Ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları öneren diyetisyen Özcan, yaz ramazanları için en uygun tatlılardan birinin dondurma olduğunu belirtti.
Ramazan ayının tüm Müslümanların bedenen ve ruhen arınma dönemi olduğunu hatırlatan Özcan, "Oruç tutarken amaç, yalnızca dini görevleri yerine getirmek değil aynı zamanda yokluğu da anlamaktır. Bu nedenle iftar yemeklerinde aşırıya kaçmak, ziyafet sofraları kurmak yerine mütevazi ve sağlıklı beslenmek daha uygundur. Ramazan ayı vücudumuzun normal beslenme düzeninin değiştiği bir dönemdir. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan oruç tutabilmek için bazı beslenme kurallarına dikkat etmemiz gerekmektedir" dedi.
SIVI TÜKETİMİ ARTIRILMALI
Oruç süresinin uzun olmasının yanı sıra aşırı sıcakların sorunlara neden olabileceğini ifade eden Ruşen Özcan, sahurla iftar arasında, açlığa bağlı olarak sindirim sisteminin çalışmasının yavaşladığını söyledi. Bunun da mide barsak sorunlarına neden olabileceğini belirten Özcan, sıvı tüketiminin azalmasından kaynaklanabilecek böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarının görülebileceğini kaydetti. Tansiyon ve şeker düşmesi gibi sorunların bu dönemde görülebileceğini dile getiren Özcan, sıvı tüketimi artırılarak beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
İFTARDA MUTLAKA ÇORBA
Sahurda ve iftardan sonra bol sıvı tüketilmesi gerektiğini anlatan Ruşen Özcan, iftar için meyve tatlıları ile dondurmanın yaz mevsiminde ideal ramazan tatlıları olabileceğini söyledi. İftarda az yağlı ve hafif gıdaların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Özcan, "İftarda sofrasında mutlaka çorba bulundurmalı. Çorba besin değeri yüksek ve sıvı ihtiyacını da karşılayabilen doyurucu bir besindir. İftar sofrasında porsiyonlarımızı küçültmeli sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmeli. Sofralardan salata eksik edilmemeli. Tatlı yerine kuru veya taze meyvelerden yapılmış az şekerli, tarçın içeren komposto ve hoşaflar içilmeli. Böylece hem bağırsak çalışması hem de sıvı tüketimi artırılabilir" diye konuştu. Özcan, hamur tatlıları yerine sütlü ya da meyve tatlıların tercih edilmesini ve bol su içilmesini önerdi.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI
İftar sofrasında tam buğday unundan yapılmış ekmeğin daha yararlı olacağını vurgulayan diyetisyen Özcan, pirinç, patates gibi nişasta içeriği yüksek ve tuzlu gıdalardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi. Sahura kalkmadan oruç tutulmaması gerektiğini ifade eden Özcan sahur için şu önerilerde bulundu: "Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayacak gıdalar tercih edilmeli. Protein içeriği fazla olan süt, yumurta, peynir gibi besin grupları hem açlık döneminde vücuttan yıkımları önleyeceği, hem de zengin besin içerikleri nedeniyle sahurda mutlaka tüketilmeli. Tam buğday ekmeğinden yapılan tost, sandviç gibi gıdaların daha uzun süre tok kalmayı sağlayacağı unutulmamalı. Sahurda yenecek kuru meyveler de yoğun lif içeriğiyle bağırsakların çalışmasını düzenleyecektir. Ayrıca birkaç ceviz, fındık, badem gibi kuruyemiş yemek, içerdikleri yağlar sayesinde daha uzun süre tok kalmayı sağlayabilir. Besin değeri yüksek olan çorbalar sahur için güzel birer tercih olabilir."
RİSK ALTINDAKİLER DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAMALI
İftar ve sahur arasında az ve sık yemek yemeye çalışmanın önemine değinen Ruşen Özcan, ağır yağlı gıdalardan, hamur işlerinden, şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini belirtti. Protein ve lif içeriği zengin, bol sıvı içeren doyurucu ve sağlıklı gıdalar tercih edilmesinin yararlarını anlatan Özcan, özellikle kalp damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet ve böbrek hastalıkları bulunanlarla, yaşlı ve küçük çocukların oruç tutmasının bazı rahatsızlıklara yol açabileceğini hatırlattı. Özcan, risk altındaki kişilerin mutlaka doktora danışarak oruç tutması gerektiğini anlattı.
Onur BAYRAM/AFYONKAHİSAR, (DHA)