GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
30 Aralık 2020 Çarşamba - 09:03

Prof. Dr. Mutlu: Mutasyonların aşıyı etkisiz hale getirme olasılığı çok düşük

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Derya Mutlu, koronavirüsün bir RNA virüsü olduğunu, enzimler nedeniyle çok fazla mutasyona uğradığını belirterek, mutasyonların her canlı türünde genetik kod değişikliklerine uğrayabileceğini anlattı.

Prof. Dr. Mutlu: Mutasyonların aşıyı etkisiz hale getirme olasılığı çok düşük
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı ve Covid- 19 laboratuvar sorumlusu Prof. Dr. Derya Mutlu, RNA virüsünün içerdiği enzimler nedeniyle çok fazla mutasyona uğradığını belirterek, koronavirüsün de bir RNA virüsü olduğunu hatırlattı. Virüslerin çok hızlı çoğalarak, mutasyon geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Mutlu, Çin'de 2019 yılı aralık ayında ortaya çıkan koronavirüsün zaman zaman çeşitli mutasyonlara uğradığını anlattı. Son birkaç hafta içerisinde İngiltere'nin güneydoğusunda vaka sayılarının artış nedenlerine bakıldığında yarısından fazlasının yeni mutasyonlar içeren virüsler olduğunun saptandığını açıklayan Prof. Dr. Derya Mutlu, 'Bu mutasyonlar koronavirüsün bulaşıcılığını artırıyor mu' düşüncesiyle insanlar üzerinde kaygı oluştuğunu söyledi.

'MUTASYONLAR SPİKE PROTEİNİNİ KODLAYAN BÖLGEDE YOĞUNLAŞTI'

Prof. Dr. Derya Mutlu, “Bilim insanlarının dikkatini çekmesinin nedenleri de mutasyonların spike proteinini (çıkıntı) kodlayan bölgede yoğunlaşmış olması. Yaklaşık 2- 3 aminoasitlik bir eksilme, yeni aminoasitte farklılık var. Spike (S) proteini virüsün en önemli proteini. Çünkü virüsün en dışında yer alan proteinle enfekte edeceği hücreye tutunuyor. Kullandığımız aşı yaklaşımlarının bir kısmında virüsün ‘S’ proteinini kodlayan genetik diziler aşılanan bireylere enjekte ediliyor. Eğer siz S proteinine karşı etkili antikor geliştirirseniz bu virüsün enfeksiyonlarından korunmuş oluyorsunuz. O yüzden bilim insanları S proteinindeki mutasyonlara çok büyük ilgi gösterdi" dedi.

'KÜÇÜK OLASILIKLARI GÖZDEN KAÇIRMAMAK GEREKİYOR'

Koronavirüsün mutasyona uğraması nedeniyle aşı çalışmalarının hastalığa etkisi, koruyuculuk durumu ve enfeksiyon geçiren bireylerde yeniden enfeksiyon geçirme olasılıklarının düşünüldüğünü anlatan Prof. Dr. Derya Mutlu, “Böyle düşüncelerin olması aslında düşük, çünkü S proteini 1200 aminoasitten fazla büyüklükte ve sözünü ettiğimiz bu mutasyonlar 9- 10 aminoasit düzeyindeki değişiklikler. Bunun aşıyı etkisiz hale getirme olasılığı çok düşük. Yine de bu küçük olasılığı gözden kaçırmamak gerekiyor. Bunun mutlaka araştırılması gerekiyor ki şu aşamada muhtemelen bu özelliklerinin aşı firmaları ve diğer bilim insanları tarafından araştırıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

MUTASYONLAR ÖNGÖRÜLENDEN DAHA FAZLA

Aslında mutasyonların öngörülenden daha fazla düşünüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Mutlu, bunun nedeninin ilk olarak enfekte olmuş immun sistemi baskılanmış bireyler olabileceğinin söylendiğini belirtti. Prof. Dr. Derya Mutlu, “Çünkü bu tür bireyler 2- 3 ay boyunca vücutlarında SARS- COV2 yani koronavirüsü barındırabiliyor. Virüs bu bireylerde çoğalırken, birçok baskı mekanizmasından kaçmış oluyor. İkinci olarak, acaba bu virüs farklı canlı türüne bulaştı mı? Bu olasılıklardan biri. Çünkü yakın geçmişte Danimarka'da gelincik çiftliklerinde yeni mutasyonlar bulunmuştu ve tüm gelincikler imha edilmişti. Açıkçası bunun da şimdilik bilemediğimiz bir türde bulaşıp, yeniden insanlara bulaştı mı diye, hipotezler arasında" dedi.

