE REHABILITASYON MERKEZI'NIN (DEKAMER), 28 AGUSTOS 2019'DA UYDU TAKIP CIHAZI TAKARAK DENIZE BIRAKTIGI, AKDENIZ'IN EN UZUN SURE IZLENEBILEN HAYVANI OLAN 'TUBA' ADI VERILEN 25-30 YASLARINDAKI CARETTA CARETTANIN SINYALI KESILDI. TAKIPCI SAYISI 9 MILYONU GECEN TUBA'NIN BU YAZ DALYAN'A DONUP YUVA YAPMASI BEKLENIYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

MUGLA DALYAN'DAKI DENIZ KAPLUMBAGALARI ARASTIRMA, KURTARMA VE REHABILITASYON MERKEZI'NIN (DEKAMER), 28 AGUSTOS 2019'DA UYDU TAKIP CIHAZI TAKARAK DENIZE BIRAKTIGI, AKDENIZ'IN EN UZUN SURE IZLENEBILEN HAYVANI OLAN 'TUBA' ADI VERILEN 25-30 YASLARINDAKI CARETTA CARETTANIN SINYALI KESILDI. TAKIPCI SAYISI 9 MILYONU GECEN TUBA'NIN BU YAZ DALYAN'A DONUP YUVA YAPMASI BEKLENIYOR. (TUBA'NIN 4 YILLIK GUZERGAHI) (FOTO:ANTALYA-DHA)

PAMUKKALE UNIVERSITESI'NDE OGRETIM GOREVLISI, DEKAMER BASKAN YARDIMCISI DR. DOGAN SOZBILEN, 2019'DAN SONRA UYDU VERICI CIHAZ TAKILARAK IZLEMEYE ALINAN 26 DENIZ KAPLUMBAGASINDAN 4'UNDEN SINYAL ALINMAYA DEVAM EDILDIGINI, 22'SININ SINYALININ KESILDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

 
12 çiftin en mutlu günlerine ait görüntüler yok oldu
 
Rusya, Ukrayna’nın Pokrovsk kentini vurdu: 11 ölü, 10 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
12 çiftin en mutlu günlerine ait görüntüler yok oldu
ZONGULDAK'ta 12 çifte ait kına ve düğün videoları, ani elektrik kesintisi sonrası ...
Polis aracı devrildi; 3 yaralı
İZMİR'in Çiğli ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan ekip otosunun ...
Ayla Algan alkışlarla uğurlandı
İSTANBUL'da geçirdiği beyin kanaması sonrası 86 yaşında hayatını kaybeden ...
 
Türk uzay yolcusuna milli çağrı işareti tahsis edildi
ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin insanlı ilk ...
Boğazına cisim takılan çocuğu, öğretmen kurtardı
ANKARA'da boğazına cisim takılan 2 yaşındaki çocuk, matematik öğretmeni ...
Afra Saraçoğlu'ndan Yalı Çapkını'nın fragmanına tepki
Yalı Çapkını dizisinin 12 Ocak'ta yayınlanacak bölümünden yeni fragman ...
 
Hastanede tedavi gören Zerrin Özer'den yeni haber
Bir süredir yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Darülaceze ve Çam Sakura ...
İbrahim Tatlıses'ten oğlu Ahmet Tatlıses'e 'marka' davası
İbrahimTatlıses, akıl sağlığından şüphe ettiği için kendisine vasi tayini ...
Yunanistan'ın geri ittiği 64 kaçak göçmen kurtarıldı
ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk ...
 
Dursun Gündoğdu
Bu CHP, onları vekil bile yapar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Türkiye'yi zorlamayın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Katliam yasasını geri çekin
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva