İzmir'in ilk 'mobil anaokulu' projesi, Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin'in destekleriyle hayata geçirildi. Belediyeye ait bir otobüs, belediye tarafından karşılanan yaklaşık 65 bin liralık harcamayla 'tam donanımlı' bir anaokulu haline getirildi. Öğrencileri evlerinden alıp, eğitim bittikten sonra geri götürecek otobüs anaokulu Kesik Köyü'nde hizmete girdi. Mobil Anaokulu'nun hizmete girmesi, Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı, İl Milli Eğitim Müdürü Ragıp Üye, Yardımcısı İsmail Çetin, Okul öncesi eğitimden sorumlu Şube Müdürü Salim İmren, Menemen İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuz Sezgin'i bir araya getirdi.
Özel ya da resmi anaokulu bulunmayan, bulunsa da ekonomik nedenlerle gönderilmeyen 4- 5 yaş grubundaki çocukların okul öncesi eğitimden yararlanabilmeleri için gezici anaokulunu devreye soktuklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Üye, Kesik Köyü'nde evlerin kapısını çaldı, bu yaş grubundaki çocuklara hediyeler verdi. Annelere nasıl eğitim verileceğini anlatan Üye, çocukları ellerinden tutup otobüse bindirdi, ilk derslerini birlikte yaptı. Mobil anaokulu projesiyle okul öncesi eğitim alma olanağı olmayan çocukların ayağına hizmeti götüreceklerini belirten, sivil toplum örgütlerinden yenilerini yapabilmek için destek isteyen Üye şöyle konuştu:
"İzmir'de okul öncesi okullaşma oranı geçmiş yıllarda yüzde 33 idi. Bu oranı çeşitli projelerle hızla yükseltiyoruz. Mobil anaokulumuz, bir anaokulunda ne varsa, ne bulunması gerekiyorsa hepsine sahip. Farkı, gezici olması. Köylerde, kenar semtlerdeki anaokulu eğitimi alamayan çocuklara hizmet verecek, çocuklar evlerinden alınacak, eğitim bittiğinde evlerine bırakılacak. Menemen Belediye Başkanı bu projeye büyük destek verdi, mobil anaokulumuzu çocuklarımıza kazandırdı. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz de anaokulu eğitimini bu gezici anaokulumuzla anne babalara tanıtacağız. Tevşik edebilmek için çocuklara ayrıca hediyeler de dağıtıyoruz. Mobil anaokulumuzda 4- 5 yaş gruplarına uygun, eğitici oyuncaklar mevcut. Zaten içine giren çocuk çok seviyor, mutlu oluyor. Bu proje tek değil. Bu projeyle berabeler iş edindirmeye yönelik anne babalara mesleki eğitim de vereceğiz. Yine okumaz yazmazlarımızı okur yazar haline getirecek projeyi de birlikte yürüteceğiz. Yani üç projeyi bir arada yürüteceğiz. Mobil anaokulları yapabilmek için sivil toplum örgütlerinin desteğini bekliyoruz."
Öte yandan Ragıp Üye, Kesik Köyü'nde hizmete soktukları mobil anaokulunun ikili ya da üçlü öğretim yapabileceğini, evlerinden toplanan çocukların bulundukları bölgedeki bir ilköğretim okulu bahçesinde konuşlanacağını söyledi. Haftada üç gün yarımşar günlük eğitimin yeterli olacağını, üçlü eğitim halinde cumartesi günü de anaokulunun açık olacağını kaydeden Üye, "Bu projeyi Menemen'de başlattık. Okul öncesi okullaşma oranı yüzde 37 olan Menemen'de bu oranın Haziran'a kadar yüzde 100'e ulaşacağına inanıyorum. 30 ilçemizde 30 bağımsız anaokulu yapma projemiz yürüyor. Bazısı başladı, bazısı ihale aşamasında. Ayrıca 15 anaokulu daha yapmayı planladık. İlimizde en az üç mobil anaokulumuz da olursa hedeflerimize ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Bayındır'da seyyar lunapark projesini başlattık. Bu da çocukları anaokulu eğitimine çekebilmek, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak için. İzmir'de 4-5 yaş nüfusu 98 bin. İlçe ilçe, okul okul bu çağ nüfuslarını belirliyoruz. Bazı ilçelerimizde okullaşma oranı yüzde 90'lara ulaştı. Amacımız 30 ilçemizde tüm çocukların okul öncesi eğitim alması" diye konuştu.
Üye, yıllar önce bir ilde mobil anaokulu ile ilgili bir girişim olduğunu belirtti. Üye, "Bildiğim kadarıyla Türkiye'de projeyi yürüten başka il yok" dedi. Mobil anaokulunun ilk öğrencileri ve velileri, uygulamadan memnun olduklarını söyledi.