Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
26 Mayıs 2023 Cuma - 09:14

Pamuk için ‘kota’ talebi

Fiyatlar düştüğü için Şanlıurfa'daki ekim alanlarında 500 bin dekarlık daralma yaşanan pamukta geçen yılın ürünleri stokta bekliyor. Şubat ayında yaşanan depremin işletmeleri olumsuz etkilediğini vurgulayan üreticiler, ithalat nedeniyle toparlanmanın zor olduğunu belirterek kota talep ediyor.

Pamuk için ‘kota’ talebi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye pamuk üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştirildiği Şanlıurfa’da ekim sezonu tamamlandı. 500 bin dekarlık alan daralması oldu. Stoklarda geçen sezonun pamuğu bekliyor. Türki cumhuriyetlerden ithalat, sektörü zorluyor. Kota konulsun talepleri yükseliyor. Bölgeden yetkililer desteklerin gecikmesi ve fiyatlardaki sert düşüş nedeniyle üreticinin uzaklaşma eğiliminde olduğuna dikkat çekerek, konuya el atılması gerektiğini söyledi.

Ekonomim’dem Mehmet Nabi Batuk’un haberine göre, geçen yıl hazır giyim sektöründe küresel ölçekteki resesyon nedeniyle pamuk depolarda kalmış, fiyatlar da 13 TL’ye kadar düşmüştü. Bu yıl toparlanma beklenirken deprem yaşandı. Bölgedeki tesisler zarar gördü. Üretici temsilcileri, özellikle fiyatların düşmesi nedeniyle bölgede, ekim alanlarında 500 bin dekarlık daralmanın yaşandığını bildirdi.

Pamuktan tekstil ham maddeleri üreten sanayiciler ise depolardaki stokların hızlı erimesi için tekstil ham maddeleri ithalatının durdurulmasına ve katma değerli üretimi artıracak yeni destek programlarına ihtiyaç olduğunu aktardı.

İTHALAT ARTIŞ EĞİLİMİNDE

Yıllık 700 bin - 1 milyon ton seviyelerinde gerçekleşen Türkiye pamuk üretiminin yanı sıra 1,2 milyon ton da ithalat yapılıyor. Geçen yıl yüksek bir artışla 3,3 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Bu yılın ilk 3 ayında ithalat 414 milyon dolara (179 bin ton) ulaştı. Pamuk ipliği ithalatı da 2022’de %31 arttı ve 1 milyar dolar ile tarihi zirveye çıktı. Yine pamuklu dokuma kumaş ürün grubu ithalatında da 2022 yılında %22 artıyla 531 milyon dolarlık ithalat oldu. Bu artış tekstil sektörünün pamuk, iplik, pamuklu kumaş gibi tüm üretim alanlarını etkiliyor ve milyarlarca dolarlık kapasitenin atıl kalmasına yol açıyor.

KİLECİ: DAHA KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, önce pandemi sonrasında da savaş neticesinde artış gösteren emtia ve ham madde fiyatlarının dünya genelinde sert bir düşüş eğilimi gösterdiğini kaydetti. Küresel piyasalardaki Amerikan pamuk fiyatlarının bir sene öncesine göre %40 gerilediğini ifade eden Kileci, arz - talep dengesindeki bozulma giderilene dek piyasadaki çarpıklığın devam edeceğini aktardı. Kileci, şöyle konuştu, “Standart ürünlerden çıkıp kalite odaklı iş yapmamız lazım. İllaki fiyat odaklı olacak ama en ucuzunu yapmaya kalkarsanız bu iş olmaz. Bunun için uzun zamandır Ar-Ge, inovasyon, yenilik, yeşil dönüşüm diyoruz. Bunu ortaya koyduğumuz gün ihracatımızdaki artış katlanacak. İplik ithalatına kota konulması halinde yerli üretici korunur ancak üretimin de iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede olması lazım. İthalata kota uygulamasında suistimal olmadığı müddetçe ve sürdürülebilir üretim modeline geçildiği durumda yerli üreticimiz faydalanır. Bunun için modern üretim teknikleri kullanılarak parsel parsel küçük üretimler yerine arazi birliğinin sağlanması ve bu yolla daha büyük üretim alanlarında pamuk üreticiliğine geçilmesi lazım. Yapılacak en önemli şey doğru bir teşvik politikası ortaya koymak. Enfl asyonist bir ortamda çiftçilerimizin bu maliyetlerle baş edebilmesi mümkün değil. Nisan ayında tarım ürünlerindeki üretici fiyat endeksi %134. Çiftçimizi korumazsak üretim kanallarımız gittikçe daralacak” uyarısı yaptı.

YETİM: ŞANLIURFA’NIN LOKOMOTİF SEKTÖRLERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİ

Şanlıurfa TSO Başkanı Mehmet Yetim, “Harran Ovası’nın pamuk üretiminde önemli merkezlerden biri haline dönüştü. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %40’ı Şanlıurfa’da gerçekleşiyor. Bu yıl bölgemizde 1,3 milyon ton kütlü pamuk üretimi bekliyoruz. Kentimizde pamuk üretimi kadar toplama, işleme ve ihracatta da hızlı bir gelişim yaşanıyor. Pamuk işleme tesisleri, istihdamın artırılmasına aktif katkı sağlıyor. Sektör büyüyor. Bölgemizde ham pamuk üretimi sayesinde dokuma, giysiler ve diğer tekstil ürünleri ihracatı için önemli yatırımlar kümelendi ve kümelenmeye devam ediyor” dedi.

