Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sonucunda uzmanlar beslenme konusunda sık sık uyarılar yaparken en fazla sıvı kaybına dikkat çektiler. Ramazan ayında pek çok içecekten bahsedildiğini ancak ısrarla ayran tavsiye edene pek rastlanmadığını belirten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, "Bence yaklaşık 16 saat süreyle bir şey yemeden ve içmeden oruç tutanların ter yoluyla kaybettikleri suyu ve tuzu akşam orucunu açarken vücutlarına geri almanın en iyi yolu ayran içmekten geçer" dedi.
YÜKSEK TANSİYONLULAR TUZSUZ TÜKETMELİ
Sıcaklar nedeniyle kaybedilen sıvının yine mutlaka sıvı tüketimiyle geri kazanılması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Uysal, "Bu sıvının da sodyum ve klorür iyonları açısından zengin olması da büyük önem taşır. Bu tanıma uyan en önemli içecek ayran. Ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilmez. Ama ayrandaki su ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle düşük tansiyonluların iftarda ya da sahurda mutlaka tuzlu ayran içmeleri gerekir. Yüksek tansiyonu olanlar ise tuzsuz tüketmeliler" diye konuştu.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Ayranın faydalarını anlatan Prof. Dr. Uysal, şekersiz ve az yağlı olan ayranın şeker hastaları ve diyet yapanlar için de uygun olduğunu, yoğurt bazlı olduğu için bakteri üretmediğini, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engellediğini ve bağırsaktaki zararlı bakterileri temizlediğini kaydetti. Prof. Dr. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle sıcak yaz günlerinde daha sık görülen ishal, mide ve bağırsak iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur. Sütte bulunan proteinler ayranda da mevcuttur. Kalsiyum, fosfor ve potasyumca zengin olduğu için kemik ve dişlerin sağlığının korunmasına katkısı vardır. A, D, B12, B6 ve B2 vitaminleri yönünden de zengindir. O halde sağlıkla oruç tutmak için, ayran en uygun içecektir."
Burcu TANER/İZMİR, (DHA) -