Bu tür tesislere 30 ila 50 kW’lık bir rüzgâr türbini kurmak yeterli. Böyle bir türbinin fiyatı da 40-50 bin dolar civarında. Yatırım kendini üç yılda amorti ediyor.Yaklaşık iki ay önce çıkan ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik, otel, dinlenme tesisi, benzin istasyonu sahipleriyle, tekstil ve çimento üreticilerini kendi elektriğini üretme konusunda harekete geçirdi.
30 ila 50 kW’lık bir rüzgâr türbini, otel, benzin istasyonu ya da dinlenme tesisinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. Bu kapasitedeki türbinlerin fiyatları 40-50 bin dolar civarında. Yönetmeliğe göre rüzgâr türbini kurarak elektrik üreten kişi ve kuruluşlar ihtiyaç fazlası elektriği de o bölgenin dağıtım şirketine satabilecek.
SoyutWind tek yerli üretici...
Türkiye’nin en eski ve tek yerli rüzgâr türbini üreticisi SoyutWind’in Proje Geliştirme Direktörü Ali Çolak, ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’ sayesinde rüzgâr türbini kurmak isteyen kişi ve kuruluşların sayısında gözle görülür bir artış yaşandığını söyledi. Türkiye’nin rüzgâr açısından son derece elverişli bir ülke olduğunu ifade eden Çolak, Çeşme, Alaçatı, Bodrum, Marmaris, Didim, Kuşadası, Antalya, Çanakkale, Gelibolu, Balıkesir, Bandırma, Çatalca, Silivri, İskenderun ve Marmara Ereğlisi’nde iyi bir rüzgâr potansiyeli olduğunu açıkladı. Rüzgâr türbini kurmanın maliyetinin sanıldığı kadar yüksek olmadığını ifade eden Çolak şöyle devam etti:
“Bir evin aylık elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak olan 3 kW’lık bir rüzgâr türbininin fiyatı yaklaşık 9 bin liradır. Harcanan bu para da aşağı yukarı 3 yılda kendini amorti eder. 30 kW’lık bir rüzgâr türbini, otel, benzin istasyonu ya da dinlenme tesisinin ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor. 30 kW’lık rüzgâr türbininin fiyatı 40 bin dolar civarındadır.”
Kredi desteği sağlanıyor...
Son dönemde dinlenme tesisleri, oteller, inşaat firmaları, tekstil ve çimento fabrikaları, gıda tesisleri ve tavuk çiftliklerinden yoğun talep aldıklarını söyleyen Çolak, “Yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isteyenlere bankalar kredi desteği de veriyor. Bu nedenle talep gün geçtikçe artıyor.
Ayrıca Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik’in 14. maddesinin 8. bendine göre “Gerçek ve tüzel kişi rüzgâr santrali yatırımı için yerli rüzgâr türbinini tercih ederse, tüketim fazlası elektriği daha yüksek fiyatla satabilecek.” Buna göre yerli rüzgâr türbini ve malzemesi kullananlar ihtiyaç fazlası elektriğin kW/saatini dağıtım şirketine 20 kuruş ile 30 kuruş arasında bir fiyattan, ithal malzeme kullananlarsa ortalama 13-15 kuruştan satacak. Yerli ürün kullanan daha çok kazanacak” diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |