“Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; hepinizi saygıyla selamlarım.
Sayın arkadaşlarım, Manavgat'ta 24 Ekim tarihinde gece saat 03.00'ten başlayarak sekiz saat boyunca yağan şiddetli yağmur sel ve su baskınına yol açmıştır. Uzun yıllardır Manavgat'ta metrekareye saatte 160- 180 kilogram yağmur düşerken, bu sefer metrekareye 350 kilogram yağmur düşmüş, yani iki katı yağmur yağmıştır. Yaklaşık 500 dükkân ve bir o kadar da ev su baskını altında kalmıştır. 600 dolayında otomobil, motorlu taşıt kullanılamaz hâle gelmiştir. Bazı mahallelerde dükkânların yarısına kadar su basmış, depolar su altında kalmış, zaten zor durumda olan esnaf perişan olmuştur. 288 kişiye ait, efendim, 7.800 hektar pamuk, yer fıstığı, susam, mısır tarlaları, 5 adet sera ve 7-8 köyde ağır olmak üzere toplam 26 köyde ekili alanlar hasar görmüştür. Tarım İlçe Müdürlüğü tarımdaki zararın 16,5 milyon lira olduğunu tespit etmiştir.
TURİZMCİ DE BÜYÜK ZARARDA
Otel ve turizm bölgelerinde de hasar olmuştur. Tanınmış bir otelcimiz bize, sadece kendi zararının 4 trilyon lira olduğunu ifade etmiştir. Manavgat Belediyesi de felakete 300 ekiple, kiraladığı ve satın aldığı 25 iş makinesi ve Zodiac botlarla vatandaşlara yardımcı olmaya çalışmıştır, fırınları açtırarak sürekli ekmek ve su dağıtmışlardır. Sayın milletvekilleri, kısaca, Manavgat'ta hayat felç olmuştur.
Sayın arkadaşlarım, Antalya'nın yılda aldığı yağış AB ortalamasından 5 kat, Türkiye ortalamasından 3 kat daha fazladır. Bol yağışlar Antalya'daki güzelliklerin de, Antalya'daki doğal afetlerin de nedenidir. Son yıllarda, Antalya turizm ve tarımın başkenti olduğu kadar doğal afetlerin de başkenti olmuştur. 2011'de Gebiz'in Haskızılören köyünde selden 6 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişinin cenazesi hâlen bulunamamıştır. Onun için, Antalya'nın doğal afetlerden korunması için GAP, DAP, KOP gibi bölgesel bir projeye ihtiyaç vardır.
Sayın arkadaşlarım, Manavgat, Bakanlar Kurulunca doğal afet bölgesi ilan edilmeli, zarar görenlerin zararları devletçe acilen ödenmelidir. Büyükşehir yasasıyla kanalizasyon, su ve itfaiye hizmetleri Büyükşehire geçmiştir. Büyükşehir ASAT tarafından yılda 2 defa drenaj kanallarının temizlenmesi gerekirken bu temizlik yapılmamıştır, bundan dolayı bu zararlar da büyük olmuştur.
MECLİS ARAŞTIRMASI VERECEĞİZ
Büyükşehir Yasası'yla Manavgat'ta kapatılan belediyelerin borçları Manavgat Belediyesine, alacakları ise Büyükşehre geçmiştir. Büyükşehir Yasası'ndan dolayı mahalle muhtarları ve belediye başkanları "Elimiz kolumuz bağlandı, hizmetleri Büyükşehirden beklemek durumunda kalıyoruz." demişlerdir. Bu nedenle, Büyükşehir Yasası uygulamaya konulduktan beri yapılan çalışmalar yeterli midir yetersiz midir, bu konunun araştırılması için bir Meclis araştırması vereceğiz.
Sayın arkadaşlarım, Manavgat turizm bölgemizdir, Antalya'nın merkezi ve çoğu ilçeleri de turistik ilçelerdir. Altyapıdaki hizmet yetersizliği, yurt dışında turizmimizi imaj ve tanıtım yönünden olumsuz etkilemektedir. O nedenle tekrar altını çizmek istiyorum, Antalya'mızın turizmini ve tarımını koruma altına almamız için, GAP, DAP, KOP gibi bir proje hayata geçirilmelidir. Manavgat'ın afet bölgesi ilan edilmesi ve zararların devletçe ödenmesi sağlanmalıdır.
Tüm Manavgatlı ve Antalyalı hemşehrilerimize geçmiş olsun diyor, bu türlü afetlerin bir daha yaşanmamasını Allah'tan niyaz ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. “