Doğuştan rahmi olmayan Derya Sert'e dün AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 7 saat süren operasyon sonunda kadavradan dünyadaki ilk rahim nakli yapıldı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği fakat başarılı olamadığı rahim naklini, bu kez kadavradan alarak yapan ekibe, Türkiye'deki ilk çift kol naklini gerçekleştiren AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan başkanlık ederken, yardımcılığını da eşi Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan yaptı.
Derya Sert'in, Plastik Cerrahi Kliniği'ndeki steril odadaki tedavi sürecinin 10 gün süreceğini ve daha sonra aynı serviste tedavisinin en az 6- 12 ay devam edeceğini kaydeden Doç. Dr. Ömer Özkan, operasyonun hazırlık aşamasının 3 yıl öncesine dayandığını anlattı. Daha önce çeşitli ülkelerde 3 kez canlıdan rahim nakli denendiğini, fakat başarılı olunamadığını belirten Doç. Dr. Özkan şöyle konuştu:
"Kadavradan ilk nakil bu. İnşallah 6 ay sonra bunun meyvesini alırsak biz kendimizi başarılı sayacağız. Şu anda başlangıçtayız ama iyi yoldayız. Bizim 45 hastamız var. Bu, ihtiyaçtan doğan bir durum. Tek tedavisi olan yöntem bu. Birçok insan için bu büyük bir ümit kapısı. Ümit tüccarlığı yapmak istemiyorum ama, en azından bir ümidin başlangıcı açıldı. Faydamız olursa çok mutlu olacağız."
NAKİL İÇİN 3 HASTA HAZIRLANMIŞTI
Bu ilk nakil için 3 hastayı hazırladıklarını belirten Doç. Dr. Ömer Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak doku grubu ve diğer testler bu hastaya uydu, bu hasta şanslı çıktı. Önceden hazırlıkları yapılan hastamıza ameliyatı uyguladık. Daha sonraki süreçte, daha önce dondurduğumuz embriyoları bu hastaya tüp bebek nakliyle kadın doğum bölümüyle beraber nakledeceğiz. Onların o zaman büyük yardımı olacak. Şu aşamada cerrahi olarak başarılı olduğumuzu umuyorum. 10 günlük süreç doku naklinde kritik süredir. Doku reddi olabilir. İlaçları yüksek doz olduğu dönemleri enfeksiyondan korumak için izole bir odada, bizim bile sık girmediğimiz odada hastamızı tutuyoruz. 10 gün sonra daha da rahat olacağız."
'ÇOK ZOR BİR AMELİYAT'
Plastik Cerrah Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan da, "Dünyada ilk olmak tabii ki çok güzel, biz bunun için çok çalıştık. İnşallah vatana millete hayırlı oluruz. 2000 yılında Suudi Arabistan'da denenmiş, ancak canlıdan yapılması handikap, bizim farkımız kadavradan gerçekleştirmek. Çok zor bir ameliyat, 3 aydan sonra zaten başarılı olamamışlar. Kadavradan nakil yaptığımız için pek çok avantajımız var. O anlamda biz dünyada ilkiz" dedi.
ZORLU SÜREÇ 3 YIL ÖNCE BAŞLADI
Derya Sert ve Mustafa Sert çiftinin, engel tanımayan aşkları uğruna 3 yıl önce bu mücadeleye başladıkları ortaya çıktı. Mersin'in Anamur İlçesi'nde oturan ve o zaman evli olmayan çift, üç yıl önce AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek konulan teşhis üzerine tedavi sürecine kalkıştı. İki yıl önce evlenen çiftten Derya Sert, geçen yıl yine Doç. Dr. Ömer Özkan tarafından kadınlık hastalığıyla ilgili bir dizi operasyon geçirdi. Yapılan son tetkiklerin ardından 1 Nisan'da Antalya'ya davet edilen çift, o tarihten itibaren hastanede gözetim altında bekletiliyordu.
'SABIRSIZ BEKLEYİŞİMİZ SÜRÜYOR'
Hastane bahçesinde doktorlardan gelecek haberleri bekleyen Mustafa Sert, üç yıl önce aşık olduğunu ve eşinin sorunları olduğunu bilerek evlendiğini söyledi. Aşklarının hiçbir engel tanımadığını söyleyen Sert, "Aşkımızın önüne hiç bir şey geçemez. Steril odada olduğu için eşimin yanına giremiyorum. Fakat elini tutacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum. Şimdi engel tanımayan aşkımızın meyvesini almak için sabırsız bekleyişimiz sürüyor" diye konuştu.
DHA-Antalya - Erol AKKIR