AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, öğrenci değişim programıyla Türkiye'ye gelen 3 gencin üç gün mahsur kaldığı Likya Yolu'nun elektronik kılavuz sistemi ve günlük yürüyüş sınırlarında yapılacak ara istasyonlarla donatılması gerektiğini belirterek, "Böylece uygar, modern bir gezi güzergahı haline gelsin" dedi.
Prof. Dr. Nevzat Çevik, Antalya'dan başlayıp Fethiye'de sona eren Likya Yolu'nun dünyadaki yürüyüş rotaları içinde ilk 10 içinde gösterildiğini söyledi. Bölgenin çok önemli bir turizm destinasyonu olarak hayata geçtiğini dile getiren Prof. Dr. Çevik, “Burada emek veren çok kişi var, Kate Clow başta olmak üzere. 1933 yılından başlayan bir organizasyon hikayesi vardır. 1999'da da Garanti Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenmiştir" diye konuştu.
Düzenleme kapsamında Antalya- Fethiye hattında yolun belli bölümlerinin seçilmesi, o yollarda belli yerlere işaretler konulması, güzergahın tanımlanması, ölçümlenmesi ve haritalanması gibi bir süreç yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Çevik, şöyle konuştu:
“Likya Yolu, dünyada en çok yürünmesi sevilen, muhteşem doğası ve her sola baktığınızda Akdeniz'i gördüğünüz manzarada, kültürel antik kalıntılarla dolu bir coğrafyada ziyaretçilerine muhteşem bir keyif sunar. Güzergahın inanılmaz özellikleriyle daha iyi noktalarda olmasını da bekleriz. Daha fazla turistin, daha fazla ilginin, tanıtımda daha fazla görünmesinin gerekli olduğunu düşünürüz."
Öğrenci değişim programıyla geldikleri Türkiye'de Likya Yolu'nda dağda mahsur gençlerin yolu kaybetmiş olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Çevik, bölgeyi çok iyi tanıdığını belirterek, “Öyle sarp kayalıklar var ki çıkamaz kalırsınız" dedi. Yaşanan olayın Likya Yolu'nun sahip olduğu değerlere bir zarar getirmeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Çevik, çıkarılması gereken dersler olduğunu söyledi. Likya Yolu'nun çağdaş turizmin gerekleri doğrultusunda organizasyona ihtiyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Çevik, “Likya Yolu boyunca günlük yürüyüş sınırlarına göre tespit edilmiş noktalarda istasyonlar olması lazım. Bu sığınma, barınma, konaklama için de lazım olacaktır, ama esasında güvenliği oluşturacaktır" dedi.
Likya Yolu'nda seyyahların elektronik kılavuzlarla yola çıkması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çevik, “Elektronik kılavuzlarda coğrafi yer bildirim sistemi, GPRS çalışması lazım" dedi. Bu sayede yürüyüşçülerin her an nereden gideceğini bileceğini, aynı zamanda kaybolma ihtimalini ortadan kaldırdığını ve olası durumlarda noktasal tespiti mümkün kılacağını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Çevik, “Bu sistem ve ara istasyonlarla yolun donatılması lazım ki uygar, modern bir gezi güzergahı haline gelsin" dedi.
Sistemin hem gezgini hem de gezdiği yerleri koruyacağını belirten Prof. Dr. Çevik, “Sadece doğa tutkunları değil, güzergaha vandallar da giriyor. Endemik türlere mi, tarihe mi zarar veriyor, bunu da bu sayede öğrenmek mümkün olacak" diye konuştu.
Böylesi bir sistemin çok küçük maliyetlerle valilik, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve hatta bir vakıf aracığıyla kurulabileceğini anlatan Prof. Dr. Nevzat Çevik, Peru'da Inca güzergahının örnek olabileceğini belirterek, bu rotaya biletle günde 500 kişiden fazlasının alınmadığını ve bakım için Şubat ayında kapalı tutulduğunu söyledi.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)