Muay Thai ve Kick Boks Milli Takımlar Antrenörü Yasin Urlu tarafından yetiştirilen Polis Gücü Spor Kulübü'nün sporcusu Ayşe Ateş, hedefinin bu kez altın madalya kazanmak olduğunu söyledi. Ayşe Ateş, çalışmalarını Orta Toroslar'ın en yüksek bölümünü oluşturan Aladağlar'ın eteğindeki 1800 rakımlı Demirkazık Spor Tesisleri'nde sürdürdü. Günde çift idman yaparak şampiyonaya hazırlanan Ayşe Ateş, “İrlanda'da 56 kiloda full contact kategorisinde yarışacağım. Kendime güveniyorum ve en iyi dereceyi elde edeceğime inanıyorum" dedi. Antrenör Yasin Urlu da kampın verimli geçtiğini ve Türkiye'ye altın madalya ile döneceklerini iddia etti. (Süleyman EKİN/DHA)
KİNG BOKS NEDİR?
Kick boks sporu, farklı tekniklerin içinde yer aldığı bir savunma sporudur. Tamamen iki farklı spor olan Karete ve Muay Thai’nin bir araya gelemesi sonucunda oluşturulmuş, güce ve teknik bilgiye dayanan bir dövüş sporudur. En önemlisi aşırı derece sert bir spor olmasıdır. Rakibinizi yenmek için yüksek güç gerektiren bu spor, diğer birçok spordan daha fazla enerji ve güç harcamanızı sağlar.
Kick Box, en sert sporlar arasında yer alır. Güce dayalı olan bu sporda tekniği ne kadar iyi öğrenir ve gücünüzü o teknik üzerinde yoğunlaştırırsanız o kadar başarı sağlamanız mümkün olacaktır.
Kick-Boks sadece saldırı sporu değildir!
Kick boks, tekme ve yumruk kullanmayı içeren bir spor dalı olduğu için muhakkak eldiven, kask ve dişlik gibi malzemelerin kullanımı zorunludur. Bu sporda uzmanlaşmak isteyenler için İyi bir kondisyona sahip olmak ve eğitmenlerin her söylediklerini dikkate almak ve söylediklerini harfiyen yerine getirmek önemlidir. İlk birkaç ay kondisyon çalışmakla geçer. Daha sonra teknik ve taktik antrenmanlara geçilir. Tekme, yumruk, diz ve dirsek darbeleri zaman içerisinde sporcuya öğretilir. Gardını hangi durumlarda nasıl alması gerektiği anlatılır. Kick-Boks’un sadece saldırı sporu olmadığı; saldırı ve savunmanın aynı dozajda ve aynı konsantrasyonla yapılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilir.
Kick Boks Müsabakaları
Kick Boks müsabakaları genel olarak 3 ana disiplin başlığı altında yapılır. Bu disiplinler; Semi Contact, Light Contact ve Full Contact’dır.
Semi Contact;
Yetişkin erkeklerde 57 kilodan 94+ kiloya kadar çeşitli sıkletler vardır. Yetişkin bayanlarda ise50 kilodan 70+ kiloya kadar sıkletler mevcuttur. Gençler ve minikler için hem sıkletler hem müsabaka talimatnamesi çeşitli değişiklikler gösterir. Müsabakalar 2şer dakikadan 3 raunddur. Puanlama sistemiyle kazanan belli olur. Başın üstü, sırt ve boyun vurulması yasak bölgelerdir.
Light Contact;
Yetişkin erkeklerde ve bayanlarda sıklet durumları Semi Contact disipliniyle aynıdır. Müsabakalar 2şer dakikadan 3 raunttur. Semi Contact’dan farklı olarak hız ve tekniğe bağlı değildir sadece bu disiplin. Aynı zamanda yüksek güç ve dayanıklılık da barındırır. Maç genelde durdurulmaz, puanlama yahut nakavt ile son bulabilir.
Full Contact;
Adından da anlaşılacağı üzere bu disiplinde rakiple dişe diş bir mücadeleye girilir. Bu disiplinde kullanılan kurallar K1 profesyonel liginde kullanılan kurallara eşdeğerdir. Kick Boks’un en profesyonel halidir.
Kick Boks’un faydaları neler?
- Tüm vücudu çalıştırır.
- Aerobik özelliği yüksektir ve yüksek kaloıri harcatır.
- Stres attırır. Günün stresinden kurtulmak için birebir bir özelliğe sahiptir.
- Koordinasyonu geliştirir. Özellikle el, göz, ayak koordinasyonunu ve uyumu geliştirir.
- Endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kişi efor sarf ederken mutlu olur.
- El bileklerine ve ayak bileklerinize ekstra ağırlık takarak uygulama şansınız var. Bu tip bir antrenmanda, hem kardiyo hem de güç çalışması yapabiliriz.
- Efor sarf ederken, kap atım hızını yükseltir, vücuda hem daha fazla oksijen girer hem de yüksek oranda terleme meydana gelir. Bununla birlikte vücuttan toksinlerin atılması daha fazla olur.
- Hızlı düşünme kapasitesini geliştirir. Bu sayede, ne zaman atak yapılması gerektiğini ve nasıl defans yapılacağını geliştirebilirsiniz.