Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
20 Ocak 2011 Perşembe - 14:19

Sermaye yurtdışına

Son 8 yıllık dönemde yatırım için yurtdışına giden 12.4 milyar dolarla 68 bin kişilik yeni istihdam yaratma fırsatı kaçırıldı.

Sermaye yurtdışına
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yurtdışına giden yerli sermayeyle birlikte, yeni istihdam yaratma fırsatı da “yabancıya” kaptırıldı. 2010 yılının 11 ayında 1.4 milyar dolarlık yerli sermayenin yurtdışına doğrudan yatırım için gitmesiyle, yapılacak üretim ve yaratacağı katma değer bir yana, 7 bin 800 kişiye yeni iş imkanı yaratma fırsatı da uçup gitti. Son 8 yıllık dönemde yatırım için yurtdışına giden 12.4 milyar dolarla ise 68 bin kişilik yeni istihdam fırsatı yabancıya kaptırılmış oldu.
Merkez Bankası’nın Kasım ayı Ödemeler Dengesi geçici verilerine göre 2010 yılının 11 ayında Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26.5 azalarak 5 milyar 519 milyon dolardan 4 milyar 54 milyon dolara geriledi. Bu dönemde Türkiye’den yurtdışına giden doğrudan sermaye yatırımları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azalışla 1 milyar 586 milyon dolardan 1 milyar 411 milyon dolar düzeyine geriledi. Yurtdışına giden yerli sermayeyle birlikte, yatırımın yapacağı üretim ve yaratacağı katma değer bir yana yeni istihdam yaratma fırsatı da kaçırılmış oldu. Hazine verilerine göre Türkiye’de kişi başına ortalama yatırım maliyetinin 278 bin TL olduğu düşünüldüğünde (istihdam sayısı düşük olduğu için kişi başına düşen yatırım maliyetlerini yükselten 14.8 milyar TL’lik rafineri yatırımı hesaplamalara dahil edilmedi) söz konusu sermayenin Türkiye’de yatırıma dönüşmesi halinde 7 bin 800 kişiye yeni istihdam olanağı sağlanabilecekti. Çalışan kişi sayısı, yatırım yapılacak işyerinde çift vardiya çalışılması halinde ikiye katlanacaktı. Tahminen yaşanan sermaye göçüyle birlikte bir bu kadar kişinin yurtdışında yeni iş imkanına kavuşması söz konusu oldu. Son 8 yıllık dönemde yatırım için yurtdışına göç eden 12 milyar 373 milyon dolarla ise, 68 bin kişinin üzerinde yeni iş fırsatı yabancıya kaptırıldı.

-KÖRFEZ ÜLKELERİNE GİDEN YERLİ SERMAYE YÜZDE 118 ARTTI-

Eksen kayması tartışmalarının yoğun bir şekilde yaşandığı 2010 yılında başta Körfez ülkeleri olmak üzere Yakın ve Ortadoğu ülkelerine doğrudan yatırım için giden sermaye göçü arttı. Asya ülkelerine doğrudan yatırım için giden yerli sermaye bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.2 oranında artışla 427 milyon dolara ulaştı. Ocak-Kasım döneminde, Asya başlığı altında yer alan Yakın ve Ortadoğu ülkelerine doğrudan yatırım için yönelen Türk sermayesi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla 366 milyon dolar oldu. Yakın ve Ortadoğu ülkeleri arasında Azerbaycan, Gürcistan, Lübnan, Suriye ve Ürdün’ün de aralarında bulunduğu Diğer Yakın ve Ortadoğu ülkelerine giden yerli doğrudan sermaye bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalışla 223 milyon dolar olurken, Körfez ülkelerine giden Türk yatırımlarında yüzde 118’lik artış yaşandı. 11 aylık dönemde doğrudan yatırım için Körfez ülkesine giden Türk sermayesi 133 milyon doları buldu.

-YERLİ SERMAYENİN İLK ADRESİ HOLLANDA-

2010 yılının 11 ayında Avrupa ülkelerine giden yerli sermaye bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18.7 azalışla 902 milyon dolar oldu. Ocak-Kasım döneminde Avrupa ülkeleri içinde en çok Türkleri çeken Hollanda 528 milyon dolarlık Türk sermayesine ev sahipliği yaptı. Bu dönemde Bosna Hersek 61 milyon dolarlık Türk sermayesine doğrudan yatırıma ev sahipliği yaparken, aynı grupta yer alan Rusya’ya 67 milyon dolar, Lüksemburg’a 43 milyon dolar, İngiltere’ye 19 milyon dolar, İspanya’ya 11 milyon dolar Türk sermayesi gitti.
2010 yılının 11 ayında Afrika kıtasına yönelen yatırım bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.8 artışla 38 milyon dolarla sınırlı kaldı. Bu sermaye göçünün 32 milyon dolarlık bölümünü Kuzey Afrika ülkeleri çekti. 11 aylık dönemde Fas’a 7, Libya’ya 9, Mısır’a 16 milyon dolarlık doğrudan sermaye göçü yaşandı.

