Ömer Öztürk, 2004'de yürürlüğü giren 5188 sayılı özel güvenlik hizmetlerine dair kanunda görev tanımı ile özlük hakları yeterince belirlenmeyen özel güvenlik personelinin iş hayatında büyük sorunlar yaşadığını söyledi. Türkiye'de özel güvenlik sektörünün acemice yürütülen ve en çok problem yaşanan sektör haline dönüştüğünü vurgulayan Öztürk, "Yasal düzenleme yapılarak toplumda hak ettiğimiz saygınlığı görmek istiyoruz" dedi.
Kanunda yapılacak düzenlemeyle özel güvenlik personelinin görev tanımı ve özlük haklarının belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Öztürk, kanunun Avrupa Birliği normları ile yaşam koşulları göz önüne alınarak değiştirilmesi gerektiğini savundu. Kanuna maddeler eklenerek yapılacak düzenlemede özel güvenlik personeli ile personele eğitim veren şirketleri ilgilendiren bölümün ayrılması gerektiğini ifade eden Öztürk, güvenlikçilerin en büyük sıkıntısının da parasal konular olduğunu söyledi.
KOLLUK KUVVETLERİNİN GÖREVİNİ YAPIYORUZ
Öztürk, Türkiye'de geçmişte kolluk kuvvetlerinin koruduğu havalimanı, otogar, askerlik şubesi gibi öneme sahip alanların özel güvenlik personelinin sorumluluğuna bırakıldığını hatırlattı. Bu alanlarda kolluk kuvvetlerinin görevini devam ettiren özel güvenlik personelinin hak ettiği ücreti alamadığını anlatan Öztürk, "Burada görev yapan güvenlikçiler, kendilerinden önce kolluk kuvvetleriyle aynı görevi yapmasına rağmen özlük haklardan mahkum bırakıldı. Kolluk kuvvetleri risk, özel görev gibi ücret alırken, güvenlik görevlileri bu ücretleri alamıyor" diye konuştu.
ÖZLÜK HAKKI VE SAYGI İSTİYORUZ
Özel güvenlik personeline yasal düzenlemeyle özlük haklarının sağlanması gerektiğini dile getiren Öztürk, şöyle konuştu: "Özel güvenlik görevlilerinin ücretleri belirlenmeli. Risk, yıpranma tazminatları yok, yol ve yemek parasında, sigorta pirimi ödenmesinde sıkıntı var. Özel güvenlik personelinde itibar ve imaj sorunu var. Bunun, düzenlenen kanunda yeniden ele alınması gerekir. Özel alanlarda görev yapan kolluk kuvvetlerinin saygınlığı, imajı vardı. Aynı bölgelerde görev yapan özel güvenlik personeli aynı saygınlığı göremedi."
SORUNLAR ANLATILDI
Öztürk, kolluk kuvvetlerinin denetiminde olan özel güvenlik personelinin eğitim yetersizliği, kolluk kuvvetlerinin alt kademesinde gibi çalışması ve aldığı ücretin yetersizliğinden dolayı toplum içerisinde kendine yer bulamadığını söyledi. Öztürk, Türkiye'de eğitimlerini tamamlayarak özel güvenlik görevlisi sertifikası alan 980 bin kişiden 650 bininin özel güvenlik kimliğine sahip olduğunu söyledi. Öztürk, özel ve kamu alanında yaklaşık 320 bin özel güvenlik personelinin görev yaptığını belirtti.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)