Bu yıl '14 Şubat Sevgililer Günü' için Avrupa kıtasındaki ülkelerle Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere çiçek ihracatı geçen yıla göre yüzde 17 düşüş oldu. Ocak ayının ilk haftalarında aşırı soğuk ve don olayları karanfil, gerbera hem de kesme gül üretimini büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Don olaylarının vurduğu çiçek üretici ve ihracatçıları, Rusya ve Ukrayna'daki krizlerden de etkilendi.
DON ÜRETİMİ DÜŞÜRDÜ
Geçen yıl kesme çiçek ihracatının 30 milyon dalda kaldığını hatırlatan Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, bu yıl da aşırı soğuk ve don olaylarının üretimde ciddi düşüşe neden olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, bu yılki 14 Şubat için 4 milyon dolar değerinde 25 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapıldığını kaydetti. Bağdatlıoğlu, şöyle dedi:
"Sevgililer Günü'nün anlamı kırmızıdır. Aşkı, sevgiyi simgelediği için ihracatın yüzde 90'a yakını kırmızı renklerden oluşuyor. Büyük bölümü karanfil ve gerbera. Avrupa kırmızı karanfili, Rusya ve Ukrayna ise gerberayı tercih ediyor."
RUSYA VE UKRAYNA KRİZİ YÜZDE 30 ETKİLEDİ
Rusya'da ruble, Ukrayna'da ise savaş krizinin ihracatçıyı olumsuz etkilediğini de kaydeden Bağdatlıoğlu, Rusya'nın bu yıl yüzde 70 oranında çiçek alımını durdurduğunu, Türkiye'nin de bundan yüzde 30 etkilendiğini dile getirdi. Bu nedenle Hollanda'da çiçek biriktiğini de söyleyen Bağdatlıoğlu, fiyatların da düştüğünü söyledi.
TÜRKİYE'DE GÜL ÜRETİCİSİ ZORDA
Sevgililer Günü'nün en üzücü tarafının dünyada bu kadar kriz varken Türkiye'nin gül ithal etmesini gösteren Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:
"Sadece güle yoğunlaşılması ve yeterli gül üretimi olmaması nedeniyle ithalat yapılıyor. Lütfen halkımız gülün yanında diğer çiçeklere de yönelsin ki daha ucuza ve yerli üretimle sevgililer günü kutlansın. Bu dönemde de birçok sıkıntıya rağmen Avrupalının sevgililer günü çiçekleri Türkiye'den diyebiliriz."
4 MİLYON GÜLÜN 300 BİNİ YERLİ
Sevgililer Günü'nde iç pazarda herkesin kırmızı güle yoğunlaştığını belirten Ayer Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Erünal, Türkiye'de maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle gül üretiminin geçen yıllara göre ciddi oranda azaldığı ve ithal edilmek zorunda kalındığını söyledi. Ergün Erünal, aşırı soğuk ve don olaylarının da modern sera dışındaki üreticilere büyük zarar verdiğini kaydetti. Bu Sevgililer Günü için yurtiçinde tahminen 4 milyon gül kullanılacağını öngördüklerini belirten Erünal, geçen yıllarda yerli üreticinin 500-600 bin dal olan payının bu yıl 300 bini geçmeyeceğini söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)