Avanos İlçesi'ndeki bulunan Anadolu Çömlekçilik A.Ş. işletmecisi Muhammet Parmaksız, tarihi M.Ö. 3000'li yıllarda Hititler dönemine kadar dayanan geleneksel Avanos çanakçılığının, Kapadokya bölgesindeki turizmin hareketlilik göstermesiyle birlikte önemli ivme kazandığını söyledi. Parmaksız, çanak ve çömlekçiliğin 1990'lı yıllara kadar sadece küp ve su testisi, saksı, peynir ve yağ çömleği gibi türler üzerinde üretilmesine karşın, gelişen turizm sektörü ile önemli bir güç kazandığını anlattı. Parmaksız, bunun da beraberinde çanak ve çömlekçiliğin geleneksel düzeyine bağlı kalmak koşuluyla artan talebe karşılık olarak çeşitliliğin artmasında etkili olduğunu belirtti.
Türkiye’nin önemli el sanatları merkezi konumundaki Avanos ilçesinde,hızla gelişen ve değişen turist ihtiyaçları kapsamında çanak ve çömlekçiliğinde dönem içerisinde önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden Muhammed Parmaksız, günümüzde minyatür hediyelikler başta olmak üzere mumluk, vazo, amfora, tabak, fincan, güveç, yuvarlak saksı, kareli saksı, sigara tablası ve kadeh gibi toplam 300'e ulaşan çeşidinin evlerin en önemli dekorasyon malzemesi olmanın yanında büyük alışveriş merkezleri ile park ve bahçelerde çoğunlukla değerlendirilmeye başlanıldığını söyledi.