-KÖRFEZ’DE EN ÇOK YATIRIMI BAHREYN ÇEKTİ-

2010 yılının 11 ayında Körfez ülkeleri içinde yatırım için Türk sermayesine en çok çeken ülke 116 milyon dolarla Bahreyn oldu. Bahreyn, 528 milyon dolarla Türkiye’nin en çok sermaye göçü verdiği Hollanda’dan sonra Türk yatırımcısının ilgi gösterdiği ikinci ülke olarak dikkat çekti. Bu dönemde Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’ne 11 milyon dolarlık doğrudan yatırım, Irak’a 4 milyon dolarlık sermaye doğrudan yatırım için gitti. Asya Kıtası’nda 11 aylık dönemde en çok Türk sermayesini çeken diğer Yakın ve Ortadoğu ülkeleri grubunda yer alan ülke Lübnan, Suriye ve Azerbaycan oldu. Azerbaycan 195 milyon dolarlık Türk sermayesine ev sahipliği yaparken, Lübnan 15, Suriye 9 milyon dolarlık Türk sermayesini doğrudan yatırım olarak çekti.

-8 YILDA 12.4 MİLYAR DOLARLIK TÜRK SERMAYESİ GÖÇ ETTİ-

2003 yılından Kasım 2010’a kadar olan yaklaşık 8 yıllık dönemde doğrudan yatırım olarak yurtdışına yönelen 12 milyar 373 milyon dolarlık yerli sermayenin 7 milyar 519 milyon dolarlık bölümü Avrupa ülkelerine, 396 milyon doları Afrika ülkelerine, 910 milyon doları Amerika ülkelerine, 3 milyar 510 milyon doları Asya ülkelerine yöneldi. Yakın ve Ortadoğu ülkeleri 2003 yılından bu yana bu dönemde 3 milyar 154 milyon dolarlık Türk sermayesini doğrudan yatırım olarak çekti. Körfez ülkelerine 291 milyon dolarlık Türk sermayesi yöneldi.

-TÜRKİYE’DEN YATIRIM İÇİN SERMAYEYİ EN ÇOK AZERBAYCAN ÇEKTİ-

8 yıllık dönemde 2 milyar 628 milyon dolarlık Türk sermayesini doğrudan yatırım olarak çeken Azerbaycan ilk sırada yer alırken, onu 2 milyar 325 milyon dolarlık doğrudan yatırımla Hollanda, 1 milyar 77 milyon dolarla Malta, 1 milyar 31 milyon dolarla Almanya izledi.
 
 

 
"Baykal'a vefa borcu"
 
BAŞKANIN TIRAŞ KEYFİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bütçeye katkı
Bütçe gelirlerinin yüzde 17.9 oranında artışla 254 milyar TL’yi aştığı ...
Hazine’den iç borçlanma
Hazine Müsteşarlığı iki devlet tahvilinin ihalesinde 1 milyar 930.1 milyon ...
Borçlulara kampanya
TMSF, Fon bünyesindeki bireysel kredi borçluları için yeni indirim imkanının ...
 
"Ekonomi hakimi"
Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Endonezya’nın dünyanın brüt gayri safi ...
"İthalata ek vergi koruyucu aşıdır"
AGSD Başkanı Canip Karakuş, hazır giyim ithalatına getirilen yüzde 40 ...
TİSK: “İstihdamda toparlanma hızı yavaşladı”
TİSK kriz sürecinde hızla büyüyen işgücü artışının, bir yıl önceye göre ...
 
Kamuya ait tesislerde fiyat artışı
Maliye Bakanlığı, kamuya ait sosyal tesislerden yararlanma ücretlerini ...
TMSF elindeki medya kuruluşlarını satıyor
TMSF’den yapılan açıklamada, Fon’un elinde bulunan 3 adet medya kuruluşlarını ...
10 milyon kişi kayıt dışı çalışıyor
Türkiye genelinde Ekim itibariyle kayıtdışı istihdam oranı geçen yılın ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva