Ticari beceri endeksinde Kayseri'nin ilk 25 il içine dahi girememiş olması büyük şaşkınlık yarattı.
URAK Genel Sekreteri Doç. Dr. Melih Bulu, Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin konuğu olarak Hotel Su'da 'Türkiye Şehirlerinin Rekabetçiliğinin Analizi: Antalya Resmin Neresinde?' başlığı altında konuşma yaptı. Aynı zamanda İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı da olan URAK Genel Sekreteri Doç. Dr. Melih Bulu, Ali Koç başkanlığında kurulan URAK'ın ülkeler, şehirler ve sektörlerin rekabetlerine ilişkin çalışmalar yürüttüğünü söyledi. URAK'ın 4 yıldır Türkiye'de 81 ile yönelik 4 alt değişken ve 40 değişkenle illerarası rekabetçilik endeksini hesapladığını belirten Doç. Dr. Melih Bulu, kriterleri, 'Beşeri sermaye ve yaşam kalitesi, markalaşma becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişebilirlik' olarak sıraladı.
15 İL 66 İLDEN GÖÇ ALIYOR
Tüm kriterlerin ortalaması olan Genel Endekse göre İstanbul'un birinci sırada olduğunu belirten Doç. Dr. Melih Bulu, ilk 15'te İstanbul'u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana, Tekirdağ, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Antalya, Konya, Samsun, Mersin ve Kayseri'nin takip ettiğini söyledi. İlk 15'deki illerin sürekli göç alan iller olduğunu dile getiren Doç. Dr. Bulu, 16'ncı sıradaki Zonguldak'tan itibaren sonraki 66 ilin ise göç verdiklerini kaydetti.
KALİTELİ YAŞAM
Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi Endeksi'nde kişi başına düşen öğretim üyesi, öğrenci, yüksek lisans, doktora mezunları, uzman hekim, mesleki ve teknik eğitim mezunları, YGS başarı seviyesi, hastane yatağı, otomobil, mevduat, hükümlü, şehirleşme, AVM metrekaresi, otel yatak kapasitesi ve mesken elektrik tüketim miktarı var.
Bu kriterlere göre İstanbul'un ilk sırada yer aldığını anlatan Doç. Dr. Bulu, ilk 10 ili, 'Ankara, Eskişehir, İzmir, Antalya, Edirne, Bolu, Isparta, Kırıkkale, Bursa, Trabzon' olarak sıraladı.
EN MARKA ŞEHİRLER
Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Endeksi'nde 100 milyon dolar üzeri ihracat, 500 büyük sanayi kuruluşu içindeki firma sayısı, patent tescil ortalaması, marka tescil, faydalı model ve endüstriyel tasarım, süper ligde temsil edilen futbol takımı bulunuyor. Bunlara göre de İstanbul'un ilk sırada olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bulu, ilk 10'daki diğer illeri şöyle sıraladı:
'Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Manisa, Kocaeli ve Antalya.'
TİCARİ BECERİ
Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli Endeksi'nde kullanılan kredi, tahsil edilen vergi, toplam kamu yatırımı, ihracat, sanayi tüketimi elektik, açılan şirket sayısındaki değişim oranı, dış ticaret, iç potansiyeli yeralıyor. Bu endekste de İstanbul ilk sırayı alırken, Ankara'nın da ikinci olduğunu belirten Doç. Dr. Bulu, ilk 10'daki diğer illerin sırasıyla Kocaeli, İzmir, Bursa, Hatay, Gaziantep, Konya, Tekirdağ ve Şanlıurfa'dan oluştuğunu anlattı. Antalya'nın 12'nci olduğu sıralamada Türkiye'nin ticari zekası ile ünlü kenti Kayseri'nin ise ilk 25 il içine girememesi toplantı salonunda büyük şaşkınlık yarattı.
KOLAY ULAŞILABİLEN
Erişebilirlik Endeksi içinde ise iç ve dış hat uçuşlar, haberleşme ve ulaştırma kamu yatırımları, otoyol ağı, kilometrekareye bölünmüş yol ve araç sayısı, demiryolu ağı ve liman bulunuyor. Erişebilirlik Endeksi'ne göre de İstanbul'un ilk sırada yer aldığı araştırma sonuçlarına göre Hatay, Tekirdağ, İzmir, Adana, Kocaeli, Gaziantep, Ankara, Bursa ve Zonguldak en kolay erişilebilir iller olarak sıralandı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)