Başkan Emin Çakmak, 200'e yakın konsey üyesinden 3 aylık bazda alınan verilere göre, yılbaşından bugüne kadar 616 bin kişinin sağlık turizmi amaçlı Türkiye'ye geldiğini, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında bu yıl 4 milyar 200 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi. Çakmak, yıl sonuna kadar yurt dışında tedavi amaçlı 650 bin kişinin Türkiye'ye gelmesini hedeflediklerini ve 4 milyar 500 milyon dolar gelir beklediklerini belirtti. Geçen yılın tamamında sağlık turizmi amaçlı 587 bin kişinin Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Çakmak, 3,5 milyar dolar gelir elde edildiğine dikkati çekti. Geçen yıl sağlık turizmi amaçlı gelen kişi sayısına göre Türkiye'nin dünyada ABD ve Almanya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını aktaran Çakmak, elde edilen gelir bakımından da ABD, Almanya, Hindistan ve Tayland'dan sonra 5'inci sırada olduğunu kaydetti.
13 İLDE SAĞLIK TURİZMİ
Türkiye'nin üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve kliniklerle 13 ilde sağlık turizmi faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Çakmak, yurt dışından tedavi amaçlı gelen kişi sayısı bakımından İstanbul'un ardından Antalya ve İzmir'in ilk sıralarda yer aldığını, bu illeri Ankara, Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon, Samsun, Erzurum ve Van'ın izlediğini söyledi.
TÜRKİYE 7 YILDA İLK 5'E GİRDİ
Türkiye'nin sağlık turizminde dünya sıralamasında 7 yılda 21'inci sıradan ilk 5 sıraya yükseldiğini anlatan Çakmak, Türkiye'de sağlık turizminin 89 yıldır yapılan yatırımlar sonucu geliştiğini, son 10 yılda da istikrarlı politika ve yatırımlar yapıldığını kaydetti.
HEDEF ABD'Yİ GEÇMEK
Emin Çakmak, Türkiye'nin 10 yıl içerisinde sağlık turizmindeki dünya payının yüzde 40'ına sahip olarak ABD'nin elinde bulunan birinciliği elde etmeyi hedeflediklerini belirtti. Türkiye'de ABD ile Avrupa ülkelerine göre sağlık hizmetinin daha kaliteli ve daha ucuza sunulduğunu vurgulayan Çakmak, jeopolitik konumu ve coğrafi güzellikleriyle Türkiye'nin sağlık turizminde ön plana çıktığını söyledi.
TÜRKİYE TERCİH EDİLEN ÜLKE
Sağlık turizminde Avrupa ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Ukrayna'dan insanların Türkiye'yi tercih ettiğini ve son yıllarda ABD'den gelen kişi sayısında da artış yaşandığına dikkati çeken Çakmak, şöyle konuştu:
"Coğrafi yapısı itibariyle çevresindeki 780 milyona yakın nüfus 3 saatte Türkiye'ye geliyor. Havayolu ulaşımındaki direkt uçuşlar olması Türkiye'yi turizm ve ekonomik anlamda ön plana çıkarıyor. Bunun da getirisi sağlık turizmine yansıyor. İnsanlar sağlık için Türkiye'ye tercih ediyor. Hindistan, Tayland'a 20 saatlik yolculuk yapmaktansa 3 saatte Türkiye'ye gelip, biraz daha fazla para ödeyerek sağlıklı ve kaliteli hizmet almayı tercih ediyor. Avrupalı, Ruslar ve Ukraynalı sağlık turizminde tercihini Türkiye'den yana kullanıyor. ABD eskiden Tayland, Singapur, Malezya, Meksika, Hindistan'ı tercih ederken artık Türkiye'yi tercih etmeye başladı. Çok kaliteli hizmeti Avrupa ve ABD'ye kıyasla daha ucuza veriyoruz. Hindistan ve Tayland'a göre daha pahalıyız ama jeopolitik özelliğimiz, coğrafi güzelliklerimiz, Müslüman ülke olmamıza rağmen batı ülkelerine entegrasyonumuzun olması sağlık turizminde tercih edilme nedenlerimizi arttırıyor."
KİŞİ BAŞI ORTALAMA 10 BİN DOLAR
Türkiye'de sadece göz, diş, estetik alanında tıp turizmi yapılmadığına dikkati çeken Çakmak, "Kemik iliği nakli, organ nakilleri, ortopedi, kanser, kalp vakaları alanında operasyonlar yapılıyor. 100 bin dolar ile 400 bin dolar arasında değişen ameliyatlara imza atıyoruz. Ortalama sağlık turisti başına 10 bin dolar gelir elde ediliyor" diye konuştu.
Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, (DHA)