EYÜPOĞLU: İPLİK İTHALATI YERLİ ÜRETİME ZARAR VERİYOR

Pamuk fiyatlarındaki gerilemeye rağmen münavebeli tarım sistemi nedeniyle Urfalı çiftçinin pamuktan vazgeçemediğini belirten Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, pamuk ekimlerinin tamamlandığını ve hasat dönemine kadar depolardaki eski dönem stokları azaltacak yeni uygulamalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Stokların erimemesi durumunda piyasanın dengelenemeyeceğini söyleyen Ahmet Eyüpoğlu, “Geçtiğimiz yıl 35 TL ile 60 TL arasında değişen pamuk fiyatlarının 13 ile 14 TL’ye kadar geriledi. Fiyatlar çiftçiler açısından çok iyi değil ancak başka bir ürün ekme şansımız yok. Fiyatlarının dengelenmesi için dışarıdan getirilen ipliğe kota koyulması ve yerli iplik üreticilerini desteklememiz gerekiyor. Özellikle Türki Cumhuriyetlerden yapılan ucuz iplik ithalatı Türk iplik markalarını zor durumda bırakıyor. Yerli iplik fabrikaları pamuk taleplerini geçen yıla oranla yüzde 25 oranında azalttı. Pamuk ihracatını artıracak yeni düzenlemelerde piyasanın dengelenmesi için yararlı olabilir” dedi.

YILMAZ: ERİMEYEN STOKLAR, EKİM ALANLARINI 500 BİN DEKAR AZALTTI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, pamuk ekimlerinin 2 milyon dekar alan üzerinde tamamlandığını söyledi. Deprem nedeniyle pamuk ekim alanlarının bu yıl 500 bin dekar azaldığını dile getiren Mustafa Yılmaz, “Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay’daki hazır giyim, iplik ve çırçır sanayicilerinin üretim tesislerinin zarar görmesi nedeniyle geçen yılın hasadı olan pamuk ürünleri depolarda duruyor. Ayrıca küresel resesyonun etkilerinin devam etmesi nedeniyle hazır giyim ve iplik sektöründeki yavaşlama pamuk fiyatlarının düşmesine neden oluyor. 2022’de 35 TL olan kütlü pamuk 60 TL balya pamuk olan pamuk fiyatları şuanda kütlüde 13, balyada 35 - 40 TL bandında. Pamuk çiftçileri başka ürünlere yöneliyor. Bunda devlet desteklerinin 1 yıl gecikme ile ödenmesi de etkili. Şu anda çiftçi 2022 desteklerini almaya başladı. Çiftçi, desteğe ekimler başlamadan erişmeyi talep ediyor” dedi.

İTHİB BAŞKANI ÖKSÜZ: STOK FİNANSMAN TEŞVİKİ UYGULAMASI BAŞLATILMALI

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, pamuk ile başlayan üretim ağı içerisindeki ürün gruplarından bir tanesinin bozulması durumunda orta ve uzun vadede tüm sektörün olumsuz etkileneceği uyarısı yaptı. Küresel rekabet gücünü artırabilmek için pamuğun üretimine ve stokların eritilmesine yönelik iyileştirici politikaların büyük önem arz ettiğini kaydeden Ahmet Öksüz, şöyle dedi: “Pamuk stoklarının hızla eritilmesi için pamuk alıcısı fi rmalarımıza stok fi nansman teşviki uygulaması faydalı olur. Çünkü hali hazırda tekstil işletmeleri depremin etkilerinden ancak %50 – 60 oranında arınabildi. Dolayısıyla gerek pamuk çiftçimizin ürününü korumak gerekse işletmelerimizin pamuk alımını artırabilmek için stok fi nansman teşviki yerinde bir karar olacaktır. Pazar payı kaybetmemek, aksine artırmak için yerli üretim kapasitesinin korunması ve işletmelerin atıl kalmaması gerekir. Pamuk ipliği sektöründe %5 - %8 arasındaki ilave gümrük vergilerinin artırılması en önemli beklentimiz. Diğer yandan katma değerli sürdürülebilir üretim kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı ile organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için pamuk prim fark desteğinin ve üretim alanlarının artırılması çalışmaları yapılmalı. Ayrıca Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ihracata konu bazı tekstil ürünlerinin en az yüzde 50’sinin ithalat yoluyla, kalan kısmının ise iç piyasadan karşılanması gerekiyor. Ürün üretiminde ithalatın yüzde 50’yi aşan kısmına ise müeyyide uygulanıyor. Bu uygulama pamuk ipliği grubunda da geçerliydi. Bu uygulamanın yeniden getirilmesi iç piyasa üretimini nispeten koruyacaktır.”

 
Fahiş kira için düğmeye basıldı
 
Yabancıların gözdesi Antalya
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
serikli çiftci 26 Mayıs 2023 Cuma 12:28

üretmeyin biz antalyada çok oldu bıraktık mısır ekip silaj yaptırıp satoyurz hapyap para kap.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fahiş kira için düğmeye basıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlatılan kira denetim ...
Benzine zam geldi
Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren zam geldi. İşte akaryakıt fiyatlarında son durum...
Kurbanlık fiyatları uçtu; yüzde 150 zam geldi!
Kurban Bayramı yaklaşırken, canlı kurbanlık fiyatlarında bir önceki seneye ...
 
Merkez Bankası, faiz oranını sabit tuttu
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika ...
Araç sahipleri dikkat! Benzine dev zam...
Petrol ve döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt fiyatlarına ...
ATSO'dan yeni hükümete erken çağrı
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, 28 Mayıs'ta ...
 
Benzine zam geldi!
Benzinin litre fiyatına bugünden itibaren geçerli olmak üzere 76 kuruş zam geldi.
Borcu olanlar dikkat! Son tarih 31 Mayıs
Borçların gecikme zamlarının ve faizlerinin silindiği vergi barışında ...
Gayrimenkulde durgunluk beklentisi
Gayrimenkul sektöründe yılın ilk dört ayında gözlenen durgunluğun en erken ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva