Gazipaşa'nın Selinus Plajı'na gelen Caretta Caretta, çevredekilerin gözü önünde yumurtalarını sahile bıraktı. Durumdan haberdar edilen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli su ürünleri mühendisi Talip Özgen, yumurta bırakma işlemini yakından takip etti. Özgen, yaklaşık 30 yaşlarında olduğunu söylediği Caretta'nın yumurta bıraktığı alanı güvenlik şeridiyle çevirdiklerini belirtti.
VATANDAŞLAR EŞLİK ETTİ
Yumurtalarını bıraktıktan ve üzerini kumla örttükten sonra ağır adımlarla sahilden uzaklaşan Caretta'ya çevredekiler de eşlik etti. Yorulan ve güçlükle denize ulaşabilen Caretta suyla buluşunca ona eşlik edenler alkışlayarak olayı kutladı.
Caretta'nın yumurtlama anına tanıklık eden Gonca Akşit adlı tatilci, daha önce hiç yumurtlayan bir Caretta görmediğini, bu hayvanların gerektiği gibi korunmadığını kaydetti. Bir diğer tatilci Mehmet Sağdıç ise gördüğü kaplumbağanın belgesellerde gördüğü Caretta'dan çok farklı olduğunu belirterek, "Düşündüğümden çok daha büyük bir kaplumbağa. Bu olaya tanıklık ettiğim için çok mutlu oldum" dedi. Tatile gelen 12 yaşındaki Furkan Tefiy, kaplumbağanın yavrularını çok merak ettiğini söylerken, ilçe sakinlerinden Ekrem İbrahim Ceran ise yaklaşık 1 ay sürecek bu doğa olayını izlemek için tüm Türkiye'yi ilçeye davet etti.
KORU PLAJI'NDA HAYATA 'MERHABA' DEDİLER
Selinus Plajı'nda yumurtlama işlemi sürerken, bir diğer yumurtlama alanı Koru Plajı'nda ise minik Carettalar hayata 'merhaba' dedi. 45 günlük sürenin ardından yumurtadan çıkan Carettalar, ışığı takip ederek denize ulaşmaya çalıştı. Olağanüstü bir çaba gösteren Carettaları çevredekiler cep telefonlarıyla görüntülemeye çalıştı. Bazıları ise el fenerleriyle minik Carettalara yol göstererek denize ulaşmalarını sağladı.
Olaya tanıklık eden tatilci Niğmet Ertürk, tüylerinin diken diken olduğunu belirterek, "Bu olayı korumamız gerekiyor. Muhteşem bir olay. Çok güzeller. Hislerimi anlatamıyorum" dedi.
İKİ SAHİLDE 57 YUVA VAR
Selinus Plajı'nda 17, Koru Plajı'nda ise 40 yuva tespit ettiklerini aktaran su ürünleri mühendisi Talip Özgenç, "Yuvalara numara verip, yerlerini GPS ile işaretledik. Yumurtaları bırakma tarihini göz önünde bulundurarak, yavruların yumurtadan çıkma tarihini tahmin etmeye çalışıyoruz. Gönüllüler sayesinde Carettaların sağlıklı şekilde sahile ulaşmalarını sağlıyoruz. Yuvalama işlemi hala devam ediyor. Ağustosun ilk haftasına kadar da süreceğini tahmin ediyoruz. Yumurtadan çıkışlar ise eylül sonunu bulur" diye konuştu.
VATANDAŞLARDAN YARDIM BEKLİYORUZ
Selinus Plajı'nı kullanan vatandaşlara düşen görevler olduğunu belirten Özgen, şöyle konuştu:
"Özellikle sabahları yürüyüşe çıkanlar yeni yuvalarla karşılaşabilir. Böyle durumlarda bize haber verilmesini istiyoruz. Yuva izleri kaybolmadan tespit edip koruma altına almamız gerekiyor. Ayrıca çevredekilerin yuvalara zarar veren kişilere engel olmalarını ve bizlere durumu bildirmelerini rica ediyoruz. Yine sahilde bulunan işletmelere de görevler düşüyor. Kaplumbağalar ışık sayesinde yollarını buldukları için işletmelerden yayılan ışık kaplumbağaların güzergahının sapmasına neden oluyor. Bu nedenle bu zamanlarda geceleri ışıkları söndürmeleri son derece önemli."
Erdem KÖSE/GAZİPAŞA (Antalya), (DHA)