Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Sapan, Manavgat Yat Üretim, Bakım ve Çekek Alanı Projesi'nin neden uygulamaya geçirilmediğini sordu. Sapan, önergesinde, 2006 yılından bu yana yapımı gündemde olan Manavgat'taki Yat Üretim, Bakım ve Çekek Alanı Projesi'nin durumu hakkında bilgi istedi. Projenin hangi aşamada olduğunu sordu. Gecikme yüzünden, tersane ve çekek yeri işletmecilerinin yaşadığı mağduriyetin nasıl giderileceğini dile getirdi.
Yıldıray Sapan, 500 dönüm arazi tahsis edilmesine rağmen 7 yıldır hiçbir gelişmenin olmadığı projeye bakanlığın mutlaka destek vermesinin önemini vurguladı. Manavgat'ta bir avuç işletmecinin ilkel şartlara rağmen başarılı şekilde tekne yapımı ve bakımı yaptıklarını, rakip ülkelerdeki işletmecilere bakıldığında mucize gerçekleştirdiklerini belirten Sapan, Manavgat Çayı'nın denize karıştığı yerin yakınlarında 5 işletmenin yıllardır zor koşullarda Türk denizciliğine hizmet etmeye çalıştığını belirtti.
Yaklaşık 700 kişiyi istihdam eden bu işletmelerin, ırmak kenarındaki tarlalarda, arsalarda çalıştığına işaret eden Sapan, işletmelerin kalıcı tesis yapamadıkları için geçici barakalarda, çoğunlukla da açık alanda üretim yapmak durumunda kaldıklarına değinde. Arazi sahiplerinin, belediye ya da kamu kuruluşlarının, 'Buradan gidin' demesi halinde yapacak bir şeyleri olmadığına işaret eden Sapan, bu olumsuz şartlara rağmen, Ege ve Akdeniz bölgesindeki yüzlerce yat ve teknenin bakım ve onarımını gerçekleştirdiklerini, ayrıca yılda 50 civarında değişik boylarda tekne ve yat ürettiklerini vurguladı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın talebi üzerine Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü yerin yakınında 500 dönümlük arazinin, Yat Üretim, Bakım, Onarım ve Çekek Alanı olarak tahsis edildiğini anımsatan Sapan, şöyle devam etti: "İşletmecilerin kurduğu kooperatif, tahsis edilen arazinin mera olan bölümleri için yüklü miktarda otlak parası ödedi. Fakat projeye bir türlü başlanılamadı. Manavgat Yat Üretim, Bakım, Onarım ve Çekek Alanı Projesi, devlet desteği olmadan gerçekleştirilemez. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, sektörün yardımına koşmalı. Bir an önce projenin yaşama geçirilmesini sağlamalı."
ANTALYA, (DHA)