Antalya'da Polis Akademisi ve Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) tarafından 'Bölgesel Gelişmeler ve Güvenlik' ana başlığıyla düzenlenen 6'ncı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'na katılan Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak, İç Güvenlik Reform Paketi kapsamında Polis Akademisi'nin kapatılmayacağını söyledi.
Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çolak, yanlış bir anlaşılma olduğunu dile getirdi, "Polis Koleji kapanıyor ama Polis Akademisi'nin bir birimi dönüştürülüyor. Güvenlik Birimleri Fakültesi Polis Amiri Eğitim Merkezi'ne dönüştürülüyor" dedi.
Polis Akademisi'nin 5 birimi bulunduğunu ve Güvenlik Birimleri Fakültesi'nin bunlardan bir tanesi olduğunu aktaran Çolak, bu değişime Fakülte ve Yüksek Okullar biriminin dönüşümünün de eşlik edeceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra polis meslek eğitim merkezlerinin de Polis Akademisi bünyesine alınacağını kaydeden Çolak, "Polis Akademisi kapanmıyor. Bilakis büyüyor ve gelişiyor" dedi.
TÜM POLİSLER AKADEMİLİ OLACAK
Paketle birlikte artık tüm polis eğitiminin akademi bünyesinde gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz Çolak, şunları söyledi:
"İki türlü polis memuru eğitimimiz var. Biri polis meslek yüksek okulları. Bu iki yıllık önlisans diplomasıyla polis mezunları yetiştiriyor. Lise mezunlarını alıyor. Bu devam ediyor. Diğeri de polis eğitim merkezleri. Bu merkezler de üniversite mezunlarını alıyor, 6 aylık eğitimle, duruma göre uzayabiliyor bu, polis memuru yetiştiriyor. Bir üçüncü noktada polis amiri eğitimi var. Komiser yardımcılığı dediğimiz. Bunu da Güvenlik Birimleri Fakültesi yapıyordu. 4 yıllık yatılı lisans eğitimiyle komiser yardımcısı olarak mezun ediyordu. Bunun artık işlerlik kazanmadığı görünüyor. Batıdaki demokratik modellere baktığımızda 14 yaşında alıp 22 yaşına kadar Polis Koleji'ne alıp, 8 yıl yatılı bir eğitimle amir yetiştirilemeyeceği noktasına geldik."
POLİS EĞİTİMİNDE YENİ MODEL
Yılmaz Çolak, günün şartlarında artık 14 yaşında güvenlik gibi bir mesleğin seçilemeyeceğini söyledi. Meslek seçme yaşının 25'leri bulduğunu kaydeden Çolak, "Lise mezunlarını almaya yöneleceğiz. Polis Amiri Eğitim Merkezi'ne üniversite mezunlarını KPSS puanıyla alacağız. 1 yıllık akademik eğitimle komiser yardımcısı olarak mezun edeceğiz. Proje bu. Tasarıda bunlar var" diye konuştu.
Polis Akademisi Başkanı Çolak, değişimin 'paralel yapıyla mücadele' kapsamında gündeme geldiğine ilişkin iddialara ise "O değil. Bu çok net olarak söyleyebilirim" karşılığını verdi. Polis eğitiminin sivil bir iş olduğu noktasından hareket ettiklerini kaydeden Çolak, "Batı'daki demokratik ülkelerde polis memur ve amiri en az lise, çoğunlukla önlisans ve yavaş yavaş lisans mezunlarına doğru yöneldiğini görüyoruz. Bunları alarak 1 yıllık, 15 aylık, Amerika'da 5- 6 aylık eğitimle memur ve amir yetiştiriliyor. Biz artık bu modele doğru geçiyoruz" diye konuştu.
MİLİTARİST ZİHNİYET
Bir polis amiri yetiştirilmesi için 8 yıl yatılı eğitim vererek, dünyadan ve toplumdan kopararak ve çocukları bir yere hapsederek uygulanan eğitim modelinin çağdaş demokratik ülkelerde bulunmadığının altını çizen Çolak, "Böyle bir eğitimle sivil ve demokratik değerleri içselleştirmiş memur ve amir yetiştirilemeyeceği noktasına vardık" dedi. Daha demokratik bir rejimde sivil değerleri içselleştirmiş polis memur ve amirleri yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Yılmaz Çolak, şöyle konuştu:
"Şu anda yürürlükte olan polis eğitimi hem memur, hem de amir eğitimi kapalı devre, daha fazla bürokratik zihniyeti ön plana çıkaran, devleti merkeze alan, güvenlikçi bir perspektifle, daha doğrusu adını koyalım, daha militarist bir perspektifle polis memur ve amiri yetiştiriyor. Böyle bir kapalı yapının, paralel yapı gibi küçük grupların eline düşme riski var. Daha geniş çaplı ve toplumun her kesimine açılması gerekiyordu. Polis Akademisi Türkiye'de bir tane. Başka akademi yok. O nedenle böyle bir yapıda toplumun her kesiminden renklerin olması gerekiyordu. Demode eğitim sisteminin değişmesi gerekiyordu."
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)-