21 bölümde 230 filmin gösterileceği Festival, 30'ncu yılına özel retrospektif bölümlerin yanı sıra, Ocak ayında Sundance ve Şubat’ta Berlin film festivallerinde dünya prömiyerlerini yapan yepyeni filmlerden, Uluslararası Altın Lale, Ulusal Altın Lale ve FACE İnsan Hakları yarışmalarına, belgesellerden çocuk filmlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanan programıyla izleyicilerle buluşacak.
Festival bu yıl da Emek Sineması'nın kapılarının sinemaseverlere kapalı olduğu bir ortamda gerçekleşecek. İKSV Başkanı Eczacıbaşı, "30'ncu festivalin heyecanıyla dolan bu günlerde, hem festival hem de sinemaseverler için büyük anlam taşıyan Emek Sineması’nın kapılarını kapalı görmek bize üzüntü veriyor" dedi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve festival sponsorluğunu 7 yıldır Akbank’ın üstlendiği “30. İstanbul Film Festivali” 2-17 Nisan tarihlerinde yapılacak. Geçen yıl ulaştığı 150 bin izleyiciyle Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olarak kabul edilen İstanbul Film Festivali 30’ncu yılını kutladığı bu yıl da İstanbullu sinemaseverlerin karşısına dünya sinemasının en seçkin filmlerinin yer aldığı zengin bir içerikle çıkacak. Festival, Emek Sineması'nın kapılarının sinemaseverlere kapalı olduğu bir ortamda gerçekleşecek.
21 bölümde 230 filmin gösterileceği Festival, otuzuncu yılına özel retrospektif bölümlerin yanı sıra, Ocak ayında Sundance ve Şubat’ta Berlin film festivallerinde dünya prömiyerlerini yapan yepyeni filmlerden, Uluslararası Altın Lale, Ulusal Altın Lale ve FACE İnsan Hakları yarışmalarına, belgesellerden çocuk filmlerine kadar geniş bir yelpazeye uzanan programıyla izleyicilerle buluşacak. “30. İstanbul Film Festivali”, 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak açılış töreniyle başlayacak.
“30. İstanbul Film Festivali”nin programı, Pera Palace Hotel’de düzenlenen bir basın kokteyliyle açıklandı. Basın kokteyline, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan katıldı.
"İSTANBUL FİLM FESTİVALİ 30 YILLIK BİR OKUL GİBİ”
Açılış kokteylinde bir konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Film Festivali’nin 30 yıllık bir okul gibi olduğunun altını çizerek şunları söyledi:
“1982 yazında, İstanbul Festivali kapsamında başlayan bu şenlik, bir kuşak sinemacının ve izleyicinin yetişmesine büyük katkıda bulundu. Yıllar yılı hiç sıkılmadan gittiğimiz iki haftalık bir okul gibi, bize yaşamın ve sinema sanatının eşsiz yönlerini öğretti; sunduğu farklı bakışlarla kendi maceramızı şekillendirmemize yardımcı oldu. Geçtiğimiz yıllar boyunca festivalle birlikte İstanbul Kültür Sanat Vakfı da ‘film gibi otuz yıl’ yaşadı. Tüm renkliliğiyle bu otuz yılı, İstanbul ve İstanbullu sanatseverlerle paylaştığımız için büyük mutluluk duyuyoruz.”
“EMEK SİNEMASININ KAPILARI YİNE KAPALI”
Konuşmasında, festival sinemaları sorununa da değinen Eczacıbaşı, “30’ncu festivalin heyecanıyla dolan bu günlerde, hem festival hem de sinemaseverler için büyük anlam taşıyan Emek Sineması’nın kapılarını kapalı görmek bize üzüntü veriyor. Festivale uzun yıllar ev sahipliği yapmış ve İstanbul Film Festivali’yle özdeşleşmiş bir kültür varlığı olan bu sinemanın korunması ve yaşatılması için konuyu yakından takip etmeyi sürdürmemiz, taleplerimizi unutturmamamız önem taşıyor.Gelişmelerin kamuoyu ile daha net ve anlaşılır biçimde paylaşılması ve bu konuya duyarlı tüm kurum ve kişilerin sürece dahil edilmesini sağlamak için çabalarımızı sürdürüyor ve bir sonraki festivalde sinemaseverlerin, Emek Sineması’na kavuşacağını ümit ediyoruz” dedi.
