Çukurbağ Mahallesi'nde oturan ressam Aydın Çukurova, Çakaltepesi mevkisinde 50 dönümlük yolu ve suyu olmayan arazisine 2010 yılında 2 bin tane ithal 'Noperail' ve 'Texas' badem fidanı dikti. Tozlaşmayı artırmak için bu bademlerin aralarına 30 tane de yerli badem fidanı diken Çukurova, arazi tipi aracıyla su taşıyarak fidanları 3 yıl boyunca suladı. 3 yaşından sonra su istemeyen badem ağaçları bu yıl ilk ürünü verdi. Aydın Çukurova, boyları 3 metreyi aşan ağaçlardan topladığı meyveleri kilosunu 45 liradan internet üzerinden satışa sundu.
Elle kolayca kırıldığı için 'el bademi' olarak adlandırılan badem türünün yerli bademe göre 1.5 ay önce hasadına başlandığını aktaran ressam Çukurova, bölgede sadece kendisinin bu badem türünü yetiştirdiğini kaydetti. Toplanan ürünü kabuğundan ayırarak gölgede kuruttuğunu, taze olarak pazara sunduğunu anlatan Çukurova, "Gölgede kurutulduğu zaman, badem öz suyunu kaybetmiyor. Böylelikle daha da lezzetli oluyor" dedi.
TOPLAMADA GÖNÜLLÜLER ÇALIŞIYOR
Aydın Çukurova, kilosunu 45 liradan, 100 gramını 5 liradan internet üzerinden satışa sunduğu üründen isteyenlerin 'www.elbademi.com' adresinden sipariş verebileceğini söyledi. Badem bahçesinde gönüllülerin çalıştığını anlatan Aydın Çukurova, bahçesinde çalışmak isteyen gönüllülere Eflatun Sanat Kampı'nda ücretsiz tatil olanağı sunduğunu belirtti.
Bahçede gönüllü çalışan Hollandalı Malon Adriaanses, çalışmasının karşılığında kampta ücretsiz konakladığını, tatil yaptığını söyledi. Bahçede çalışırken tek sıkıntısının aşırı sıcak hava olduğunu vurgulayan Malon Adriaanses, "Sıcağa rağmen bahçede çalışmak hem eğlenceli hem de keyif verici, çok mutluyum" dedi.
YÜZDE 65 İTHAL EDİYORUZ
Ressam Aydın Çukurova, bademin ana yurdu olarak bilinen Türkiye'nin, günümüzde tükettiği ürünün yüzde 65'ini ithal ettiğini söyledi. Bu nedenle milyonlarca doların yurtdışına çıktığını kaydeden Çukurova, "Kaş İlçesi'nde Çukurbağ bölgesi 'Nonperial' ve 'Texas' türü el bademi yetiştiriciliği için çok uygun iklime sahip. Yeni nesil badem yetiştiriciliği özendirilerek Türkiye çok ciddi bir üretici konuma geçebilir. Gelecekte bu tür üretim çoğaldığı takdirde, Türkiye ciddi bir badem üreticisi olur" diye konuştu.
Ahmet ACAR/KAŞ (Antalya) -