Antalyalı işadamı Ulaş Yıldırım, tarımda biyolojik mücadeleyi amaçlayan firmasının zararlılarla mücadele için ithal ettiği 11 böceğin ruhsatını aldığını, deneme çalışmalarının yapıldığını ve bu yıldan itibaren çiftçinin hizmetinde olduğunu söyledi.
Firması Biobest'in ruhsatını aldığı 11 biyolojik mücadele böceğinin 'Predatör' ve 'Parazitoit' olarak iki kısma ayrıldığını aktaran Ulaş Yıldırım, "Predatör böcekler, tarla zararlılarını buluyor ve yiyor. Parazitoit böcekler ise buldukları zararlılara yumurta bırakıyor. Açılan yumurta böceği yiyerek dışarı çıkıyor" dedi. Getirdikleri 11 üründen 5'inin bile biyolojik üretim için yeterli olduğunu belirten Yıldırım, "Böcekler sayesinde hem çiftçimiz ürünlerini ihraç ederken malın geri dönmesi gibi bir sorunla karşılaşmayacak hem de kazancını yüzde 15 oranında artıracak" diye konuştu.
Ulaş Yıldırım, tarımda zehirli ilaçlama devrinin kapandığına dikkat çekerek, "Türkiye'de 2002 yılında arıyı tarımda kullanması için çiftçimizin hizmetine sunmuştuk. Başlangıçta ithal ettiğimiz arıları bugün kendimiz yetiştiriyoruz. Böcek işini de bu yıldan itibaren çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Deneme çalışmalarında başarıya ulaştık. 1 yıl sonra böceği kendi tesislerimizde üretmeye başlayacağız" dedi.
YANLIŞ POLİTİKALAR İYİ BÖCEKLERİ YOK ETTİ
Dünya tarımında kimyasal ilacın kullanılmaya başladığı tarihten itibaren doğadaki biyolojik mücadele böceklerinin sayısının azaldığını, ilaca dirençli zararlıların ise fazlalaştığını söyleyen Yıldırım, şunları kaydetti:
"Halkımızın 'uğur böceği' olarak tanıdığı mücadelede en etkili olan iyi huylu böceği bile şimdilik yurtdışından ithal ediyoruz. Zamanında bu böceklerin kıymeti bilinseydi, tarımda ağır kimyasal ilaçlar belki de hiç kullanılmayacaktı. Bundan böyle tarımda kimyasal daha az kullanılacağı için çiftçimiz, iç piyasaya da organik ürün sunabilecek. Önümüzdeki yıllarda daha kaliteli ürünler tüketebileceğiz.