Dönemsel özellikleri yansıtan tarihi bahçede düzenlenen orta oyunları, Hacivat-Karagöz gölge oyunu, Nasreddin Hoca fıkraları ve tasavvuf müziği dinletileri gün boyu ziyaretçilere keyifli anlar yaşatıyor.
53 ülkenin katılımıyla düzenlenen Expo 2016 Antalya'da ülke bahçelerinin yanı sıra 6 dönümlük alana kurulu Osmanlı Bahçesi de büyük ilgi görüyor. Dönemsel özellikleri yansıtan tarihi bir bahçe olarak kurgulanan Osmanlı Bahçesi'nin en önemli özelliği, sadece seyirlik değil, aynı zamanda her noktasında tarihin yaşanabileceği unsurlar olması.
OSMANLI MİMARİSİ SERGİLENİYOR
Osmanlı Bahçesi'ne esin kaynağı olan eser Ayasofya Şadırvanı. Ayasofya'nın bahçesinde bulunan ve Sultan I. Mahmud tarafından 1740 yılında yaptırılan Ayasofya Şadırvanı, Osmanlı mimarisinin bir şaheseri olup, İstanbul'daki en büyük ve en güzel şadırvanlardan biri özelliği taşıyor. Osmanlı Bahçesi'nde, eğrisel çeşme ve bitişiğindeki duvarlar, su yolu, selsebil ve çeşme, geleneksel Anadolu halı ve kilim sanatında "analık, bereket ve üretgenlik" sembolü olan elibelinde motifi formunda oluşturulan yürüyüş yolları, motifli çakıllı döşemeler, çiniler, nişantaşı, maşallah heykeli, nahıl, güneş saati ve sütunlar yer alıyor.
MEDDAH VE ORTA OYUNU GÜLDÜRÜYOR
Osmanlı Bahçesi'ni ziyaret edenler, her yanı birbirinden ilginç özellikler taşıyan bu mekânda tarihte bir yolculuğa çıkıyor. Bahçeye gelenleri Nasreddin Hoca karşılıyor. Elinde tesbihi, başında kavuğuyla Nasreddin Hoca'yı karşısında gören ziyaretçiler bol bol fotoğraf çektiriyor.
Ziyaretçilere Osmanlı dönemine ait eğlencelerin de sergilendiği bahçede, meddah ve orta oyunları, Hacivat Karagöz gölge oyunu, tasavvuf müziği ve fasıl dinletileri ile Nasreddin Hoca fıkraları anlatım etkinlikleri her gün ziyaretçilerle buluşuyor. Bahçede hat sanatının incelikleri de sergileniyor.
ANTALYA, (DHA) -