Yarıyılda eğlencenin adresi Teneffüs Park
Yarıyılda eğlencenin adresi Teneffüs Park
Ünlü oyuncu Deniz Işın ifade verdi
Ünlü oyuncu Deniz Işın ifade verdi
3 uluslararası yarışmada birinci oldu
3 uluslararası yarışmada birinci oldu
Survivor'da ilk eleme adayı belli oldu
Survivor'da ilk eleme adayı belli oldu
31 Mayıs 2012 Perşembe - 12:12

Şekerden 30 kat daha tatlı ve sıfır kalorili ‘Şeker otu’ Antalya’da üretilmeye balandı

Dünyada yapay tatlandırıcıların tahtını sarsan ve anavatanı Paraguay olan, 'şeker otu' olarak bilinen 'Stevia' bitkisinin Türkiye'de ilk üretimi Antalya'da başladı.

Şekerden 30 kat daha tatlı ve sıfır kalorili ‘Şeker otu’ Antalya’da üretilmeye balandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Grow Fide ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın sonucunda Grow Fide'nin üretim tesislerinde fide haline gelen şeker otununun kuru yapraklarının, şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kaloriye sahip olduğu belirtildi.
AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Turgut, gıda sanayinde ve özellikle diyet ürünlerde kullanılan yapay tatlandırıcıların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ve kanserojen olup olmadığına ilişkin tartışmaların, son yıllarda tüketicileri doğal tatlandırıcılara yönlendirdiğini söyledi.
Doğal tatlandırıcıların meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar uzanan her türlü tatlıda ve bir çok gıda ürününde kullanıl dığını veya kullanılma potansiyeli bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Turgut, bu tatlandırıcılardan beklenen en önemli özelliğin ise kalorisinin düşük olması olduğunu dile getirdi.
Anavatanı Paraguay olan Stevia bitkisinin, yapraklarında bulunan Steviol glikozitler sayesinde bir çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Kenan Turgut, "Steviol glikozitlerin en önemli özelliğini, çok güçlü bir tatlandırıcı olmasının yanında sıfır kalori içermesi oluşturuyor" dedi.
ÜRETİM ÇALIŞMALARI 2009'DA BAŞLADI
Prof. Dr. Turgut, AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünde 2009 yılında, şeker otunun Türkiye'de üretimi konusunda ilk çalışmaların başladığını ve bu çalışmalar sonucunda Antalya sahil koşullarında tarımının yapılabileceğinin ortaya çıktığını anlattı. Prof. Dr. Kenan Turgut, "Bitkinin kuru yaprakları şekerden 30 kat, sıvı ekstresi (özütü) ise 200- 300 kat daha tatlı olup sıfır kalorilidir. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli olmaktadır" diye konuştu.
SAKSIDA BİLE YETİŞTİRİLEBİLİR
Paraguay'da 200- 500 metre yükseklikteki kumlu topraklarda, yıllık ortalama 25 derece sıcaklık ve 1500- 1800 mililitre yağış alan yerlerde doğal olarak yetişen şeker otunun tropik ve subtropik iklim kuşaklarına daha iyi uyum sağladığını kaydeden Prof. Dr. Turgut, bitkinin Antalya'da evlerin balkonlarında saksıda dahi yetiştirilebileceğine işaret etti.
Paraguay dışında yine bir Güney Amerika ülkesi Brezilya ile Asya'da Çin, Güney Kore, Hindistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerde yaygın kullanımı bulunan, Paraguay Kızılderilileri tarafından 'Tatlı ot' veya 'Ballı yaprak' olarak adlandırılan şeker otunun boyunun 1 metreye kadar çıktığını belirten Prof. Dr. Kenan Turgut, "Yetişkin bir Stevia bitkisinin yaprakları kurutularak salatalarda, yemeklerde kullanılabilir. Bunun dışında evlerde kaynatılıp suyu sıvı olarak kullanılabileceği gibi, yaprakları kurutularak toz halinde tüketilebilir" bilgisini verdi.
İLK DENEME BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI
Türkiye'de şeker otu bitkisinin ilk üretimi Antalya'nın Pınarlı bölgesinde 70 dönüm alanda kurulu Grow Fide'nin üretim tesislerinde gerçekleşti. Grow Fide Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, AÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ile başladıkları üretim çalışmalarında ilk deneminin 2011 yılında yapıldığını söyledi. Hasan Ünal, "İlk denememizde üretimin çok büyük boyutta yapılmasını planladık ve 1 milyon tohum ektik. Fakat başarılı olamadık, beceremedik. Üretim koşullarını bilmiyorduk" dedi.
1 milyon tohumla yapılan ilk deneminin yarattığı hayal kırıklığına rağmen bu yıl gerçekleştirilen ikinci denemede tohumları filizlendirmeyi başardıklarını kaydeden Hasan Ünal, Grow Fide'nin Pınarlı'daki fide üretim serasında 60 bin şeker otu bitkisi bulunduğunu, 30 bin civarında bitkinin ise dağıtımını yaptıklarını kaydetti.
MİLYAR DOLARLIK TİCARET POTANSİYELİ
Şeker otundan elde edilen tatlandırıcının, hammaddesi benzoik sülfinit olan ve içki, şekerleme, ilaç, diş macunu gibi ürünlere tat vermek için kullanılan sakarine ikame bir ürün olduğunu anlatan Ünal, "Şeker otunun bugün dünyadaki ticaret hacmi 2 milyar dolar civarında seyrediyor. Gelecek 5 yıl içinde şeker otu kaynaklı tatlandırıcıların yaratacağı pazar için 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörüsü yapılıyor" diye konuştu.
Ünal, şu an şeker otu yetiştiriciliğinde Çin'in dünya lideri olduğunu söyledi.
 
 
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

 
Kaş’taki Yunus Parkı mühürlendi
 
Falezlerden düşüp öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaş’taki Yunus Parkı mühürlendi
Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, uzun süredir açılış hazırlıkları süren 'Kaş ...
Orman içinde damla sulamalı hintkeneviri tarlası bulundu
Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Palamut Köyü yakınlarında, ancak 4,5 kilometre ...
İsrail güzeli Antalya’ya hayran kaldı
Antalya'da 2 Haziran gecesi finali yapılacak Miss Eurasia Güzellik Yarışması'na ...
 
Antalya da kadın çorabıyla soygun
ANTALYA'da başlarına geçirdikleri kadın çoraplarıyla bir markete giren ...
Alanya’da Kubat ve Sema Moritz rüzgarı
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde sahneye çıkan Türk Halk Müziği sanatçısı ...
Medicalpark Antalyaspor’da 2 transfer
Medical Park Antalyaspor, Eskişehirspor'un sağ kanat oyuncusu Koray Arslan ...
 
İçecek şirketi sahibi iş adamı tekne kazasında öldü
İstanbul'da dün gece Sedef Adası'nda 'Sawaroski Vodka'nın altın serisinin ...
‘Post modern tefecilik-3’ operasyonu 10 gözaltı
Antalya'da, kurdukları şirketler aracılığıyla bankalardan aldıkları POS ...
Park halindeki kamyonete çarpan sürücünün başı koptu
Antalya'nın Serik İlçesi'nde, park halindeki kamyonete arkadan çarpan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva