Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Kasım ayı meclis toplantısında, 11 Aralık günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın Antalya'dan açıklayacağı 2013 yılı para politikalarına ilişkin anket yapıldı. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve tüm üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen anket 18 sorudan oluştu. Anketin genel sonuçlarına bakıldığında ise işadamlarının karamsar tablosu ortaya çıktı.
ÜRETİM VE SATIŞ DURUMU KÖTÜ
'Sektörünüzdeki üretim ve satış durumunu geçen yıllara göre nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna işadamlarının yüzde 48'i 'kötü', yüzde 30'u 'normal' yanıtı verdi. Ekonomideki en önemli soruna ilişkin yüzde 36'ya göre çek ve alacaklarda tahsilat zorluğu, yüzde 27'ye göre durgunluk çıktı. Cari açık, bütçe açığı, vergiler, girdi maliyetleri diğer başlıca sorunları oluşturdu.
2013 BEKLENTİSİ 'DAHA KÖTÜ OLACAK'
Sektörlerin kredi kullanımına ilişkin ise teminatın sorun yarattığı, faizlerin yüksekliği en önemli iki sorun olarak gösterildi. 2013 yılına ilişkin işadamlarının büyük kısmı 'işimi küçülteceğim' yanıtını verirken, en çok oy verilen ikinci şık ise işle ilgili değişiklik öngörülmemesi oldu. İşadamlarının 2013'ten beklentileri ise yüzde 52 oranında 'biraz daha kötü olacak' şeklinde oldu. İşadamları 2013 yılında en ciddi riskin ise durgunluk ve siyasi gerginlik olacağını belirtti.
MALİYE POLİTİKALARI KÖTÜ
2013'te enflasyonu 8.0-8.9 aralığında tahmin eden işadamları, Merkez Bankası'nın para politikalarını ise normal olarak değerlendirdi. Maliye politikalarına ilişkin yüzde 54'e göre 'kötü', yüzde 27'ye göre 'normal', yüzde 10'a göre ise 'iyi' sonuçları çıktı. İşadamlarının Merkez Bankası'ndan en büyük beklentisi ise enflasyon hedefi yanı sıra ekonomik büyümeyi de dikkate alması ve cari açık artışının engellenmesi gerektiği oldu. İşadamlarına göre Merkez Bankası yüzde 42 oranında hükümetten bağımsız kalmaya çalışıyor, yüzde 39'a göre tam bağımlı.
ÇEK VE TAHSİLAT SORUNU
Sektörleri en çok olumsuz etkileyen konu ise işyeri enflasyonu olarak gösterildi. İşadamları hükümetten beklentilerini ise çek ve alacak tahsilatı sorununun çözümü, perakende kanunu, zincir marketler ve AVM'lerin kısıtlanması şeklinde sıraladı. Ekonomik istikrar için de vergi reformu ve mali disiplin, hukuk devleti ile eğitim, en önem verilen başlıklar olarak gösterildi. İşadamları belediyelerin uygulamalarının ise ticaretlerini olumsuz etkilediğini düşünüyor. Belediyelerden en büyük beklenti ise işyeri açılışlarının sayı ve kalite olarak sınırlanması.
SONUÇLAR MERKEZ BANKASI BAŞKANINA GÖNDERİLECEK
Anket sonuçlarının Merkez Bankası Başkanı'na gönderileceğini açıklayan Çetin Osman Budak, siyasi açıdan tepede kavgalar yaşandığını, seviyenin çok ciddi düzeyde düştüğüne dikkat çekti. Diğer yandan ekonomiyle ilgili gelişme olmadığını belirten Budak, siyasilerin seviyesiz konu ve kavgalardan uzak durup, ekonomi ve Türkiye'nin öncelikli sorunları için biraraya gelmesi gerektiğini savundu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)