“FESTİVALİ VE SİNEMAYI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Festivalin ana sponsorluğunu yedi yıldır sürdüren Akbank’ın Genel Müdürü Ziya Akkurt ise, basın toplantısında yaptığı konuşmada İstanbul Film Festivali’nin Türkiye’de evrensel anlamda bir sinema kültürünün yaygınlaşmasını sağladığını belirterek şu görüşleri ifade etti:
“30 yıldır, sinemanın en seçkin yapıtları bu büyük organizasyon sayesinde Türk izleyiciyle buluşuyor. Yıllar önce ‘sinema günleri’ olarak başlayan mütevazı bir etkinlik, nasıl oldu da bir şehrin sınırlarını aşıp tüm dünyayı kucakladı? Bunda sanırım birinci faktör, ilk yıldan beri salonları dolduran tutkulu izleyici kitlesidir. İkinci faktör ise, organizasyonun arkasındaki emektir. Böyle eşsiz bir organizasyonun mimarı olan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na teşekkür etmek istiyorum. Akbank olarak 30. yılını kutlayan İstanbul Film Festivali’ne 7 senedir destek vermekten büyük mutluluk ve onur duyuyoruz.30 yıl, Türkiye gibi büyük değişimlerden geçen bir ülkede oldukça uzun bir süre. Bir etkinliğin kurumsallaşması, bu süre boyunca ayakta kalması özel bir durum. Hele bu etkinlik, İstanbul Film Festivali gibi giderek devleşmiş bir organizasyonsa, vizyonuyla bu sürecin öncülüğünü yapmış Sayın Şakir Eczacıbaşı’nı burada saygıyla anıyorum.”
Ziya Akkurt, festivalin bu yıl da sinemaseverler için müthiş bir program hazırladığını hatırlatarak, “Bu sene de Akbank Galaları’nda sizin için seçtiğimiz filmlerden yine büyük keyif alacağınıza eminim. Akbank Sanat geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin basın merkezi olacak. Sinemaseverleri Akbank Sanat’ta ağırlamaktan memnuniyet duyacağız” dedi.
FESTİVAL BİLETLERİ NE ZAMAN, NEREDE?
İstanbul Film Festivali biletleri 19 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler biletlerini Beyoğlu’nda Atlas ve Beyoğlu, Kadıköy’de Rexx sinemalarında açılacak gişelerden ve Biletix kanallarından satın alabilecekler. Bu yıl da izleyicilerine çok uygun fiyatlarla film izleme olanağı sunan festivalde bilet fiyatları, tam 12 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için 8 TL olacak.
Hafta içi gündüz seansları için bilet fiyatı 4 TL olarak açıklanırken, Akbank Galaları’nın bilet fiyatları 15 TL’den satılacak. Festivalin Türk Sineması bölümünde yer alan filmler için de bilet fiyatı tüm seanslarda TL olacak. Öte yandan 30. yıl dolayısıyla 19 Mart-1 Nisan arasında 30 ve üzerinde bilet satın alacak sinemaseverler için yüzde 10 özel indirim uygulanacağı bildirildi.
Lale Kart sahipleri bu yıl da yine biletlerini öncelikli ve indirimli almaya devam edecekler. İKSV’den verilen bilgiye göre, üniversite ve lise öğrencileri için geçen yıl başlatılan PasoFilm Kartı bu yıl da festival boyunca özel avantajlar sağlamaya devam edecek. Festival Sponsoru Akbank’ın Axess kart sahipleri ise (hafta içi gündüz seansları ve Türk filmleri hariç) Festival boyunca satın alacakları biletlerde yüzde 20 özel indirimden yararlanacak.
FESTİVAL SİNEMALARI VE FESTİVAL’İN SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ
Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas, Beyoğlu AFM Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Nişantaşı CityLife (City’s), Pera Müzesi sinemaları ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 7 salonda yapılacak.
İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri ise bu yıl Türk Sineması’na imzasını atan dört büyük isme veriliyor: Yönetmen Yusuf Kurçenli, görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay ve Türk Sineması’nın unutulmaz isimleri Metin Akpınar ile Zeki Alasya. Sanatçılara ödülleri 1 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda yapılacak Açılış Töreni’nde takdim edilecek. Yusuf Kurçenli’nin benzersiz filmlerinden Karartma Geceleri ve Zeki Alasya ile Metin Akpınar’ın başrollerinde oynadığı Zeki Ökten imzalı Güle Güle de festival kapsamında gösterilecek.
Son filmiyle, şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanan, yapıtları ve yaklaşımıyla başta Gus Van Sant olmak üzere çağdaş ve bağımsız sinemayı etkileyen, “sinemanın filozofu” Béla Tarr da festivalin Açılış Töreni’nde Sinema Onur Ödülü’nü almak üzere İstanbul’da olacak. Usta yönetmenin son filmi
30’NCU YIL ÖZEL BÖLÜMÜ
Festival programında, Festivalin 30 yıllık geçmişinde gösterilen filmlerden özel bir seçki de yer alıyor. 19 yönetmenin Festivalin 30. Yıl kitabı için seçtiği 19 film, festival programında özel bir bölüm kapsamında izleyicilerle buluşuyor. Festivalin büyüttüğü 19 yönetmenin hazırladığı bu bölümle sinemaseverler de bu yönetmenlerin İstanbul Film Festivali’nde keşfettiği, tanıdığı usta yönetmenlerin filmlerini bir kez daha izleyebilme fırsatı yakalayacak. Festivale altı yıldır destek veren Digiturk, bu yıl “Film Gibi 30 Yıl” bölümüne Moviemax Festival kanalı ile sponsor oldu. “Film Gibi 30 Yıl” bölümü kapsamında gösterilecek filmler şunlar:
-Çığlık / Michelangelo Antonioni (Zeki Demirkubuz’un seçimi)
-Güz Sonatı / Ingmar Bergman (Yeşim Ustaoğlu’nun seçimi)
-Yaban Çilekleri / Ingmar Bergman (Pelin Esmer’in seçimi)
-Kötü Kan / Léos Carax (Durul ve Yağmur Taylan’ın seçimi)
-Keyif Evi / Terence Davies (Çağan Irmak’ın seçimi)
-8½ / Federico Fellini (Uğur Yücel’in seçimi)
-Edmond / Stuart Gordon (Ümit Ünal’ın seçimi)
-Dantelci Kız / Claude Goretta (Handan İpekçi’nin seçimi)
-Narayama Türküsü / Shohei Imamura (Kazım Öz’ün seçimi)
-Mavi / Derek Jarman (Aslı Özge’nin seçimi)
-Cennetten De Garip / Jim Jarmusch (Mahmut Fazıl Coşkun’un seçimi)
-Çöl İşaretçileri / Nacer Khemir (Tayfun Pirselimoğlu’nun seçimi)
-Rüzgâr Bizi Sürükleyecek / Abbas Kiarostami (Seyfi Teoman’ın seçimi)
-Öldürme Üzerine Küçük Bir Film / Krzysztof Kieslowski (Reis Çelik’in seçimi)
-Shoah / Claude Lanzmann (Derviş Zaim’in seçimi)
-Bataklık / Lucrecia Martel (Reha Erdem’in seçimi)
-Kanlı Düğün / Carlos Saura (Serdar Akar’ın seçimi)
-Mefisto / Istvan Szabo (Hüseyin Karabey’in seçimi)
-Andrey Rublev / Andrei Tarkovski (Semih Kaplanoğlu’nun seçimi)
ULUSLARARASI VE ULUSAL YARIŞMA BÖLÜMLERİ
30. İstanbul Film Festivali’nin “Uluslararası Yarışma” bölümünde Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat uyarlaması olan 12 film yarışacak. Geçen yıldan itibaren Şakir Eczacıbaşı anısına verilmeye başlanan Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından verilecek 25 bin Euro’luk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10 bin Euro’su birinci gelen filmin yönetmenine, 10 bin Euro’su filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin Euro’su da Jüri Özel Ödülü alan filme verilecek. Uluslararası Yarışma filmleri, Altın Lale ödülü için festivalin ikinci haftasında izleyiciler ve uluslararası jürinin huzuruna çıkacak. 30. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisinin başkanlığını bu yıl ünlü yönetmen Claire Denis üstleniyor.
İstanbul Film Festivali’nde “Türkiye Sineması” sponsorluğunu geçen 23 yıldır olduğu gibi yine Efes üstleniyor. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye’den 2010-2011 sezonunda yapımı tamamlanan filmlerinin bir araya geldiği Ulusal Yarışma bölümünde ise Ulusal Yarışma, Yeni Türkiye Sineması ve Belgeseller başlıkları altında 46 kurmaca ve belgesel film yer alıyor. Yarışma filmlerinden jürinin seçeceği en iyi filme Ulusal Yarışma Altın Lale ödülü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen 150 bin TL’lik para ödülü verilecek.
YENİ TÜRKİYE SİNEMASI VE BELGESELLER
Festivalin “Yeni Türkiye Sineması” bölümünde bu yıl Shiar Abdi’nin Yürüyüş, Uygar Asan’ın Dağınıklar Kenti, Savaş Baykal’ın Kanatsız Taklalar, Deniz Çınar’ın Arayış, Selim Demirdelen’in Kavşak, Umur Hozatlı’nın Kayıp Özgürlük, Kenan Korkmaz’ın Lüks Otel, Kerem Topuz’un Film, A. Haluk Ünal’ın Saklı Hayatlar ve Hatice Yakar’ın Öfkeli Çılgınlık Karamsar Çile adlı filmleri izleyiciyle buluşacak. “Belgeseller” bölümünde 2010 ve 2011 yıllarında çekilen, farklı konularda 24 belgesel film ilk defa izleyiciyle buluşacak.
İstanbul Film Festivali’nin en çok ilgi gören bölümlerinden Akbank Galaları’nda sinemaseverler, ünlü yıldızları usta yönetmenlerle buluşturan 10 filmi öncelikli olarak izleyebilecekler.(ANKA)