Antalya'da hizmet veren hastanelerin acil servisleri, sıcaktan etkilenenlerle dolup taştı. Vatandaşların sıcak konusundaki uyarıları dikkate aldığını belirten Antalya Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, acil servislerde her türlü önlemin alındığını söyledi.
SU İHTİYACINI GAZLI İÇECEK KARŞILAMAZ
Antalya'da yılın en sıcak günlerinin yaşandığını, bugünlerde etkili olan sıcak hava dalgasının insan sağlığını ve gündelik hayatı olumsuz etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Sıcak çarpması diye adlandırılan durum ile karşılaşılmaması için özellikle sıcaktan çok fazla etkilenen çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmasın" diye konuştu.
2- 2.5 LİTRE SU İÇİN
Prof. Dr. Yılmaz, “Güneş ışığından koruyan, terletip su kaybettirmeyen ince, açık renk, bol giysiler giyilmeli, bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Sindirimi kolay, hafif besinler tercih edilmeli, günde en az 2- 2.5 litre su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalı" diye konuştu.
SICAK ÇARPTIYSA SERİN YER BULUN
Sıcak çarpmasının belirtilerinde ise yüksek ateş baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı, şuur bulanıklığı gibi haller meydana gelirken derinin sıcak, kızarık genellikle kuru ve solunumun hızlı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Böyle bir durumda sıcağa maruz kalan kişi ivedilikle bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Sağlık ekipleri gelene kadar veya hastane uzaksa hasta serin ve havadar bir yere alınır, giysileri çıkarılır, sırtüstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir, bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir. Daha sonra kişi mutlaka bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmaya çalışılır. Sağlık kuruluşu koşullarında hastanın belirti ve bulgularına göre uygun tedavi planlanmalıdır" diye konuştu.
KAMU HASTANELERİNE 203 GÜNEŞ ÇARPMASI GELDİ
Prof. Dr. Necat Yılmaz, “Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne Haziran-Temmuz tarihleri arasında sıcak çarpması nedeniyle toplam 189 kişi başvurmuş olup, bunların 79'u erkek, 110'u kadın hasta olarak kayda alınmıştır. Ayrıca 189 kişinin 37'sinin çocuk, 146'sının yetişkin ve 6'sının da yaşlı hastadan oluştuğu gözlenmiştir. Yine aynı tarihler arasında birliğimize bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne ise sıcak çarpması nedeniyle 14 hastanın başvurduğu tespit edilmiştir. 4'ü kadın, 10'u erkek olan hastanın, 4'ü çocuk 10'u yetişkin hastadır" diye konuştu.
ACİL HASTA SAYISI ARTTI
Prof. Dr. Necat Yılmaz, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 1- 3 Temmuz tarihleri arasında 714 hasta başvururken, 1-3 Ağustos tarihleri arasında bu sayının 859 olduğunu belirtti.
RİSK GRUPLARI DİKKAT
Prof. Dr. Necat Yılmaz, tüm hastanelerin acil servis personelinin sıcaktan etkilenmelere karşı duyarlı olduğunu belirterek, "İl ve ilçelerde sıcakla ilgili gerekli tedbirler alındı. Aşırı sıcaklar en çok 4 yaşından küçük çocukları ve 65 yaş üzerindekileri etkiliyor. Bu konuda vatandaşlar dikkatli olmalı ve riskli gruplar 11.00- 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı. Hastane acil servislerinde bu saatler arasında hareketlilik var, fakat yine de vatandaşların bilinçli olduğuna inanıyorum. Vatandaşlar uyarıları dikkate almasalar acil servislerde adım atacak yer kalmaz" dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) -