Ersoy, 2020'de Çin'de 1 milyon nüfuslu 200 şehir olacağını ileri sürdü.
Antalya Sanayi ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 2012 yılı 20'nci olağan toplantısının konuğu Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy oldu. Siemens bünyesinde 30 yıldır çeşitli kademelerde görev yapan Ersoy, sabahtan akşama 40 buluş gerçekleştirilen Ar-Ge merkezlerinden birinin de Türkiye'de olduğunu söyledi. Siemens'in Osmanlı döneminde hükümetle padişah arasında kullanılan ilk telgraf, Osmanlı'nın ilk elektrik enerjisi, cumhuriyet döneminde ilk radyo-TV istasyonu gibi Türkiye'ye getirdiği ilklerden bahseden Ersoy, Siemens'in 180 ülkede organizasyonu bulunan bir şirket olduğunu kaydetti.
Ersoy, Türkiye'nin ilk yabancı yatırımı olan Siemens'te bugün istihdam edilen 2 bin 800 kişinin sadece 2'sinin Alman, gerisinin Türklerden oluştuğuna dikkat çekti. Ersoy, "Bu toprakların gençleri çalıştırılıyor ve Türkiye'de tek çatı altında en fazla mühendisin çalıştırıldığı şirket" dedi.
"Dünyada cirosal anlamda en yeşil şirket Siemens" diyen Ersoy, şirketin Münih'te bulunan genel merkez binasının tamamen yeşil teknolojilere uygun şekilde yenilendiği ve halka açık bir hale getirildiğini anlattı.
AVRUPA'NIN ENERJİSİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN
Daha az enerji, daha az su kullanımı, yeşil binalar, biomen atıklardan enerji, rüzgar gülleri, solar enerji gibi çalışmalardan bahseden Ali Rıza Ersoy, Sahra Çölü'nde güneş enerjisine ilişkin yatırımların hızla arttığını ve 15 yıl sonra Avrupa'nın enerji ihtiyacının yüzde 30'unun Türkiye üzerindeki nakil hatları aracılığı ile Sahra Çölü'nün güneşinden sağlanacağını dile getirdi.
GELECEĞİN DÜNYASI ŞEHİRLERDE
Geleceğin dünyasının kırsallarda değil, şehirlerde oluşacağını ve 'sefalet merkezleri mi, yoksa refah merkezleri mi' olacağına şehirlerin karar vereceğine dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Ersoy, şunları söyledi:
"Bugün dünya nüfusu 7 milyar civarında. 2050 gelmeden 9 milyar olacak. Şehirler şu anda dünyanın coğrafi olarak sadece yüzde 1'ini kapsamakta iken enerjinin yüzde 75'ini harcıyor. Şu anki saniyede iki kişi kırsaldan şehre göç ediyor. 2030'da yüzde 60, 2050 yüzde 70'i şehirlerde yaşamaya başlayacak. Çin 2020 yılına her biri 1 milyon nüfuslu olacak 200 şehir kuruyor. 2025'te karbondioksit seviyesi iki kat artacak. Dünya 1.5- 4.5 derece arasında ısınacak. 2007'de Türkiye'deki 65 yaş üstü nüfus oranı yüzde 7, 2050'de yüzde 16 olacak. Hem çok kalabalık hem de çok yaşlı bir nüfusa sahip bir ülke olacağız."
GÜNEŞ VE RÜZGAR YETMİYOR
Ali Rıza Ersoy, son olarak dünyada enerji ihtiyacının karşılanması için güneş ve rüzgarın yetersiz kaldığından da bahsederek sürdürülebilirlik anlamında gelecekteki en çok enerji vaadeden şeyin hidrojen olduğuna dikkat çekti. İstanbul'da hidrojenle çalışan bir araba üretildiğini kaydeden Ersoy, geleceğin hidrojende olduğunu ve çocuklarımızın elektrikle çalışan araçlar yerine hidrojenle çalışan araçlar kullanacağını dile getirdi.
Toplantı bitiminde ANSİAD Başkanı H. Ergin Civan tarafından Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy'a günün anısına plaket verildi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)