Yaklaşık 125 meclis üyesinin katılımıyla gerçekleşen anketi ATSO Başkanı Çetin Osman Budak yönetti. Meclis üyeleri kendilerine dağıtılan elektronik cihazlarla sinevizyona yansıtılan soruları yanıtladı. Geçen yıla göre bu yılki genel ekonomik durum ve beklentilere ilişkin çıkan sonuçlar ise iş dünyası açısından iç karartıcı bir tablo ortaya koydu.
SATIŞLAR ÇOK KÖTÜ
Ankette şirketlerin geçen yıla göre satışlarına ilişkin değerlendirmede üyelerin yüzde 67'si çok daha kötü ve kötü, yüzde 14'ü aynı, yüzde 20'si de iyi ve çok daha iyi sonuçlarını işaretledi. Şirketlerin satışlarında bir önceki aya göre değerlendirmede ise yüzde 62 biraz veya çok daha kötü, yüzde 28 aynı ve yüzde 12 de biraz veya çok daha iyi olarak sonuçlandı.
'HERKES KREDİYE GÖMÜLMÜŞ'
Şirketlerin kredi kullanımına ilişkin üyelerin yüzde 44'ü arttı, yüzde 8'i çok az arttı, yüzde 23'ü aynı, yüzde 9'u azaldı ve yüzde 19'u da kredi kullanmadığını belirtti. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, bu sonucu, “Herkes krediye gömülmüş" olarak değerlendirdi.
ALACAKLAR TAHSİL EDİLEMİYOR
Firmaların maliyet artışının değerlendirmesinde yüzde 78'i enflasyonun üzerinde, yüzde 13'ü enflasyon kadar artış yaşandığını kaydettiu. Maliyet artışının enflasyonun altında olduğu sonucu sıfır çıkarken, yüzde 10'u da olmadığını dile getirdi. Firmaların alacak tahsilatında geçen yıla göre yapılan karşılaştırmada yüzde 77 daha kötü ve çok daha kötü olarak yanıt verdi. Yüzde 22 aynı, sadece yüzde 1'i biraz veya çok daha iyi yanıtını verdi.
EN BÜYÜK RİSK SİYASİ İSTİKRARSIZLIK
Önümüzdeki aylarda en önemli risk olarak ise iş dünyası temsilcileri, siyasi istikrarsızlık ve faiz oranı artışını yüzde 22'şer oranında gösterdi. Vergi-maliyet artışı yüzde 19, düşük büyüme-durgunluk yüzde 18, cari açık yüzde 17 ve kur artışı da yüzde 6 oranlarında risk olarak değerlendirildi.
ENFLASYON VE KUR BEKLENTİSİ YÜKSEK
İş dünyası temsilcileri, 2013 yılı sonunda enflasyonun da yükseleceğini öngördü. 2013 sonu enflasyon tahmini oranları 8-8.9 arası yüzde 30, 7-7.9 ve 9-9.9 aralıkları yüzde 24'er, 10-11 aralığı yüzde 13, 6-6.9 aralığı yüzde 9 çıkarken, 5-5.9 aralığı ise yüzde sıfır çıktı. Ankette dolar kuru ise yüzde 73'le 1.95-2.20 arasında bekleniyor.
SEKTÖRLERDE GERİLEME
Sektörlerin veya üye işletmelerin gelişmesine ilişkin yüzde 38 ciddi gerileme, yüzde 22 az gerileme, yüzde 16 aynı, yüzde 24 ise az veya daha az gelişme olduğu yönünde ankete yanıt verdi. Sektörün en önemli sorunu olarak ise yüzde 34'le alacak tahsilatı, yüzde 23'le işyeri enflasyonu, yüzde 17'yle maliyet artışı, yüzde 13'erle de kayıtdışı ve talep yetersizliği gösterildi.
EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM
Antalya'nın en önemli sorunu olarak ise iş dünyasının temsilcileri yüzde 35'er ile ulaşım ve imar plansızlığını gösterdi. Diğer sorunlar ise yüzde 13 AVM'ler, yüzde 8'er kent cazibesi eksikliği ve turizm yapısı, yüzde 3 de arsa-arazi yokluğu olarak gösterildi.
DURUM ORTADA
Anket sonuçlarına ilişkin ekonominin durumunun ortada olduğuna ve Türkiye genel durumuyla Antalya'nın da benzer olduğunu belirten ATSO Başkanı Budak, son 10 yılda Türkiye'nin imajının yükselirken şimdilerde ise ciddi bir imaj bozulması yaşandığına dikkat çekti. Budak, Gezi olayları ve şirket batışlarının etkilerinin hesaplanamaz durumda olduğunu vurguladı.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |