Sapan, “Karantinaya alınan vakalar sırasındaki görüntüler, hükümetin ne kadar hazırlıksız olduğunu gözler önüne seriyor. Tehlikenin turizm sektörünü de olumsuz etkileme tehdidi var” dedi.
Antalya Milletvekili Sapan, dünyanın dört bir köşesinde ölümcül Ebola ve MERS salgını yüzünden büyük tedirginlik yaşandığına dikkat çekti. Hükümetlerin özellikle Ebola için sert karantina önlemleri aldığını, birçok ülkenin bu hastalığın görüldüğü bazı Afrika ülkeleri ile hava ulaşımını kestiğini belirten Sapan, “Bunlar yaşanırken Türkiye’de tam bir karmaşa var. Kamuoyu, gerek Ebola, gerekse MERS için yeterince bilgilendirilmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bir kriz planı olmadığı anlaşılıyor. Salgın tehlikesi iyice kapıyı çalınca, hastalık belirtisi taşıyanlara yönelik karantina uygulamasına gidilmeye çalışıldığı gözleniyor. Ama gerekli hazırlığın, altyapının oluşturulmadığı net şekilde görülüyor. Karantina uygulanan hastanelerdeki görüntüler tam anlamı ile trajikomik. Astronot giysili karantina ekibinin yanında, ağzında sadece maskesi olan günlük iş kıyafetli görevliler birlikte çalışıyor. Bu düşündürücü manzara bile hükümetin ve bakanlığın duruma ne kadar hazırlıksız olduğunu, görünüşü kurtarmaya çalıştığının belgesidir” dedi.
S. Arabistan orijinli Ortadoğu Solunum Sendromu olan MERS salgınının, Türkiye için daha büyük bir risk oluşturduğunu dile getiren Sapan, bu konuda da yeterli önlemin alınmadığını söyledi. Hacdan dönenlerle, onların yakınlarının, “Acaba hastalık bize de bulaştı mı?” tedirginliğinin yaşadığını ifade eden Sapan, şunları söyledi:
“Uzmanlar, hac dönüşü 15 gün içinde ateşi çıkanların bu hastalığın riskini taşıdığını açıklıyorlar. Türkiye’nin dört bir tarafında hastanelere bu konuda başvurular oluyor. Vakanın geldiği hastanelerin servislerinde alelacele karantina önlemleri alınmaya çalışılıyor. Ama yapılanların ne kadar sağlıklı olduğu tartışmalı. Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı’nı MERS konusunda kamuoyunu kapsamlı şekilde aydınlatmaya davet ediyoruz. Önleyici sağlık hizmeti açısından tüm hacıların taramadan geçirilmesi gerekir. Yüzde 35 - 40 oranında ölümcül olan MERS konusunda daha fazla özenin gösterilmesi lazım. MERS hafife alınmayacak kadar büyük bir tehlikedir. Halkımızın sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra Türkiye’nin coğrafi durumu nedeniyle turizm sektörünü de olumsuz etkileyebilir. Dar kapsamlı bile olsa olası bir salgın haberi, Türkiye’nin turizm sektöründeki rakiplerince bilinçli olarak abartılıp aleyhimize kullanılacaktır. Böylesi bir durum sektörde kırılma, ekonomide ciddi sorun yaratır.”