Bu projeyle kendi işlerini kuran vatandaşlar, hem geçimlerini sağlıyor hem de geleceğe umutla bakıyor. Berber dükkanı sahibi Osman Karagöz, SYDV'ye nasıl başvurduğunu ve projenin nasıl geliştiğini anlattı.
SYDV'ye arkadaşları aracılığıyla iş kurmak amacıyla müracaat ettiğini anlatan Karagöz, "Ustalık belgemi ve projemi sundum. Malzemeleri listeledik. Kısa sürede bana dönüş yaparak dükkan açacaklarını söylediler. SYDV malzemelerimi aldı, ben de 2 yıl sonra ödemeye başlayarak 6 yılda borcumu ödeyeceğim. 7- 8 bin lira gibi bir meblağ tuttu, faizsiz bir ödeme yapacağım" dedi. Karagöz, bu işten geçimini sağladığını, vergisini de ödediğini belirtti.
KADINLARA ÖRNEK OLSUN
Arkeoloji Müzesi'nin yanında büfe açan Nazike Gök ise iş kurma projesini nasıl hayata geçirdiğini şöyle anlattı: "Katmer-gözleme salonu açmak istedik, sonra büfeyi de içine kattık. Yavaş yavaş bu işi kurduk. SYDV'ye başvurdum ve bir iş kurmak istediğimi söyledim. SYDV yetkilileri bize yol gösterdi. Belediye de yer tahsisi yaptı. Adım adım da olsa geçimimizi sağlamaya başladık. Örnek olmak istedim. Benim gibi Afyonkarahisar'da kadın arkadaşlarımız var. İşimi büyütürsem yanımda kadınlara iş vereceğim."
EV VE DÜKKAN KİRASI SAĞLANIYOR
Birinci Küçük Sanayi Sitesi'nde bobinaj dükkanı açan Nazmi Özen bir arkadaşının tavsiyesiyle SYDV'ye gittiğini kaydederek, "Ustalık ve usta öğretici belgem vardı. 2011'de benim için bir proje geliştirildi. Benimle ilgilendiler. Geçimimi sağlıyorum, evin kirasını, dükkanın kirasını sağlayabiliyoruz. Malzemelerimiz, SYDV aracılığıyla satın alındı" diye konuştu.
NASIL BAŞVURULUR?
İş kurmak isteyen vatandaşların başvurusunun ardından SYDV, bu kişilerin malvarlığını inceliyor. Şartların uygun bulunması halinde Ankara'daki Fon Kurulu'na, işletme için gerekli malzemelerin listelendiği proje gönderiliyor. Fon Kurulu'nun projeyi inceleyip kabul etmesiyle, iş kurma hayalleri gerçeğe dönüşüyor. Dükkanın bulunması ya da tahsis edilmesiyle işletme için gereken malzemeler ihale usulüyle satın alınıyor. Malzeme için en fazla 15 bin lira kullanılıyor.
Afyonkarahisar'a, 2012 yılında Fon Kurulu'ndan bu yöntemle 650 bin lira gönderildi. Simit büfesinden, kaporta tamirhanesine, besi yemi yetiştiriciliğinden berbere kadar pek çok farklı işletmenin kurulduğu bu yardımda, paranın geri ödemesinde kolaylık sağlanıyor. İş sahibi, 2 yıl bekleme süresinin ardından 6 yılda SYDV'nin malzeme için harcadığı parayı geri ödüyor.
Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)