1'inci Uluslararası Ortadoğu Jinekolojik Endoskopi Kongresi ve 5'inci Ulusal Jinekolojik Endoskopi Kongresi, Antalya'da devam ediyor. JED Başkanı Prof.Dr. Fatih Şendağ, çikolata kistinin, rahmin iç tabakasında bulunan ve her ay adet kanaması şeklinde dışarıya dökülen endometriumun vücutta rahim dışında bir yere yerleşmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Genellikle pelvis içinde, yumurtalıklar, rahmin dışı, rahmin arkasındaki alan, bağırsak, idrar kesesi ve rektum bölgesine yerleşen kistin şiddetli ağrılara neden olduğunu kaydeden Prof.Dr. Şendağ, "Kadınlar az ya da çok bir adet sancısı çeker. Ama bazen önemsenmeyen bir adet altında, çikolata kisti yatıyor olabilir. Bu noktada ağrılara karşı biraz uyanık, dikkatli olmak gerekiyor" dedi.
Tanının konulabilmesi için ultrasonun gerekli olduğunu kaydeden Prof.Dr. Şendağ, bazen hiç belirti vermeden oluşan çikolata kisti için rutin kontrollerin de önemli olduğunu kaydetti. Hastaların genellikle kronik ağrı ve çocuk sahibi olamama şikayetleriyle başvurduğunu kaydeden Prof.Dr. Fatih Şendağ, ilaç tedavisiyle birlikte ileri evrelerde cerrahi operasyonun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.
Özellikle henüz çocuk sahibi olmamış genç kadınlarda laparoskopik ameliyatın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Şendağ, "Ağrılar bazı hastaları yaşamdan, sosyal hayattan koparabiliyor. Önemsemek gerekiyor. Adı tatlı, kendisi maalesef değil. Hastaları gerçekten deyim yerindeyse süründürüyor" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)