SİNGAPUR'DA ORTAYA ÇIKAN MUTASYON KONTROL ALTINA ALINDI

Mutasyonların çoğu zaman virüsün aleyhine işleyebildiğini belirten Prof. Dr. Derya Mutlu, geçen aylarda Singapur'da koronavirüste yeni mutasyonlar tespit edildiğini anlattı. Mutlu, “Singapur'da karşılaşılan mutasyonda, yine S geninde belli bir miktar silinme olmuştu. Belli bir miktar aminoasit kısalmıştı. Bu silinme sonucunda virüsün oluşturduğu hastalığın şiddeti hafiflemişti. Singapur hükümeti o sırada vaka sayılarının artışıyla beraber önlemlerini aldı ve o virüs, şu an virüsün gen havuzundan silinmiş oldu. Artık o virüsle karşılaşmıyoruz. Mutasyonlar zaman zaman virüsün karakteristik özelliklerinde farklılıklar oluşturabiliyor" diye konuştu. Mutlu, şu aşamada tedbirlere devam etmenin önemli olduğunu, klinik sonuçları anlaşılana kadar virüsün esas görüldüğü ülkelere seyahat kısıtlamalarının mantıklı olduğunu söyledi.

SPIKE PROTEİNİ NEDİR?

Koronavirüsün hücrelere yapışmasını ve hücrelerin içine girmesini sağlayan dikensi çıkıntılara 'Spike proteini' denilmektedir.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) TIP FAKULTESI'NDEN PROF. DR. DERYA MUTLU, KORONAVIRUSUN BIR RNA VIRUSU OLDUGUNU, ENZIMLER NEDENIYLE COK FAZLA MUTASYONA UGRADIGINI BELIRTEREK, MUTASYONLARIN HER CANLI TURUNDE GENETIK KOD DEGISIKLIKLERINE UGRAYABILECEGINI ANLATTI. PROF. DR. MUTLU, MUTASYONLARIN ASIYI ETKISIZ HALE GETIRME OLASILIGININ COK DUSUK OLDUGUNU KAYDETTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) TIP FAKULTESI'NDEN PROF. DR. DERYA MUTLU (FOTODAKI), KORONAVIRUSUN BIR RNA VIRUSU OLDUGUNU, ENZIMLER NEDENIYLE COK FAZLA MUTASYONA UGRADIGINI BELIRTEREK, MUTASYONLARIN HER CANLI TURUNDE GENETIK KOD DEGISIKLIKLERINE UGRAYABILECEGINI ANLATTI. PROF. DR. MUTLU, MUTASYONLARIN ASIYI ETKISIZ HALE GETIRME OLASILIGININ COK DUSUK OLDUGUNU KAYDETTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) TIP FAKULTESI'NDEN PROF. DR. DERYA MUTLU, KORONAVIRUSUN BIR RNA VIRUSU OLDUGUNU, ENZIMLER NEDENIYLE COK FAZLA MUTASYONA UGRADIGINI BELIRTEREK, MUTASYONLARIN HER CANLI TURUNDE GENETIK KOD DEGISIKLIKLERINE UGRAYABILECEGINI ANLATTI. PROF. DR. MUTLU, MUTASYONLARIN ASIYI ETKISIZ HALE GETIRME OLASILIGININ COK DUSUK OLDUGUNU KAYDETTI.(FOTO:ASLI DURAN/ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ ANTALYA (DHA)

Etiketler:
 
Haydi bu adamı buradan alın...
 
Yargıtay, Antalya'da ucuz ekmek satan fırıncıya, 'Hayır' dedi '
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haydi bu adamı buradan alın...
Gün Haber WhatsApp hattına an itibariyle Antalya'da sokakta taşlar üzerinde ...
Pazarda 'hazır mezar' tezgahı açtı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde semt pazarına kamyonetiyle gelen hazır mezar ...
Gülseren'i öldüren eşine ağırlaştırılmış müebbet
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde geçen yıl eylül ayında eşi Gülseren Yılmaz'ı ...
 
Deniz polisinden, boğulan kişiyi kurtarma tatbikatı
ANTALYA İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü ekipleri, denizde ...
Kemer Kaymakamı Dayanç, Urla'ya atandı
KEMER Kaymakamı Murtaza Dayanç, görevden alınan İzmir Urla Belediyesi ...
Kayıp hayvanları jandarma buldu
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde kaybolan 70 küçükbaş hayvan, jandarma ekiplerince ...
 
Kesinleşmiş 43 yıl hapis cezası olan kadın yakalandı
ANTALYA'da, 13 ayrı dolandırıcılık suçundan kesinleşmiş 43 yıl hapis cezası ...
Yaralı köpeğin tedavisi için Burdur'a götürdü
ANTALYA'da yol kenarında tüfekle vurulmuş köpek bulan Gökhan Kaya, veterinerin ...
Korkuteli'nde 5 araç birbirine girdi: 7 yaralı
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde 5 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 7 kişi yaralandı.
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva