Kıyafet'in öykücülüğünden yayımlanan kitaplarından övgüyle söz edilirken, Türk öykücülüğünün dünü ve bugünü de masaya yatırıldı. ANSAN'ın, okullar arasında düzenlediği 'Öykü Yarışması'nda eserleri dereceye giren öğrenciler Sultan Zengin (Atatürk Ortaokulu) ile İlknur Yıldız'a da (A.Ferda Kahraman Ortaokulu) plaket ve teşekkür belgesi verildi.
Açılış konuşmasını yapan ANSAN Başkanı Kamile Yılmaz, '13. Öykü Günleri'nin onur konuğu olan Hasan Kıyafet'e övgü yağdırdı. Yılmaz, "Kıyafet'in 1969'da basılan ve -ilk acemiliğim- dediği 'Komünist İmam' adlı öykü kitabı, bugüne kadar 58 baskı yapmış. Çektiği acılara, baskılara, gördüğü işkencelere karşın devletini hiçbir zaman şikâyet etmemiş" dedi. Nuri Erkal da Kıyafet'in eserlerinde sınıfsal çekişmelere ışık tuttuğunu, sınıf gerçeğini vurguladığını anlattı. Fevzi Ceylan ise "Kıyafet, insanları yeniden düşünmeye, demokrasi mücadelesine, gelecek için bir şeyler yapmaya sevk ediyor, yazdıklarıyla ütopyalar yaratıyor" diye konuştu.
Övgüler karşısında duygulanan Hasan Kıyafet, kültür ve edebiyatın birilerinin tekelinde olduğuna, fiyatları da onların belirlediğine dikkat çekti. Edebiyat türü olan hikâyenin son yıllarda birtakım değişime uğradığını, daha da kısaltıldığını ifade eden Kıyafet, şöyle dedi; "Emperyalizmin uydurduğu 'Postmodern' adı verilen edebiyatın bir parçası olan hikâye türleri üretildi. Buradan vurup oradan çıkan, bilmece-bulmaca gibi garip bir şeyler yaratıldı. Bu hikâyelerin özünde işçi düşmanlığı yatıyor. Ülkemizdeki öykü yazarları yoğun bir otokontrol yaşıyor. Ben de öykü yazarken, iki omuzumda birden polislerin oturduğunu hissediyorum."
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)