. Türk Sağlık-Sen’in raporuna göre kadın çalışanlar, sağlık kuruluşlarında erkeklere oranla daha fazla hasta ve hasta yakınlarının olumsuz yaklaşımlarına ve fiili şiddete maruz kalıyor. Psikolojik veya fiili şiddete maruz kalan kadın çalışanlara idarece gerekli destek sağlanmıyor. Kadın çalışanlar gece vardiyası ve nöbetlerde ulaşım sorunu yaşıyorlar. Gece nöbetlerinin sıklığı aile yaşamlarını olumsuz etkiliyor.
Türk Sağlık-Sen tarafından kamuda görev yapan kadınların sorunları ile ilgili bir rapor hazırlandı. Rapora göre kadın çalışanlar fiziksel şiddet, tehdit ve tacize maruz kalacağı endişesi içindeler. Sağlık kuruluşlarında erkeklere oranla daha fazla hasta ve hasta yakınlarının olumsuz yaklaşımlarına ve fiili şiddete maruz kalıyorlar. Psikolojik veya fiili şiddete maruz kalan kadın çalışanlara idarece gerekli destek sağlanmıyor. Kadın çalışanlar gece vardiyası ve nöbetlerde ulaşım sorunu yaşıyorlar. Gece nöbetlerinin sıklığı aile yaşamlarını olumsuz etkiliyor.
-GÖREVLERİ DIŞINDA ÇALIŞTIRILIYORLAR-
Hazırlanan raporda kamuda görev yapan kadınların çalışma ortamlarından kaynaklanan sorunlara da yer verildi. Rapora göre kadınlara fiziki yeterlilikleri göz önüne alınmadan ağır iş yükü ile karşı karşıyalar. Bazı işyerlerinde kadınlara ait giyinme odası bile yok. Anne çalışanların yararlanacağı kreş sayısı yetersiz.
-KADINLAR İSTEKLERİ DIŞINDA GEÇİCİ GÖREVLENDİRİLİYORLAR-
Türk Sağlık-Sen’in hazırladığı raporda, kadın çalışanların görevlendirmelerde karşılaştıkları sorunlara da değinildi. Rapora göre kadınlar istekleri dışında geçici görevlendiriliyorlar. Kendi meslekleri dışında çalıştırılıyorlar. İdari görevlendirmelerde erkeklere oranla daha az sayıda bulunuyorlar. İdareciler sıklıkla takdir yetkilerini kullanarak kadın çalışanlar aleyhine keyfi uygulamalar yapıyor. Personel eksikliği nedeniyle kadın çalışanlar günlük mesai dışında da çalıştırılıyor.
-SOSYAL AKTİVİTE DÜZENLENMİYOR-
Raporda ayrıca kadın çalışanların kamuda mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesi için imkan sağlanmadığı, idarecilerin iş ortamından kaynaklanan sorunların giderilmesi için gerekli katkı ve kolaylıkları göstermediği, kurumlarda kadınlara yönelik sosyal aktiviteler düzenlenmediğine de yer verildi.
-“MEVZUAT VE ÇALIŞMA ORTAMLARI KADIN ÇALIŞANLARA UYGUN DÜZENLENMELİ”-
Hazırlanan raporla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ Kamuda kadın çalışanlar şiddetten, kreş yetersizliğine, geçici görevlendirmelerden ağır işlere kadar birçok soruna rağmen hizmet üretmeye çalışıyorlar. Kamuda görev yapan kadın çalışanların talepleri yerine getirilmeli ve sorunları bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Çalışma hayatı ile ilgili mevzuat ve çalışma ortamları kadın çalışanlara uygun olarak düzenlenmelidir. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bu sorunların çözümü için önemli adımların atılacağı bir gün olmalıdır. Sorunların bir an önce çözülmesi en büyük isteğimizdir. Türk Sağlık-Sen olarak başta şehit anneleri ve eşleri, sağlık ve sosyal hizmet alanında şifa dağıtan, şefkat veren çalışma arkadaşlarımız olmak üzere, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz” dedi.